Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvaaja tarttui poikkeukselliseen hetkeen – kuvasi Suomeen paenneita pakolaisia

Kulttuuri
 

Oli lokakuu. Taskussa oli ylimääräinen lippu Helsingin kaupunginteatterin Billy Elliot -musikaaliin Linnanmäen Peacockissa. Mietin, mitä lipulla tehdä, kunnes oivalsin.

Olin edellisellä viikolla käväissyt jutunteossa Uudenmaankadun vastaanottokeskuksessa. Tapasin siellä perheitä, naisia, miehiä ja lapsia.

Syyrialaismiehen talo oli pommitettu kahtia, irakilaismies kanniskeli pientä poikaansa olkapäällään ja hänen pieni tyttärensä roikkui reidessä – äiti oli yhä Syyriassa pakolaisleirillä.

Vastaanottokeskuksen 216 asukkaasta irakilaiset 11-vuotias Hussein ja 19-vuotias Abdallah kertoivat käyneensä pelaamassa jalkapalloa suomalaisen Karin kanssa Johanneksen kentällä.

Suurenmoisen elämyksen olivat kokeneet ne arabimiehet, jotka Kari oli vienyt katsomaan HIFK:n jääkiekko-ottelua Nordenskiöldinkadun halliin.

Soitin vastaanottokeskukseen. Seuraavana päivänä sain teatteriin mukaani 25-vuotiaan nuoren naisen nimeltään Haneen.

Sahar (vas.) ja Haneen.
Sahar (vas.) ja Haneen.

Hänen arabiankielinen nimensä tarkoittaa kaipuuta.

Haneen kertoi englanniksi, kuinka hän oli paennut siskonsa kanssa Isisin hallussa olevasta Fallujahista, jossa nuoria naisia raiskattiin ja miehiä tapettiin.

Toimittajakoulutuksen saanut nainen teki jonkin aikaa alan töitä Irakissa, mutta ei voinut toistuvien tappouhkausten takia jatkaa.

”Sulkeuduin kotiin niin kuin kaikki muutkin Fallujahin naiset”, Haneen kertoi.

Käveltyään Syyriaan ja Turkkiin he palkkasivat ihmissalakuljettajan viemään heidät Kreikkaan. Sitten heidän veneensä upposi.

Haneenin pelasti Kreikan rannikkovartiosto, hänen siskonsa Saharin Italian rannikkovartiosto. Lopulta he löysivät toisensa Suomessa.

Ennen musikaalin alkua mietin, mitähän tästä oikein tulee, kun musikaalin kieli on suomi? Väliajalla kysyin Haneenilta, ymmärsikö hän mitään.

”Tuo poika haluaa balettitanssijaksi, mutta perhe ei salli sitä, koska isä haluaa hänestä nyrkkeilijää. Poika taistelee tahtonsa läpi”, Haneen vastasi.

Hän oli ymmärtänyt kaiken.

Vaikka historiamme ja todellisuutemme ovat turvapaikanhakijoiden kanssa eri planeetoilta, olemme pohjimmiltamme samat: me tarvitsemme toisiamme, huolenpitoa, toimeentulon, kodin, ruokaa.

Suomella on kansainvälisten sopimusten kautta velvollisuus ottaa vastaan turvapaikanhakijat ja huolehtia heistä. Ajattelin, että olisipa hienoa, jos tekisimme sen siitä huolimatta.

Suukko tytölle.
Suukko tytölle.

Ja niin olemme tehneetkin: Suomi on pystynyt majoittamaan ja ruokkimaan heidät. Töissä ovat olleet virallinen yhteiskunta, järjestöt, vapaaehtoiset ja valtava määrä ihmisiä, jotka ovat lahjoittaneet vaatteita.

Jotkut pitävät turvapaikanhakijoiden auttamista sinisilmäisyytenä ja hyysäämisenä.

Julkisuudessa olleet raiskausepäilyt ovat kiristäneet tunnelmaa. Rikolliset pitää ottaa kiinni ja asettaa vastuuseen teoistaan. Jokainen ihminen on kuitenkin tutkittava yksi kerrallaan, katsottava, mitä hän sisältää, ja kohdeltava häntä sen mukaan.

Ainakaan ei pidä riemuita jokaisesta kerrasta, kun turvapaikanhakijaa epäillään raiskauksesta tai muusta rikoksesta; sitäkin pelkään tapahtuvan.

Se ei kerro myötätunnosta uhreja kohtaan, vaan vihasta tulijoita kohtaan.

Pullistelua Olympiastadionin retkeilymajassa.
Pullistelua Olympiastadionin retkeilymajassa.

Valokuvaaja Stefan Bremer oli varannut Lasipalatsin Gallerian Helsingistä joulukuuksi, ennen kuin talo suljetaan remontin ja rakentamisen tieltä. Hän vaihtoi alkuperäisen näyttelyteeman arvioituaan, että turvapaikanhakijoiden tulo on nyt sellainen hetki, johon kerta kaikkiaan on tartuttava.

Bremer pyysi minua mukaan näyttelyyn tekstien tekijäksi. Kirjoitin näyttelyyn neljä toteavaa runoa, jotka Sampsa Peltonen käänsi myös arabiaksi.

Näyttelyssä, sen pääosassa olevissa kuvissa ja myös runoissa on kysymys kohtaamisista.

Exodus – Matkalla Suomeen. Stefan Bremerin valokuvia ja Kimmo Oksasen runoja. Lasipalatsin Galleria (Mannerheimintie 22–24) 30.12. saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat