Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Media ei elä vain klikeistä

Kulttuuri
 
Fakta

Suomen suurimmat verkkosivustot

 Suomen suurin verkkosivusto on Ilta-Sanomat. Se tavoitti viikolla 48 yhteensä 2,12 miljoonaa lukijaa.

 Toiseksi suurin on Iltalehti 1,95 miljoonalla viikon aikana tavoitetulla lukijalla.

 Kolmanneksi suurimman verkkosivuston sijaa ovat vaihtelevasti vuoden aikana pitäneet Yleisradio, Helsingin Sanomat ja MTV noin 1,5–1,8 miljoonalla viikon aikana tavoitetulla lukijalla.

Klikkausjournalismi. Siinä sana, joka kuvaa kaikkea sitä, minkä verkkojournalismissa ajatellaan olevan pielessä.

Sanalla tarkoitetaan sensaatiohakuista, yksipuolista uutisointia, joka otsikoidaan mahdollisimman raflaavasti – jopa harhaanjohtavasti – tarkoituksena houkuttaa lukija klikkaamaan.

Esimerkiksi näin: ”Ghostbusters-elokuvien ohjaaja paljasti vihdoin, miksi ei ohjaa enää kolmatta osaa”. Pitää klikata otsikkoa saadakseen tietää, että ohjaaja siirtyy tuottajaksi.

Teknisesti klikkauksella tarkoitetaan sivulatausta. Eli tapahtumaa, jossa verkkosivu mainoksineen latautuu tietokoneen tai kännykän ruudulle.

Kaupalliselle medialle klikkaukset ovat tärkeitä, koska osa mainoksista myydään sivulatausten perusteella. Mediatalot saavat tuhannesta klikkauksesta hyvin vaihtelevia summia, alle eurosta jopa useisiin kymppeihin.

Kaikki mediatalot seuraavat lukijoidensa ja katsojiensa käyttäytymistä hyvin tarkasti. Kaikilla on lukuisia analytiikkaohjelmia käytössä, joiden avulla lukemista seurataan.

Seurantaa paljastavan Ghostery-ohjelmiston mukaan Yleisradiolla on sivustollaan seurantaa mahdollistavia koodinpätkiä yhdeksän kappaletta. Ilta-Sanomilla niitä on 15, HS:llä 20, Iltalehdellä 24 ja MTV:llä 57. Osa näistä ei tosin ole aktiivisessa käytössä ja osaa niistä käytetään myös muihin tarkoituksiin kuin analytiikkaan.

Analytiikka on yksi lukijoille vähiten näkyvistä journalismin puolista.

Puhe klikkauksista peittää alleen sen, että monet muut mittarit ovat jopa tärkeämpiä kuin pelkät klikkaukset.

TNS Metrix mittaa Suomessa isoimpien medioiden kävijälukuja. Tiedot ovat julkisia. Klikkausten lisäksi TNS ilmoittaa sivustoilta viikkotavoittavuuden, selaimet, käynnit ja vierailutiheyden.

Osittain kyselytutkimukseen perustuva viikkotavoittavuus on se luku, jolla sivustot pannaan suuruusjärjestykseen. Ilta-Sanomat on Suomen suurin verkkosivusto,. Se tavoittaa viikon aikana 2,1 miljoonaa suomalaista.

Selaimet, käynnit ja vierailutiheys puolestaan kertovat lukijoiden uskollisuudesta: ovatko he satunnaisia Facebookista tulijoita vai käyvätkö säännöllisesti lukemassa yhtä ja samaa mediaa.

Kaikki mediat haluaisivat saada säännöllisiä lukijoita. Klikkausten havitteleminen on vastakkainen tälle tavoitteelle. Jos lukija pettyy klikattuaan valheellista otsikkoa, hän ei todennäköisesti palaa takaisin. Jos paljon lupaava otsikko pitääkin paikkansa, lukija on todennäköisesti tyytyväinen. Siksi klikkausjournalismi ei pitkän päälle ole tavoiteltava asia.

TNS Metrix katsoo menneisyyteen ja kertoo vain sen, mitä aikaisemmin on luettu.

Kaikilla suurilla tiedotusvälineillä on käytössä myös reaaliaikaisia analytiikkaohjelmistoja.

Yleisradio, HS, Ilta-Sanomat, Iltalehti ja MTV käyttävät kaikki Chartbeatia ja Google Analyticsiä.

Chartbeat mittaa samanaikaisten lukijoiden määrää artikkelissa. Jos sillä on samanaikaisesti 1 000 lukijaa, se tarkoittaa, että juuri sillä hetkellä 1 000 ihmistä lukee kyseistä artikkelia eri puolilla Suomea ja maailmaa.

Klikkauksiin eli sivulatauksiin verrattuna tämä on toisenlainen mittari: siinä yhdistyvät klikkaus ja artikkelin lukuaika.

Tekemällä lyhyen, raflaavalla otsikolla varustetun jutun voi saada aikaan paljon klikkauksia, mutta juttua luetaan vain vähän aikaa. Chartbeatin näkökulmasta samaan lopputulokseen pääsee tekemällä pitkän ja perusteellisen jutun, jota klikataan selkeästi vähemmän.

Vaikka laadun mittaaminen on erittäin vaikeaa, pitkään jutussa viihtyvä lukija on todennäköisesti tyytyväisempi lukemaansa. Siksi medioiden kannattaa olla kiinnostunut myös muista asioista kuin klikeistä.

Keräävän ja reaaliaikaisen analytiikan rinnalla on vielä tulevaisuutta ennustavaa ennakoivaa analytiikkaa ja sosiaalisen median analytiikkaan tarkoitettuja ohjelmistoja.

Medioiden kannalta Facebookin ja Twitterin tuomat lukijat ovat niin tärkeitä, että on tärkeää ymmärtää, miten ihmiset toimivat. Facebookissa tykkäykset ovat tärkeitä, mutta kommentit ovat vielä tärkeämpiä ja kaikista arvokkaimpia ovat ne hetket, kun ystäville jaetaan joku juttu. Esimerkiksi suomalainen Ezyinsight tarjoaa palvelua, jonka avulla voi reaaliaikaisesti seurata, miten hyvin omat jutut leviävät sosiaalisessa mediassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat