Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islamistista terroria vastustava yhtye tulossa Suomeen – ”Ei meitä pelota”

Kulttuuri
 
Andy Morgan
Songhoy Bluesissa soittavat Oumar Touré (vas.), Aliou Touré, Nathanael Dembele sekä Garba Touré.
Songhoy Bluesissa soittavat Oumar Touré (vas.), Aliou Touré, Nathanael Dembele sekä Garba Touré. Kuva: Andy Morgan

Amsterdam. Malilainen yhtye Songhoy Blues tarjoili viime kesän Flow-festivaalilla energisimmän Afrikka-latauksen. Alkavalla viikolla se palaa Helsinkiin.

Tässä välissä – ja pitempäänkin – yhtye ollut käytännössä koko ajan kiertueella.

Marraskuun lopulla Songhoy Blues esiintyi Amsterdamin maineikkaalla Paradiso-klubilla.

Esiintymisareenalla on vähän samanlainen asema kuin Pariisin Bataclanilla, jossa ne terroristit iskivät vain vähän aiemmin.

”Velvollisuutemme on jatkaa esiintymistä. Meidän piti soittaa Pariisissa Bataclanin iskuja seuraavana päivänä, mutta keikka peruuntui. Muut keikkamme Ranskassa soitimme”, sanoo kitaristi Garba Touré.

Ilmeestä päätellen bändi itse ei peruuttanut Pariisin keikkaa. Yhtyeellä on vanhastaan kokemusta islamistien pelottelusta. Orkesterin muusikot joutuivat pakenemaan Malin pohjoisosista Gaon alueelta vuonna 2012, kun jihadistit ottivat vallan.

”Olemme nähneet islamistista terroria ja yksi syy perustaa bändi oli puhua sitä vastaan. Ei meitä pelota”, toteaa toinen kitaristi Oumar Touré.

Kitaristit kuvailevat oloja sharia-lain alla.

”Se oli vaikeaa kaikille muusikoille, tupakoitsijoille ja jopa jalkapallon pelaajille”, Garba sanoo.

”Muun muassa homot haluttiin tappaa”, Oumar toteaa.

Ainakin yhdeltä heille tutulta muusikolta katkaistiin käsi soittamisen takia. Kun Garban henkeä uhattiin kitaransoiton takia, hän pakeni monien tavoin Malin pääkaupunkiin Bamakoon.

Pian Bamakoon saavuttuaan Garba ja kumppanit perustivat Songhoy Bluesin. Se alkoi soittaa klubeilla ja ravintoloissa, häissä ja muissa juhlissa.

Keikkoja oli joka ilta.

”Malissa keikat ovat erilaisia kuin Euroopassa. Ne kestävät viisi tuntia. Joskus soitamme ihmisille samalla, kun he syövät illallista. Klubeilla tanssitaan koko ilta. Täällä tunnin keikat tuntuvat lämmittelyltä”, Oumar sanoo.

Flow’n ja Paradison keikoilla terrorismi ei kuulunut musiikissa. Songhoy Blues soittaa iloisesti helisevää ja kerkeästi juoksevaa aavikkobluesia.

Paradisossa kuultiin muun muassa lainabiisi Ali Farka Tourélta, Pohjois-Malin suurimmalta tähdeltä ja yhdeltä Songhoyn esikuvalta.

Garban ja Oumarin lisäksi myös Songhoyn laulaja Alioun sukunimi on Touré, mutta he eivät ole sukulaisia. Touré on vain erittäin yleinen nimi songhoy-kansan keskuudessa. Songhoy taas oli Afrikan mahtavimpia imperiumeja, joka kukoisti 1400- ja 1500-luvuilla.

”Songhoy-imperiumi tuli myöhemmin kuin Mandinga-imperiumi, mutta oli sitäkin isompi ja mahtavampi”, Oumar kehaisee.

Songhoy Bluesin musiikki muistuttaa muun muassa Tinariwenin tunnetuksi tekemää sähkökitaravetoista aavikkobluesia.

Tinariwenin muusikot ovat Saharan tuaregi-nomadeja ja songhoyt puolestaan perinteisesti viljelijöitä Niger-joen rannoilta.

Tietoverkko yhdistää nykyään musiikin maailmaa. Songhoy Bluesin muusikotkin kuuntelivat nuorina hiphopia, Jimi Hendrixiä, Beatlesiä ynnä muuta länsimaista perinnemusiikin ohella.

Malissa he soittavat myös kotiseutunsa perinnemusiikkia, mutta arvelevat, että Euroopassa siitä ei kiinnostuttaisi. ”Seuraavalle levylle otamme ehkä pari perinnebiisiä”, Oumar sanoo.

Vuonna 2013 länsimaisten tuottajien ja muusikoiden ryhmä vieraili Bamakossa Blur-bändistä tunnetun Damon Albarnin johtamana ja kitaristi Nick Zinner Yeah Yeah Yeahs -yhtyeestä ryhtyi Songhoyn tuottajaksi.

Esikoislevy Music in Exile (Musiikkia maanpaossa) ilmestyi helmikuussa. Siitä lähtien Songhoy Bluesilla on riittänyt keikkaa.

Songhoy Blues Kuudes linja (Hämeentie 13 B) ke 9.12. klo 20 alkaen. Liput 17 e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat