Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvilla ja rockilla voi taistella rasismia vastaan, todistaa Rock Against Racism -näyttely

Rock Against Racism -kansanliike palaa henkiin Syd Sheltonin kuvissa.

Kulttuuri
 
Syd Shelton
Rock Against Racism -konsertin yleisöä Leedsissä vuonna 1981.
Rock Against Racism -konsertin yleisöä Leedsissä vuonna 1981. Kuva: Syd Shelton

Lontoo. Suuren rasisminvastaisen mielenosoituksen aattona järjestäjien mielen valtasi huoli: entä jos kukaan ei tulekaan?

Seuraavana aamuyönä, huhtikuussa 1978, valokuvaaja Syd Shelton heräsi kadulta kantautuvaan lauluun. Ihmiset vaelsivat kohti Lontoon Trafalgar Squarea, jonne mielenosoittajien oli määrä kokoontua. Kun Shelton pääsi paikalle, aukiolla oli kymmenentuhatta ihmistä.

Puoliltapäivin marssin käynnistyessä heitä oli jo yli satatuhatta. Huoli vaihtui hämmästykseen. Rock Against Racism -kansanliikkeen tapahtumasta oli tulossa karnevaali, joka muutti brittiyhteiskuntaa pysyvästi.

”Ihmisiä saapui kaikkialta Britanniasta. Kadut valtasi meteli, kakofonia ja luovuus, joka oli jotain täysin poikkeuksellista”, Shelton, 68, muistelee lontoolaisessa Autograph ABP -galleriassa. ”Kuten laulaja Billy Bragg on todennut, sinä päivänä meidän sukupolvemme valitsi puolensa.”

Autograph ABP -galleriassa on Sheltonin näyttely hänen Rock Against Racism -valokuvistaan. Kuvista on koottu myös samanniminen kirja.

Suomessa rasistiset mielipiteet ovat kärjistyneet viime vuosina, mutta Britanniassa tämä käytiin läpi 40 vuotta sitten. Äärioikeistolainen National Front -puolue oli 1970-luvun lopulla suosionsa huipulla, ja rasismi oli arkipäivää.

”Televisiossa oli rasistisia vitsejä. Poliisit kävivät alinomaa erityisesti mustien miesten kimppuun. Oikeistolaiset lehdet leimasivat ihmisiä. Nämä kulmat olivat maahanmuuttajille kuin kuolemanlaakso”, Shelton viittaa ulos nykyisin trendikkään Shoreditchin kaduille. ”Vuonna 1977 täällä murhattiin seitsemän aasialaista.”

Syd Shelton
Kuva brixtonilaisesta koulupojasta päätyi myös Tom Robinson Bandin levykanteen.
Kuva brixtonilaisesta koulupojasta päätyi myös Tom Robinson Bandin levykanteen.

Monet olivat saaneet tästä tarpeekseen, ja vuonna 1976 syntyi vastaiskuna Rock Against Racism. Vapaamuotoinen liike yhdisti rock- ja reggaemuusikot sekä kaikki muut halukkaat taisteluun rasimia vastaan. Vuoteen 1981 mennessä järjestettiin yli 500 RAR-tapahtumaa kaikkialla Britanniassa.

”Emme osanneet lainkaan odottaa, minkälainen kemiallinen reaktio siitä syntyisi”, Shelton hämmästelee nyt.

”Keskeistä oli se, että lavalle nousi aina sekä valkoisia että mustia yhtyeitä. Pelkästään se oli poliittinen teko ja julkilausuma. Siihen saakka mustat yhtyeet olivat soittaneet vain mustalle yleisölle ja toisin päin. RAR muutti sen täydellisesti.”

Lopulta liikkeestä tuli ”oman suosionsa uhri”, kuten Shelton määrittelee. Musiikista oli tullut monikulttuurista, aivan kuten vaikka jalkapallojoukkueista. National Front romahti vuoden 1983 vaaleissa, ja puolue painui marginaaliin. Rock Against Racism oli saavuttanut päämääränsä.

”Tilanne muuttui, ja Rock Against Racismilla oli siinä osansa. Mutta se ei tarkoita, että rasismi olisi kadonnut. Se vain muuttaa muotoaan. Rasismi on kuin rotta, joka tulee aina ylös viemäristä. National Front oli avoimesti fasistinen puolue, joka ei edes yrittänyt piilotella agendaansa. Nyt meillä on Ukip-puolue, joka ajaa samaa asiaa huomattavasti piilotellummin.”

Syd Shelton
Matumbi-yhtyeen laulaja Bagga Itä-Lontoossa, National Frontin vanhalla kannatusalueella.
Matumbi-yhtyeen laulaja Bagga Itä-Lontoossa, National Frontin vanhalla kannatusalueella.

Rock Against Racismin keskeisiä ajatuksia oli se, että liikettä ei johdettu ylhäältä käsin: kuka tahansa saattoi järjestää ottaa osaa työhön haluamallaan tavalla.

Sheltonille luontevin tapa oli ilmestyä tapahtumien keskelle kameran kanssa, ja hänestä tuli liikkeen epävirallinen hovikuvaaja. Kuvissa nähdään rinta rinnan mustia ja valkoisia esiintyjiä mutta myös otoksia yleisöstä, mielenosoituksista ja katumellakoista.

Hän itse kutsuu teoksiaan ”graafisiksi argumenteiksi”, kantaaottaviksi kuviksi.

Jouduin tilanteisiin, joissa en voinut olla vain objektiivinen sivustakatsoja, Shelton kertoo.

”Tavoitteeni oli tuoda esille inhimillisyys ja toisenlainen näkökulma. Kuvasin useaan otteeseen myös Pohjois-Irlannin levottomuuksia, mutta en halunnut ottaa kuvia Molotovin cocktaileja heittävistä ihmisistä. Niitä oli aivan tarpeeksi.

”Halusin nostaa esiin levottomuuksien keskellä elävät ihmiset, jotka eivät koskaan päässeet lehtien kohuartikkeleihin.”

Katujen henkilökuvaajan työ ei ole suinkaan vielä tehty.

Sheltonin mittavin kuvakokonaisuus on East Enders, johon hän on kuvannut Itä-Lontoon ihmisiä yli 40 vuoden ajan. Sarja täydentyy edelleen.

Syd Shelton: Rock Against Racism. Autograph ABP, 2015.

syd shelton
The Clashin Paul Simonon huhtikuun 1978 karnevaalissa, johon osallistui yli satatuhatta mielenosoittajaa.
The Clashin Paul Simonon huhtikuun 1978 karnevaalissa, johon osallistui yli satatuhatta mielenosoittajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat