Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljoonia pokkareita myynyt Juha Vuorinen karsastaa apurahoilla syntyvää taidetta – ”Selvin päin en ole apurahaa hakenut”

Kulttuuri
 
Jussi Helttunen
”Eiköhän jo sana apuraha kerro, mitä mieltä olen tästä asiasta”, Juha Vuorinen sanoo.
”Eiköhän jo sana apuraha kerro, mitä mieltä olen tästä asiasta”, Juha Vuorinen sanoo. Kuva: Jussi Helttunen

Kolmisenkymmentä kirjaa julkaissut Juha Vuorinen, etenkin Juoppohullun päiväkirjoista tunnettu kansan suosikki, ei ole koskaan hakenut apurahaa.

Paitsi – tavallaan – kerran:

”Ehdotin muinoin silloiselle WSOY:n kustannuspäällikölleni, että he osallistuisivat aineistonkeruumatkani maksamiseen, mutta jos en saa matkasta aikaiseksi heidän kustantamaa kirjaa, palautan koko summan”, Vuorinen kertoo.

Kaukomatka jäi tekemättä, mutta se ei johtunut kustantajasta vaan Vuorisesta.

”Jos olen jostain muualta hakenut apurahaa, se on tapahtunut syvässä humalassa enkä tiedä siitä itse mitään”, Vuorinen murjaisee. ”Kenties juuri siksi en ole koskaan sellaista saanut.”

Kioskikirjallisuuden Kalle Päätaloksi sanottu mies osallistuu Laura Lindstedtin Finlandia-puheen jälkimeteliin.

Moni säännöllisesti julkaiseva ja melko mukavasti myyvä kirjailija kuitenkin hakee apurahoja. Etenkin valtion myöntämä raha koetaan alalla myös arvostuksen osoituksena – ja sitä ei kai kenelläkään voi olla liikaa.

Paitsi ehkä Juha Vuorisella.

Hänen puheensa kuulostavat siltä, että apurahat ovat turmiollisia kirjailijoille ja kirjallisuudelle. Ovatko ne?

”Yhtä hyvin voisit kysyä, onko erektiokynästä miehelle hyötyä vai haittaa, koska en ole saanut apurahoja, enkä käyttänyt erektiokynää. Vielä. En siis tiedä”, Vuorinen vastaa.

”Mutta apurahasta voi olla sen saajalle haittaa, jos hän käyttää sen väärin.”

Vuorinen vastailee Espanjasta, jonne hän on muuttanut perheineen. Vuorissaarna- ja Annos Andalusiasta -kolumnejaan hän äänittää kotistudiossaan. Radio Suomipopin kanavalla hänen kannanottojaan apurahoihin kuultiin pari päivää sitten.

Pitäisikö suomalaisten kirjailijoiden palauttaa apuraha, jos syntyy huono kirja?

”Eli siis siirtymä elokuvien tuottajamalliin”, Vuorinen tuumii. ”Jos leffa myy hyvin, tuottaja tekee hyvin hilloa ja saa kaikki sijoittamansa rahat korkojen kera takaisin. Jos kyseessä on floppi, kukin nuolkoon haavansa. Ainakin se olisi reilua.”

Milloin kirja on huono? Silloinko, kun se ei myy oikeastaan ollenkaan?

”Minun mielestäni koko ajatus siitä, onko teos hyvä vai huono, on vain tapa työllistää kriitikoita”, Vuorinen sivaltaa.

”Jos kirja on riittävän monen mielestä lukemisen arvoinen, se kertoo paljon enemmän kirjasta, kuin yhden tai kahden ihmisen mielipide, joka voi olla monesta syystä asenteellisesti värjäytynyt. Esimerkiksi vaikkapa juuri siksi, että se on myynyt hyvin.”

Hän käyttää esimerkkeinä Dan Brownia ja Paolo Coelhoa, joiden maailmanlaajuisesti miljoonittain kaupatuista teoksista on turha hakea kiittäviä kritiikkejä.

”En voi kuin siteerata Juice Leskistä: Kansa päättää, mikä on hitti. Kansan maku ei ole aina kaikkein järkevin, mutta se on aina oikea. Tämän tosiasian kanssa monella on nielemistä, mutta voin lohduttaa, että se toimii myös toisinpäin. Kansa päättää, milloin et enää ole hitti. Siinä on taas monella taiteilijalla nielemistä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat