Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saamelais­aktivisti kertoo, miksi toteutti 169-mielen­ilmauksensa

Kulttuuri
 
Heikki Saukkomaa
Pauliina Feodoroff oli kirjoittanut ”169” ohimoonsa, Milja Sarkola käsivarteensa.
Pauliina Feodoroff oli kirjoittanut ”169” ohimoonsa, Milja Sarkola käsivarteensa. Kuva: Heikki Saukkomaa

Teatteriohjaaja ja -käsikirjoittaja Pauliina Feodoroff ja hänen puolisonsa, ohjaaja-käsikirjoittaja Milja Sarkola saapuivat eilen Linnan juhliin numero 169 tussattuna Feodoroffin ohimoon ja Sarkolan käsivarteen.

”Kyllä, kysymys on ILO:n alkuperäis- ja heimokansoja koskevasta yleissopimuksesta 169”, Feodoroff vahvistaa puhelimitse.

Sopimuksen tarkoitus on turvata alkuperäis- ja heimokansojen yhdenvertainen kohtelu valtaväestöön nähden sekä estää näiden kansojen kulttuurien ja kielten kuoleminen. Suomessa sopimus koskee käytännössä saamelaisia.

Suomi allekirjoitti sopimuksen jo 1980-luvulla, mutta se on edelleen vahvistamatta. Keväällä 2015 silloinen Stubbin hallitus lykkäsi hallitusohjelmaan kuuluneen sopimuksen ratifioinnin seuraavan hallituksen tehtäväksi. Sopimuksen on ratifioinut 22 valtiota, muun muassa Norja ja Tanska.

Vuonna 2014 Yhdenvertaisuusvaltuutettu julkaisi selvityksen 99 kysymystä ja vastausta ILO 169 -sopimuksesta. Sopimuksen puolesta mieltään on osoittanut myös muun muassa Suomen saamelaisnuoret -yhdistys.

Feodoroff itse on kolttasaamelainen ja sai kutsun Linnaan Saa’mi Nue’tt -kulttuuriyhdistyksen puheenjohtajana.

”Ensin Suomi torppasi eduskunnassa saamelaislakipaketin, ja nyt syksyllä metsähallituslain uudistuksesta jätettiin kokonaan saamelaisluku pois”, Feodoroff sanoo.

Lokakuussa kerrottiin, että uuden metsähallituslain luonnoksesta poistettiin saamelaisten kotiseutualuetta koskevat erityissäännökset. Niissä linjattiin, että Metsähallituksen suunnitelmat ja hankkeet eivät saisi heikentää saamelaisten mahdollisuuksia harjoittaa perinteisiä saamelaiselinkeinoja.

Feodoroffin mukaan metsähallituslaki on saamelaisten arkeen eniten vaikuttavia asioita:

”Metsähallitus omistaa 90 prosenttia saamelaisten kotiseutualueesta, ja päättää käytännössä yksin maankäytöstä, vesienhoidosta ja myytävistä riekko- ja kalastusluvista.”

”Mietin pääni puhki miten viestiä, etten minä saamelaisena hyväksy tätä”, Feodoroff kertoo.

Yksi vaihtoehto olisi ollut jättäytyä pois juhlista ja kirjoittaa siitä Facebook-status, hän toteaa. Juhlista jättäytyi tänä vuonna pois muun muassa Li Andersson (vas), joka sanoi MTV:n haastattelussa, ettei valokeilassa oleminen tunnu oikealta.

”Onhan se tietyllä lailla protokollajuhla eikä sinne mennä mieltä osoittelemaan”, sanoo Feodoroff.

Presidentin kanslian mukaan erillistä, poliittisia mielenilmauksia koskevaa ohjeistusta ei Linnan juhlien vieraille ole.

”Tilaisuuden kutsussa mainittu pukukoodi on juhlapuku ja kunniamerkit, ja suotavaa toki on, että kutsuvieraat kunnioittavat juhlan arvokasta luonnetta”, kansliasta kerrotaan.

Moni on sitä mieltä, etteivät Linnan juhlat ole sopiva paikka poliittisille mielenilmauksille.

Tilaisuus oli käytettävä hyväksi, sanoo Feodoroff sanoo.

”En ole sellainen ihminen, jolla on oikeastaan koskaan pääsyä kahden miljoonan ihmisen eteen”, Feodoroff jatkaa. ”Päädyimme vaimoni kanssa käyttämään oman viisi sekuntiamme julkisuudessa tähän.”

Linnan juhlissa ovat myös paikalla ne ihmiset, joilla on valta päättää ILO-sopimuksesta ja metsähallituslaista, hän sanoo. Feodoroffin mukaan hän ja Sarkola eivät aloittaneet keskusteluja aiheesta muiden juhlavieraiden kanssa, mutta vastasivat kysyttäessä.

”On ollut suomalaisia mutta myös saamelaisia, jotka ovat olleet sitä mieltä, että tämä oli mauton ja moukkamainen ja hävettävä teko”, Feodoroff sanoo, ”mutta tämä oli minun henkilökohtainen valintani. Joku muu olisi valinnut toisin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat