Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Taideyhdistys palkitsi kuvataidetta – Dukaattipalkinto Tuomo Rainiolle

Kulttuuri
 
Tuomo Rainio sai Suomen Taideyhdistyksen myöntämän Dukaattipalkinnon. Rainion videoteos Marmoriportaat on parhaillaan esillä Taidehallin Nuoret-näyttelyssä.
Tuomo Rainio sai Suomen Taideyhdistyksen myöntämän Dukaattipalkinnon. Rainion videoteos Marmoriportaat on parhaillaan esillä Taidehallin Nuoret-näyttelyssä.

Suomen Taideyhdistys jakoi tänään maanantaina useita taidepalkintoja: Dukaattipalkinnon, tunnustuspalkinnon, William Thuring -palkinnon ja kirjallisuuspalkinnon sekä apurahoja nuorille taiteilijoille ja kuvataidekriitikoille.

Palkintojen yhteissumma oli 108 500 euroa, apurahojen 191 480 euroa.

Kuvataiteilija Tuomo Rainio (s. 1983) sai 16 000 euron suuruisen Dukaattipalkinnon. Vuonna 1858 perustettu palkinto on yhdistyksen jakamista tunnustuksista perinteikkäin ja merkittävin. Se myönnetään erityisestä ansiosta enintään 35-vuotiaalle taiteilijalle.

Palkintolautakunnan perustelujen mukaan ”Tuomo Rainio vie modernia teknologiaa omaperäisesti käyttäen taiteen perinnettä eteenpäin”. Rainio on parhaillaan mukana Suomen Taiteilijaseuran Nuoret 2015 -näyttelyssä Helsingin Taidehallissa. Rainio on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2011.

Tunnustuspalkinnon sai valokuvataiteilija Timo Kelaranta (s. 1951). Palkinto myönnetään varttuneelle taiteilijalle kunnianosoituksena merkittävästä elämäntyöstä. Tunnustuksen arvo on 10 000 euroa.

Palkintolautakunnan mielestä ”Timo Kelarannan rajoja rikkova taide poikkeaa valokuvan perinteistä ja dokumentaarisuudesta osoittaen, että valokuvilla voi olla aivan omanlaistaan poetiikkaa”.

Timo Kelaranta on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1975. Hän on toiminut Taideteollisen korkeakoulun lehtorina vuosina 1983–1992, apulaisprofessorina 1992–1994 ja professorina 1999–2001. Vuosina 1994–1999 hän oli taiteilijaprofessori.

William Thuring -pääpalkinnon (14 000 euroa) sai kuvataiteilija Stiina Saaristo (s. 1976). William Thuring -pääpalkinto ja -nimikkopalkinnot myönnetään anomuksetta 35–45-vuotiaille taiteilijoille.

Palkintolautakunnan mukaan Saariston teoksista välittyy ”loistokas piirustustaito ja ennennäkemätön intensiivisyys”. Saaristo on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2005.

William Thuring -nimikkopalkintoja jaettiin yhteensä yhdeksän. Palkinnon suuruus on 6500 euroa. Nimikkopalkinnon saivat Tellervo Kalleinen, Tiina Laitanen, Pasi Mälkiä, Antti Oikarinen, Markus Rissanen, Kim Somervuori, Anna Tuori, Salla Tykkä ja Timo Vaittinen.

Kirjallisuuspalkinnon sai taiteilija Seppo Salminen (s. 1956) teoksesta Näkemisen hetkiä (2015, omakustanne) Kirjallisuuspalkinto myönnetään kirjoittajille, toimittajille tai kuvittajille teoksista, jotka merkittävällä tavalla ovat edistäneet suomalaista taidekirjallisuutta ja taiteen tuntemusta.

Nuorten taiteilijoiden apurahan (6 000 euroa) sai 30 nuorta, enintään 35-vuotiasta taiteilijaa. Heistä yksi, taidemaalari Päivikki Alaräihä, sai lisäksi Toini Mäkelän stipendin.

Edvard Richter -apurahan sai kahdeksan kuvataidekriitikkoa tai työryhmää.

Palkinnoista ja apurahoista päättää Suomen Taideyhdistyksen johtokunta lautakuntien ehdotusten pohjalta. Ehdotuksen Dukaatti- ja tunnustuspalkinnoista sekä nuorten taiteilijoiden apurahoista tekee palkinto- ja apurahalautakunta, johon vuonna 2015 kuuluivat kuvataiteilija Antti Tanttu (puheenjohtaja), kuvataiteilija Susanne Gottberg, tutkija, taidehistorioitsija Hanna Johansson, kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikko ja FM Pessi Rautio.

William Thuring -palkinnoista ehdotuksen tekevät yhdistyksen puheenjohtaja Lasse Saarinen ja varapuheenjohtaja Päivi Karttunen. Kirjallisuuspalkinnosta ja Edvard Richter -apurahoista tekee ehdotuksen kirjallisuuslautakunta, jossa vuonna 2015 työskentelivät FL Asko Mäkelä (puheenjohtaja), kuvataidekriitikko Heikki Kastemaa ja kuvataiteilija Johanna Lecklin.

Vuonna 1846 perustettu Suomen Taideyhdistys tukee suomalaista kuvataidetta muun muassa jakamalla palkintoja sekä järjestämällä näyttelyitä ja tapahtumia.

Laura Mendelin
Stiina Saaristo sai William Thuring -pääpalkinnon.
Stiina Saaristo sai William Thuring -pääpalkinnon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat