Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidetta tyttärestä, elokuva äidistä

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kun äiti nousee komeetan lailla julkisuuteen valokuvantarkoilla maalauksilla, jotka kuvaavat omien tytärten arkea, asetelmassa voi aistia aineksia jatkodraamaan. Äidin ja tyttären suhde kun on usein erityinen.

Tällainen tapaus on käsillä Ruotsissa. Taiteilija Karin Broosin (s. 1950) näyttely Waldemarsuddessa kerää parhaillaan ihastuneita katsojia, ja syystä, kuten viereisistä kuvista näkyy. Broos on häkellyttävän taitava maalaaja ja mielenkiintoinen tapaus myös sikäli, että hän ponnahti suurempaan maineeseen vasta liki kuusikymppisenä, suurelta osin Tukholmassa pidetyn, ylistetyn gallerianäyttelynsä ansiosta. Syntyi tapaus. Broosin töitä on ostettu moniin museoihin Moderna museetista Ruotsin kansallismuseoon.

Tukholman näyttelyssä tammikuussa 2009 oli esillä uusia fotorealistisia perhekuvia. Kyse oli isosta tyylinmuutoksesta; aiemmin Karin Broos oli maalannut lähinnä abstrakteja teoksia. Broosin uusien fotorealististen maalausten mallina on usein esikoistytär Sara Broos (s. 1977).

Tästä pääsemmekin jatkodraamaan, Sara Broosin dokumenttielokuvaan Speglingar, joka saa ensi-iltansa Göteborgin elokuvajuhlilla tammikuussa. Se on dokumentti taiteilijaäidistä ja tehty, koska tytär halusi saada selkoa heidän suhteestaan. Siinä sivussa äiti selvitti omaa äitisuhdettaan.

Sara Broosin ensimmäinen pitkä elokuva För dig naken palkittiin muun muassa vuoden 2012 parhaana ruotsalaisena dokumenttina. Sekin kuvasi taiteilijaa, taidemaalari Lars Leriniä ja tämän brasilialaista miesystävää Junioria.

Äiti ja tytär Broos kertovat tulevasta dokumentista ja pohtivat avoimesti elämäänsä ja välejään tuoreessa Filter-aikakauslehdessä.

Sara Broos muistelee lapsuuttaan liberaalissa taiteilijakodissa ja hänen äitinsä villejä nuoruusvuosiaan niin ikään liberaalissa, hajamielisen professori-isän ja supersosiaalisen opettajaäidin viisilapsisessa perheessä. Äiti piti ovet avoinna kaikille, ”mutta hän ei kerta kaikkiaan nähnyt omia lapsiaan”, tilittää Karin Broos.

Samaa kohtaamattomuutta potee nyt hänen oma tyttärensä. Tulevan elokuvan punainen lanka kiertyykin lapsuudenkodin mallien ympärille. Ne istuvat syvemmällä kuin moni tajuaa.

Dokumentin sysäsi liikkeelle äidin 60-vuotismatka. Se oli ensimmäinen ulkomaanmatka, jolle kaksikko lähti kahdestaan. Tytär toivoi saavansa keskusteltua läpi asiat, jotka hän koki vuosia vaietuiksi, mutta äiti inspiroitui paikasta, valokuvasi kaiken aikaa ja sulkeutui maailmaansa, jälleen, koki tytär.

Pahinta on hiljaisuus, se että kaikki lakaistaan maton alle, summaa Sara Broos Filterissä.

Dokumentin myötä äidille tuli yllätyksenä, että puhumattomia asioita oli ylipäätään tyttären mielestä olemassa.

Ja kuitenkin hän oli kuvannut ja maalannut tätä vuosikausia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat