Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pölyttynyt kipsipää vai loputtoman inspiraation lähde? HS kysyi taiteilijoilta, mitä Sibelius heille merkitsee

HS kysyi taiteilijoilta, mitä Sibelius heille merkitsee.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Kari Peitsamon lahja säveltäjämestarille: Sibeliuksen musiikkipallo
Kari Peitsamon lahja säveltäjämestarille: Sibeliuksen musiikkipallo
37 vuotta sitten nuori Kari Peitsamo levytti kappaleen, jossa Jean Sibelius lähtee illalla tanssimaan. Nyt hän esittää sen taas Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan kunniaksi.
Ilona Korhonen, kansanlaulaja

”Jean Sibelius on minulle läheinen kahta kautta. Ensimmäinen linkki on Sibeliuksen kuoromusiikki, sillä teen kuorojen kanssa paljon töitä. Sibelius kuuluu Suomessa kuorojen perusohjelmistoon. Kuoroteosten joukossa on helmiä mutta selvästi täytemateriaaliakin.

Jyrki Johannes Tervo
Ilona Korhola
Ilona Korhola

Toiseksi Sibelius on läheinen viime vuosina tapetille nousseen Sibelius ja Larin Paraske -aiheen vuoksi. Heidän kohtaamisensa Porvoossa vuonna 1891 on nostettu merkittävään rooliin Sibeliuksen elämässä, mutta roolista on myös kiistelty. Olen runonlaulajana yrittänyt simuloida, mitä Sibelius olisi saattanut kuulla. Sibelius käytti aika onnistuneesti kansanmusiikkia lähteenään.

Sibelius on kaiken tämän kohkaamisen ansainnut. Meidän kannattaa ottaa suurmiehistämme kaikki irti, koska olemme niin pieni kieli- ja kulttuurialue. On sitten aihetta tai ei. Sibeliuksen kohdalla, fanina, sanon, että ilman muuta on aihetta.”

Jussi Makkonen, sellisti

Jussi Makkonen on tehnyt pianisti Nazig Azezianin kanssa jo yli 1 000 koululaiskonserttia, joiden teemana on ollut Sibeliuksen musiikki.

Antti Hämäläinen
Jussi Makkonen
Jussi Makkonen

”Olemme tehneet Sibelius-konsertteja yhdessä Konserttikeskuksen kanssa jo vuodesta 2010, joten meillä on ollut viiden vuoden mittainen Sibelius-juhlavuosi”, Makkonen kertoo.

Makkonen ja Azezian ovat kiertäneet kouluissa esittämässä kahta eri Sibelius-ohjelmaa: Sibeliuksen helmiä -konsertit ovat olleet elämäkerrallisia kokonaisuuksia, kun taas uudemmassa Sibelius-juhlavuoden ohjelmassa he keskittyvät luontoon ja Kalevalaan inspiraation lähteinä.

”Pienet lapset kuuntelevat konsertteja aivan hiljaa. Ja palaute on aina innostunutta, huonoa palautetta ei ole tullut.”

Makkosen, Azezianin ja Konserttikeskuksen tavoitteena on ollut, että puoli miljoonaa lasta saisi kuulla Sibelius-konsertin. Tavoite täyttynee ensi keväänä, jonka jälkeen Makkonen ja Azezian vievät konsertteja enemmän ulkomaille.

He ovat jo pitäneet Sibelius-konsertteja esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Norjassa.

”Varsinkin Amerikassa vastaanotto on ollut huomattavan innostunutta, kuin rock-konserteissa.”

Esitettyään Sibeliusta sadoissa konserteissa Makkonen on päässyt paneutumaan säveltäjään tosissaan. ”Suhtautumiseni Sibeliukseen sinänsä ei ole muuttunut, mutta totta kai olen päässyt syvemmälle hänen musiikkiinsa. Mutta alusta asti takana on ollut se sama intohimo Sibeliukseen, eikä se ole muuttunut.”

Kari Peitsamo, rockmuusikko, lauluntekijä

Rockmuusikko ja lauluntekijä Kari Peitsamo, 58, kuvailee suhdettaan Sibeliukseen ”hyvin etäiseksi”.

Juha Metso
Kari Peitsamo
Kari Peitsamo

”Nuorena poikana minulle kerrottiin koulussa, että Sibelius on säveltäjämestari ja tunnetuin suomalainen musiikin tekijä maailmalla. Se oli omiaan kääntämään vastaanottimeni kaikki nappulat off-asentoon”, Peitsamo kertoo.

”Sibelius on ollut minulle pölyttynyt kipsipää kaapin päällä.”

Peitsamo on myöhemmällä iällä saanut jonkin verran otetta erityisesti modernista taidemusiikista.

”Silti minulla on sokea piste konserttimusiikin klassikoiden suhteen. Beethovenin viidennen olen kuunnellut ja Sibeliuksen tuotannosta tunnistan ehkä Karelia-sarjan, jos sitä soitetaan jossakin.”

Kari Peitsamolla on satoja kappaleita käsittävä levytetty tuotanto, ja Jean Sibelius mainitaan muutamassa hänen laulussaan. Niistä varhaisin on Sibeliuksen musiikkipallo, jonka Peitsamo levytti toiselle albumilleen vuonna 1978.

”Siinä Sibelius mainitaan ironisessa kontekstissa.”

Max Perttula, parfymööri

”Itse kuuntelen Sibeliusta lähinnä joululaulujen tiimoilta. Olen enemmänkin tällainen slaavilaismelankolikko ja iskelmäihminen”, Perttula kertoo.

Jani Viskari HS
Max Perttula: ”Finlandia-hymnistä tulee mieleen raikas, puhdas luonto.”
Max Perttula: ”Finlandia-hymnistä tulee mieleen raikas, puhdas luonto.”

”Luomaani Ainola-tuoksuun liittyy kansallisromantiikka, Ainolan puutarha ja Sibeliuksen kaunis musiikki. Ne ovat siinä täydellisessä harmoniassa. Kun tiesin Ainon rakkauden kukkasiin ja näin kuvat puutarhan pioneista ja ruusuista, syntyi vahva visio. Ainola-tuoksu passaa hirveän hyvin Finlandia-hymnin musiikkiin. Tuoksukin vetoaa samalla tavalla tunteisiin kuin hieno sävellys.

Miltä Sibeliuksen musiikki tuoksuu? Jotkut kappaleet voisivat olla luksusparfyymiä. Joissakin on sellaista gaalameininkiä, tummempia sävyjä. Finlandia-hymnistä taas tulee mieleen raikas, puhdas luonto. Suomalainen kesä ja kevyt, kukkainen, kansallisromanttinen sielunmaisema.”

Milja Sarkola, teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija

”Minulla ei ole vahvaa suhdetta Sibeliukseen, ja todella harvoin tulee hänen musiikkiaan kuunneltua. Viimeksi taisi olla joku juniorikonsertti Musiikkitalolla, jossa olin tyttäreni kanssa.

Soitin nuorena 10–15 vuoden ajan klassista pianoa ja silloin soitin myös Sibeliuksen pianokappaleita. Muistan ainakin Impromptu- ja Kuusi -kappaleet.

Juhani Niiranen
Milja Sarkola: ”En ole taiteellisesti kiinnostunut juhlavuosista.”
Milja Sarkola: ”En ole taiteellisesti kiinnostunut juhlavuosista.”

Sittemmin soittaminen jäi, eikä meillä ole nykyään kotona edes pianoa.

Toinen kosketukseni Sibeliukseen oli opiskeluaikana TeaKissa, kun yhdellä kurssilla treenattiin Harri Virtasen näytelmää Kahdeksas sinfonia, joka kertoo Aino Sibeliuksesta. Näytelmässä käsiteltiin Sibeliukseen liittyvää taiteilijamyyttiä ja luomista.

Sibelius on nostettu Suomessa jalustalle. Hän on varmasti ansainnut tämän aseman musiikillaan, mutta yleisesti ottaen pidän tällaisia kansallisromanttisia mestaritarinoita vähän tylsinä.”

HS-työryhmä: Mari Koppinen, Silja Massa, Ilkka Mattila, Samuli Tiikkaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat