Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Mona Lisan alla on toinen nainen – ei kuuluisaa hymyä eikä katso kohti vaan sivuun

Ranskalaistutkija uskoo löytäneensä Leonardo da Vincin kuuluisimman maalauksen alta toisen naisen. Taideasiantuntijat epäilevät väitettä.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Leonardo da Vinci
Mona Lisa on esillä Louvren taidemuseossa Pariisissa.
Mona Lisa on esillä Louvren taidemuseossa Pariisissa. Kuva: Leonardo da Vinci

Vuosikausia Mona Lisaa skannaillut ranskalaistutkija uskoo löytäneensä Leonardo da Vincin kuuluisimman maalauksen alta toisen naisen.

Mona Lisan alle jäänyt henkilö ei hymyile lainkaan, kertoo löydön uutisoinut BBC. Hän myös katsoo sivuun toisin kuin tähän asti tunnettu Mona Lisa, joka tuijottaa intensiivisesti maalauksen katsojaa.

”Hän on aivan eri näköinen kuin nykyinen Mona Lisa”, sanoo tutkija Pascal Cotte.

Cotte kertoo löytäneensä uuden hahmon itse keksimällään menetelmällä, jossa mitataan valon heijastumista maalauksen eri kerroksista.

Louvren taidemuseo on pidättäytynyt kommentoimasta Cotten väitteitä, ja monet taideasiantuntijat suhtautuvat niihin varauksella. Esimerkiksi Oxfordin yliopiston entinen taidehistorian professori Martin Kemp ei usko, että alkuperäinen malli olisi ollut eri henkilö.

”Eri muotokuvien sijaan teoksen kerrokset kuvaavat maalausprosessin etenemistä, mutta olen yhä vakuuttunut siitä, että Mona Lisa on Lisa”, Kemp sanoo BBC:lle.

Louvressa säilytettävän Mona Lisan uskotaan esittävän firenzeläistä Lisa Gherardinia, joka oli silkkikauppiaan puoliso. Alkuperäinen Gherardini saattoi kuitenkin olla aivan toisen näköinen, Cotte arvioi BBC:n mukaan.

Hymyttömän naisen lisäksi hän kertoo löytäneensä maalauksen alta myös kerroksen, joissa hahmolla on nykyistäkin suurempi nenä ja suuremmat kädet, mutta selvästi pienemmät huulet. Yhdessä kerroksessa naisen otsalla on helmikoru.

On varsin yleistä, että vanhojen teosten maalikerroksista paljastuu useita versioita ja jopa aivan eri maalauksia.

Pascal Cotte on tutkinut Mona Lisaa ja muita taideaarteita oman yhtiönsä kehittämillä kuvauslaitteilla yli kymmenen vuoden ajan.

Aikaisemmin hänen kameransa ovat tavoittaneet muun muassa teoksen alkuperäiset, nykyisiä kirkkaammat värit sekä jälkiä kulmakarvoista. Nykyasussaan Lisa Gherardini vaikuttaa kulmakarvattomalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat