Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Linnan juhlien rumpalilla edessä keikkaruuhka – ”Hyvä rumpali saa kehnonkin bändin kuulostamaan paremmalta”

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Teppo Mäkynen soittaa ”noin kymmenessä” kokoonpanossa. Itsenäisyyspäivänä hän soitti Linnan juhlissa.
Teppo Mäkynen soittaa ”noin kymmenessä” kokoonpanossa. Itsenäisyyspäivänä hän soitti Linnan juhlissa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Teppo Mäkysen rumpalisuuruudet

1 Max Roach (1924–2007): ”Bebop-pioneeri, joka soitti Charlie Parkerin ja Dizzy Gillespien kanssa. Ollut vahvasti vaikuttamassa siihen, miten modernia jazzia nykypäivänä soitetaan. Ajatteli rumpusettiä solistisena soittimena, jolla voi soittaa kappaleita itsenään. Soitti sävellyksellisiä rumpusooloja.”

2 Shelly Manne (1920–1984): ”Ajatteli myös rumpuja melodisena instrumenttina ja käytti soittaessaan kapuloiden lisäksi vispilöitä, suteja, malletteja, sormia ja kehitteli keinoja, miten rumpusetistä sai irti mahdollisimman erilaisia ääniä.”

3 Mel Lewis (1929–1990): ”Soitti yksinkertaisesti ja piti enimmäkseen vain rytmiä yllä, mutta teki sen poikkeuksellisen hienolla tavalla. Hän osasi tukea bändiä juuri oikein.”

4 Tony Williams (1945–1997): ”Aloitti 17-vuotiaana Miles Davisin bändissä, jossa jalostui hänen erilainen konseptinsa rumpujensoittoon. Ei ollut vanhan tyylin kahleita, joita suurimmalla osalla rumpaleista oli. Hän käsitteli rumpusettiä tuoreella tavalla ja rikkoi paljon soittoaan eikä pitäytynyt pelkästään komppaavana rumpalina. Osasi luoda ja purkaa jännitteitä, mikä on tärkeää.”

5 Billy Cobham (s. 1944): ”Ensimmäinen rumpali, jota voin kutsua esikuvakseni, ja siksi tietenkin tärkeä.”

Kukaan ei todennäköisesti edes huomaa, sujuuko rumpali Teppo Mäkysen soitto tosi hyvin vai huonosti. Siis häntä itseään lukuun ottamatta.

”Kaikki keikat eivät voi olla maagisia, mutta tässä vaiheessa uraa sitä voi luottaa omiin taitoihinsa sen verran, ettei mikään esitys myöskään ole ihan hirveä.”

Soittamisessa tunne on tärkeä tekijä – myös ärsyyntyminen. Mäkynen ei kuitenkaan anna ”mönkään menneen” esiintymisen lamauttaa itseään. Ihminen ei ole rumpukone, vaikka moni saattaa Mäkystä sellaisena pitääkin.

Rumpalin aktiivisiin kokoonpanoihin kuuluvat ainakin Verneri Pohjola Quartet, Jukka Perko Jazztet, Aki Rissanen Trio, Serenity Ensemble ja Timo Lassy Band sekä Teddy’s West Coasters, joka julkaisi tänä syksynä kaksi albumillista pääasiassa Mäkysen omia sävellyksiä.

”Voi olla, että unohdin jonkun tärkeän ja joku suuttuu... Ei mene varmaan kauas oikeasta, jos veikkaan, että soitan noin kymmenessä bändissä. Kun on keikalla jonkin ryhmän kanssa, ei edes mieti, monessako yhtyeessä soittaa. Esiintyessä on niin läsnä siinä hetkessä.”

Parikymppisenä helsinkiläinen Mäkynen, 41, ahdistui vastaavassa tilanteessa ja laittoi osan silloisista kokoonpanoistaan telakalle, jotta voisi keskittyä enemmän omiin projekteihinsa. Nyt tilanne tuntuu luontevalta ja rikkaudelta, mutta myös haastavalta.

”West Coastersiin kuuluu kahdeksan jätkää, ja siihen menee enemmän aikaa kuin tarvitsisi, että saa kaikki samaan aikaan harjoituksiin”, Mäkynen tuskailee. Hän haaveileekin managerista, joka hoitaisi ulkomusiikilliset asiat.

Vaikka kokoonpanoja on kymmenkunta, ei rumpali ole kertaakaan soittanut keikalla väärän kokoonpanon kappaletta. Sen hän tunnustaa, että on joskus saattanut soittaa vahingossa oikean yhtyeen väärää biisiä.

”On henkisesti vaikea tilanne, jos heitän samana päivänä kaksi keikkaa eri bändin kanssa. Hattu pitää kääntää äkkiä kokoonpanosta toiseen. Jokainen keikka, treeni ja mikä tahansa soittohetki on ainutkertainen, ja haluan aina keskittyä juuri siihen enkä huolehtia mistään muusta.”

Tänään alkavalla We Jazz -festivaalilla Mäkysellä on viisi konserttia neljässä eri kokoonpanossa.

Moneen kertaan palkittu rumpali ei osaa itse määritellä omaa soittotapaansa. Ensimmäisinä hänen mieleensä tulevat sanat ”perinteinen” ja ”liian täsmällinen”.

”Soitan aina omalla tyylilläni, koska en osaa soittaa millään muulla tyylillä. Totta kai musiikki sanelee sitä, miten soitan, mutta en yritä tietoisesti muuttaa soundiani bändin mukaan.”

Ahkerasti jazzkeikoilla käyneet ovat varmasti panneet merkille, ettei Mäkynen suinkaan ole sukupolvensa ainoa muusikko, joka soittaa useassa eri kokoonpanossa.

”Se on sääli, jos kuulijaa harmittaa nähdä lavalla aina samat tyypit. Musiikkia pitäisi osata kuunnella miettimättä sitä, kuka siinä soittaa.”

Mäkysen johtamaan Teddy’s West Coastersiin kuuluvista soittajista tutuimpia lienevät saksofonisti Jukka Perko ja trumpetisti Jukka Eskola.

Jazzista puhuttaessa mieleen yleensä nousevatkin puhaltajat Miles Davisista Dizzy Gillespiehen ja John Coltranesta Charlie Parkeriin. Solistit muistetaan, mutta harva osaa nimetä jazzrumpaleita, paitsi kollegat. Jazzin historiasta löytyy kuitenkin useita yhtyeenjohtajia, jotka ovat olleet rumpaleita, kuten Art Blakey ja Max Roach.

”Se johtuu varmaan siitä, että rumpalin rooli on olla säestäjä. Tehtäväni on saada muiden soitto kuulostamaan mahdollisimman hyvältä. Jos rytmi toimii, todennäköisesti koko bändi kuulostaa paremmalta.”

Sanotaan, että bändi on yhtä hyvä kuin sen rumpali, eikä sanonta ole Mäkysen mielestä vailla totuuspohjaa.

”Hyvä rumpali saa kehnonkin bändin kuulostamaan paremmalta. Kaikki riippuu tietysti musiikista, sillä rytmi ei välttämättä aina ole pääasia. Jos biisi vaatii esimerkiksi sitä, että soitan kerran triangelia, niin sekin on tärkeää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat