Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokainen löytää oman Sibeliuksensa

Kulttuuri
 
Sirpa R‰ih‰
Kuva: Sirpa R‰ih‰

Oheisen ”haastattelun” sitaatit voisi poimia valtavasta dokumenttiaineistosta toisinkin. Pyrin monipuolisuuteen, mutta itsekriittisesti. Sibeliuksen kaikkia puolia on vaikea valottaa.

Erik Furuhjelm korosti elämäkerrassaan 1916 Sibeliuksen ruotsinkielisyyttä. Karl Ekman kertoi vuoden 1935 elämäkerrassa Sibeliuksen katkeruudesta punaisia kohtaan mutta poisti maininnan vuoden 1955 YYA-Suomessa uudesta laitoksesta.

Erik Tawaststjerna mainitsi biografiassaan Työkansan marssin (1893), mutta ei oikeistolaista Karjalan osaa (1930), vaikka elämäkertaluonnoksessa se oli mukana. Sattumia ehkä, mutta poliittisesti sopivia sattumia. Löydämme yhä Sibeliuksen kirjeitä ja muita dokumentteja vuosittain. Vastuullista olisi huomioida kaikki uudet tiedot, ei vain niitä, jotka sopivat tutkijan ennakkokäsityksiin.

Kansainvälinen Sibelius-konferenssi jatkuu tänään Hämeenlinnassa. Puheenvuoron saa professori Timothy Jackson, jonka abstraktin mukaan Sibelius antoi ”valtavan propagandavoiton” natseille, koska ei kieltäytynyt Heidelbergin kunniatohtoruudesta 1936. Olisiko ”valtava propagandavoitto” vuonna 1936 kuitenkin ollut Berliinin olympialaiset, joita Yhdysvallat ja esimerkiksi Pohjoismaat eivät boikotoineet?

Sibelius ehti olla edistyksellinen ja konservatiivi, kansallismielinen ja kosmopoliitti, usein saman päivän aikana. Siksi Sibeliuksesta voi väittää monia asioita ja löytää dokumentteja käsityksensä tueksi. Ja mitä väitätkin, seuraava tutkija voi hyvin sanoa: ”Kyllä, mutta.”

Ja näin tutkimus etenee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat