Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittien Turner-taidepalkinto Helsingissä vierailleelle Assemble Studiolle

Kulttuuri
 
RUSSELL CHEYNE
Assemble-kollektiivi juhli voittoaan Glasgowssa eilen maanantaina.
Assemble-kollektiivi juhli voittoaan Glasgowssa eilen maanantaina. Kuva: RUSSELL CHEYNE

Nuorten arkkitehtien ja muotoilijoiden kollektiivi Assemble Studio on voittanut Britannian suurimman taidepalkinnon, Turner-palkinnon. Palkinto julkistettiin eilen Glasgow’ssa.

Vuodesta 1984 jaettu palkinto tunnetaan kohuteoksista, kuten Damien Hirstin formaldehydiin upotetuista haikaloista ja Tracey Eminin sotkuisesta sänkyteoksesta.

Tämän vuoden puhutuin teos on rähjäinen rivitaloalue: Palkintoehdokkuuden Assemble Studio sai liverpoolilaislähiö Toxtethin uudistuksesta, ja Turner-näyttelyä varten kollektiivi rakensi toisinnon yhdestä lähiön taloista.

Talon Assemble täytti keramiikalla, takan osilla, jakkaroilla, ovenkahvoilla ja huonekaluilla, joita kollektiivi on valmistanut yhdessä lähiön asukkaiden kanssa ylijäämämateriaaleista sekä omaan käyttöön että myytäväksi. Tuotoilla on rahoitettu alueen uudistamista.

"On todella outoa olla Turner-ehdokkaana", sanoi yksi 14-henkisen Assemble Studion perustajajäsenistä, Anthony Engi Meacock Helsingin Sanomille syyskuussa. "Mutta kai he pitivät meidän työskentelytavastamme."

Engi Meacock oli tulossa Helsinkiin puhumaan Helsinki design weekin tapahtumaan.

Assemble tunnetaan kekseliäisyydestään ja tee se itse -eetoksestaan. Aikaisemmin Assemble on tehnyt muun muassa entisestä huoltoasemasta elokuvateatterin, moottoritien alikulkukäytävästä kulttuurikeskuksen ja tyhjästä tontista juuri sopivasti mutaisen seikkailuleikkipuiston. Parikymppisten arkkitehtien kollektiivia ei johda kukaan.

Assemblella ei olekaan hienoa designfilosofiaa, sanoo Engi Meacock. Se vaikuttaa kuitenkin suurin piirtein tällaiselta: Kaikkea kulunutta ei tarvitse jyrätä. Uuden kaupungin ja sen palveluiden rakentamisen ei tarvitse olla kiiltävää ja kallista. Yhdessä asukkaiden kanssa saadaan tehtyä hienoja asioita.

RUSSELL CHEYNE
Turner-näyttelyyn Assemble Studio rakensi puusta toisinnon talosta, jota he ovat liverpoolilaislähiön asukkaiden kanssa remontoineet.
Turner-näyttelyyn Assemble Studio rakensi puusta toisinnon talosta, jota he ovat liverpoolilaislähiön asukkaiden kanssa remontoineet.

Eilisessä palkinnonjakotilaisuudessa puhui Engi Meacockin Assemble-kollega Joseph Halligan.

”On selvää, että nimitys oli meille kaikille yllätys ja viimeiset kuusi kuukautta ovat olleet super-surrealistinen kokemus”, Halligan sanoi.

”Mutta se on tarjonnut meille upean mahdollisuuden panna käyntiin Granby Workshopin, jonka toivomme jatkavan toimintaansa tosi, tosi, tosi pitkään.”

Granby Workshop on työpaja, jonka Assemble Studio ja toxtethilaiset perustivat myymään yllämainittuja kodinesineitä, kuten kukkaruukkuja, painokankaita, ovenkahvoja ja jakkaroita.

Britanniassa on keskusteltu keväästä asti, ovatko Assemble Studion projektit taidetta vai eivät. Turner-palkinto on ensisijaisesti taidepalkinto, jota jakaa Tate-taidemuseo. Sen sääntöjen mukaan se on tarkoitettu brittiläiselle, alle 50-vuotiaalle taiteilijalle, joka on viimeisten 12 kuukauden kanssa tuottanut poikkeuksellisen näyttelyn tai muun työnsä presentaation.

Palkintoseremonian jälkimainingeissa muun muassa toimittaja Muriel Gray arvioi Channel 4:n ohjelmassa tämänvuotisen palkinnon muuttaneen Turner-palkinnon luonnetta. ”Minusta se ei ole nykytaidetta”, Gray sanoi.

Guardianin haastattelussa Engi-Meacock sanoi, ettei Assemble Studio vaivaa päätään luokitteluilla.

”Se ei vain ole keskustelu, jota me käymme. Mikä on taiteilija? Ei siihen ole vastausta”, Engi Meacock sanoo.

Turner-tuomari Alistair Hudsonin mukaan Assemble Studio on ”osa pitkää perinnettä, jossa taide toimii yhteiskunnassa”.

Guardianin kuvataidetoimittaja Adrian Searle yhdistää Assemblen projektit myös Theaster Gatesin kaltaisten nykytaiteilijoiden teoksiin. Amerikkalainen Gates tunnetaan muun muassa teoksistaan, jotka liittyvät köyhän chicagolaisnaapuruston uudistamiseen. Niistä yksi, Gone Are the Days of Shelter And Martyr nähtiin tämän vuoden Venetsian biennaalissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat