Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kuninkaan koti seisoo Tehtaankadulla

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.

Moni helsinkiläinen tunnistaa talon Tehtaankadulla Mikael Agricolan kirkkoa vastapäätä, vaikka harva muistaa, että vuonna 1898 EM-kullan pikaluistelijana napannut arkkitehti Gustaf Estlander suunnitteli myöhemmin Villa Hjeltina tunnetun rakennuksen alunperin lääkäri E. Roosille, mutta siitä oli tulla Suomen kuninkaan Hessenin prinssin Friedrich Karlin virka-asunto.

Ei saatu Suomeen kuningasta, mutta saatiin mansardikattoinen, noppamainen huvila, joka osoittaa, millaiset olivat huvilakaupunginosaksi suunnitellun Eiran arkkitehtoniset ihanteet tasan sata vuotta sitten, jolloin rakennus valmistui Tehtaankadulle.

Se on palanen historiaa nykyhetkessä.

Sama rakennus on ollut 90 vuotta myös palanen Italiaa Suomessa. Entinen Villa Hjelt on Italian Suomen suurlähettilään virka-asunto, tosin alkuvuodet siinä toimi Italian silloisen kuningaskunnan diplomaattinen edustusto. Vasta nyt tämän arvohuvilan tarina on saatu kansien väliin.

Suomeksi Italian residenssi Suomessa – sata vuotta historiaa ilmestyi keväällä, ruotsinkielinen laitos valmistui kuukausi sitten. Hankkeessa on ollut näkyvästi mukana Italian nykyinen Suomen suurlähettiläs Giorgio Visetti.

Myös kilpapurjehtijana tunnettu Estlander alkoi suunnitella suurlähettilään residenssiksi päätynyttä huvilaa jo vuonna 1911. Tuolloin lääkäri Roos oli hankkinut Helsingin kaupungilta kaksi vierekkäistä tonttia Tehtaankadun ja Edelfeltintien välistä. Eira sai huvilakaupunginosan ilmeen nopeassa tahdissa vuosina 1910–1914.

Rinnetontille rakennettu huvila vaihtoi kuitenkin omistajaa jo vuosi valmistumisensa jälkeen, kun leskeksi jäänyt M. Roos myi sen liikemies Allan Hjeltille. Hän oli 1910-luvulla yksi Suomen rikkaimmista. Turun verkatehtaan omistaneeseen kulttuurisukuun kuulunut Hjelt palkkasi arkkitehti Eliel Saarisen tekemään huvilaan muutoksia – esimerkiksi pääovi meni uusiksi, Tehtaankadulta johdettiin näyttävät kiviportaat pääsisäänkäynnille ja ullakkokerros muutettiin asuintiloiksi. Samalla itäsivun porrastorni purettiin.

Juuri Hjelt tarjosi Villa Hjeltiä Suomen kuningasperheen yksityiseksi residenssiksi Suomen itsenäistymisen jälkeen. Arkkitehti Gustaf Strengell kierteli Euroopassa hankkiakseen sopivia huonekaluja. Huvila jäi kuitenkin Hjeltille lähes kymmeneksi vuodeksi.

Italian valtiolle Villa Hjelt siirtyi vuonna 1925, kun Åbo Akademin yhtenä perustajanakin meritoitunut Hjelt joutui myymään huvilansa. Ympyrä sulkeutui siinä mielessä, että tuolloin Italia oli kuningaskunta, mutta kuninkaasta luopunut Suomi tasavalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat