Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkittu kirjailija Nura Farah: ”Ei pelkästään suomalaisten pidä joustaa, vaan myös meidän, tulijoiden”

Tänään Suomi-palkinnon saava esikoiskirjailija puhuu kotoutumisen sijasta oman paikan löytämisestä. Hän saapui 13-vuotiaana Somaliasta Suomeen.

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
Viime vuonna esikoisromaaninsa julkaissut Nura Farah toimii esikuvana maahanmuuttajanuorille.
Viime vuonna esikoisromaaninsa julkaissut Nura Farah toimii esikuvana maahanmuuttajanuorille. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Tänään jaetaan seitsemän valtion myöntämää Suomi-palkintoa

 kuvataiteilija Adel Abidin

 kirjailija, elokuvaohjaaja Hassan Blasim

 kirjailija Nura Farah

 koreografi Kenneth Greve

 säveltäjä Aulis Sallinen

 näyttelijä Birgitta Ulfsson

 Entressen kirjasto

”En omalla kohdallani mielelläni puhu kotoutumisesta”, Nura Farah, 36, sanoo. ”Puhun siitä, miten löysin oman paikkani.”

Hän oli 13-vuotias saapuessaan äidin ja sisarusten kanssa Suomeen. Isä kuoli myöhemmin Somaliassa. Suomea hän ei luonnollisesti osannut sanaakaan.

Nyt hän saa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselta Suomi-palkinnon 24 700 euroa suomeksi kirjoittamastaan esikoisromaanista Aavikon tyttäret (Otava, 2014) sekä julkisista esiintymisistään, joilla hän on pyrkinyt murtamaan täkäläisiä ennakkoluuloja Somaliasta.

”Nura Farah puhuu kulttuuri- ja kielimuurin yli Suomessa syntyneiden siirtolaislasten puolesta ja toimii samalla esikuvana maahanmuuttajanuorille”, palkintoperusteluissa todetaan. ”Farah on itse loistava esimerkki kielen ja koulutuksen merkityksestä tyttöjen tasa-arvoistumisessa. Aavikon tyttäret on maahanmuuttajanuorille esimerkki siitä, että unelmistaan ei kannata luopua.

Tietä palkintoon tasoitti hyvä tuuri vuonna 2001: Suomesta löytyi hullu lehmä.

”Olen kemian laborantti ja töissä laboratoriossa”, Nura Farah selittää. ”Löysin oman virkani vuonna 2002. Kai voi sanoa, että yksi hullu lehmä ratkaisi kaiken.”

Toinen oman paikan löytämisessä auttanut seikka on se, että hän ei mennyt liian nuorena naimisiin. Hänen lähipiirissään ketään ole pakotettu tekemään niin. Nyt kontolla ei ole suurta liutaa lapsia.

”Ei ollut silloin mies mielessä niin paljon”, Farah naurahtaa. ”Ehkä minulla oli toisenlaiset suunnitelmat.”

Työpaikan saaminen pelasti identiteettikriisiltä, jota Farah kaksikymppisenä poti, vaikka oli ollut Suomessa jo kymmenen vuotta.

”Kuka olen ja minne menossa”, Farah muistelee. ”Vielä silloinkin pelkäsin epäonnistuvani.”

Hän otaksuu, että maahanmuuttajilla on samat ongelmat kuin suomalaisillakin. Mutta niiden lisäksi on vielä kysymys omasta olemuksesta.

”Voi olla raskasta, jos sinua ei hyväksytä missään”, Farah sanoo. ”Omiesi seurassa vaaditaan tietynlaista käyttäytymistä, niin mieheltä kuin naiseltakin. Ja suomalaisten luona olet muukalainen, mamu, musulmaani, neekeri...”

Nura Farah viittaa kaksikymppisten valtavastaan potentiaaliin. Koko maailma on avoinna edessä. Mutta muistuttaa, että hyväksynnän puutteen pahentama identiteettikriisi on hyvä alusta myös radikalisoitumiselle.

”Ei pelkästään suomalaisten pidä joustaa, vaan myös meidän, tulijoiden”, hän sanoo. ”On tehtävä kompromissi.”

Farah puhuu umpeutuvan vuoden aikana voimistuneesta ”negatiivisuuden aallosta” maahanmuuttajia kohtaan – ja ymmärtää sitä kyllä.

”Pelko kai kuuluu ihmisen olemukseen”, hän sanoo. ”Ei haluta jakaa omaa elintilaa. Pelätään köyhyyttä. Rikollisuus ja maahanmuutto rinnastetaan. Varmaan on liikaa vaadittu kantasuomalaisilta, että he eivät saisi tuntea mitään kielteisiä tunteita tänne muuttajia kohtaan.”

Hän korostaa sitä, että paremman elämän tavoitteleminen ei voi olla paha asia. Mutta tuumiskelee myös, missä kulkee Euroopan kantokyvyn raja.

”Sen voin sanoa, että omasta kodista lähteminen on suuri päätös ja valinta, kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Silti täällä Suomessa ollaan aina vain joko puolesta tai vastaan. Kiihkotonta, normaalia keskustelua maahanmuutosta ei osata käydä.”

Häntä itseään kiinnostaa kovasti, miten syyrialaiset ovat päätyneet tulemaan tänne.

”Jokainen suomalainen joutuu nyt kosketuksiin mahanmuuttajien kanssa”, Farah toteaa. ”Se on mielenkiintoinen tilanne.”

Ennen muuta hänen äänessään kuuluu uteliaisuus.

Nura Farah näkee unia kummallakin kielellä, suomeksi ja somaliksi. Kotona hän puhuu somalia, töissä ”tietenkin” suomea.

Esikoisromaani Aavikon tyttäret sijoittui paljolti 1950-luvulle. Siirtomaaisännät lähtevät, Somalia itsenäistyy.

”Minua kritisoitiin paljon siitä, että muka puolustan pakkoavioliittoa”, Farah kertoo. ”Mutta minähän vain kuvasin naisen todellisuutta. Naisten on sopeuduttava olosuhteisiin.”

Toista romaania hän ”väsäilee” kotona iltaisin. Se luultavasti etenee 1990-luvulle saakka.

”Katsotaan nyt, jos sen henkilöt vaikka muuttaisivat Somaliasta Suomeen... ”

Valmistumisaikataulua ei ole.

”Suomi-palkinto: kuulostaa huikealta! Olen valtavan kiitollinen. Se osoittaa suurta hyväksyntää minua kohtaan. Ja arvostustakin, todennäköisesti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat