Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tästä Sibeliuskin olisi liikuttunut – valtava joukko suomalaisia tuli onnittelemaan säveltäjää laulaen

Kulttuuri
 
Tunteet olivat pinnassa Sibeliuksen synttärijuhlissa
Tunteet olivat pinnassa Sibeliuksen synttärijuhlissa
Satojen, ellei tuhansien vapaaehtoisten laulajien joukko onnitteli kansallissäveltäjä Jean Sibeliusta Senaatintorilla säveltäjämestarin 150-vuotispäivän kunniaksi. Hetki oli ikimuistoinen niin laulajille kuin kuulijoillekin. Toimittaja: Mari Koppinen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

Jos Jean Sibelius olisi sattunut pelmahtamaan syntymäpäivänään 8. joulukuuta 2015 Helsingin Senaatintorille, olisi isoa miestä takuuvarmasti itkettänyt liikutuksesta.

Niin komea oli se väkijoukko, joka oli saapunut laulamaan Finlandia-hymniä säveltäjän 150-vuotisjuhlan kunniaksi.

Ja niin koskettava oli se hetki, kun sävelet lopulta – auringon helottaessa valkoisena hohtavan kirkon juurelta – kaikuivat kohti alhaalla odottavia kuulijoita ja Suomenlahtea.

Sibelius oli paikalla tänään ”vain” säveltensä voimin, mutta muita paikalla olijoita kyllä itketti hänenkin edestään.

”Kyllä tuli tippa silmään”, tunnusti Pasi Riihilahti, joka oli tullut juhlistamaan päivää lapsenlapsensa Kristoffer Riihilahden kanssa. Kristoffer lauloi jättimäisessä Finlandia-kuorossa, isoisä seurasi alhaalta.

Mustan lierihattunsa vitivalkoiseen ylioppilaslakkiin vaihtaneella Erkki Landénilla oli heti laulun jälkeen kyynel edelleen silmäkulmassa, aivan näkyvästi.

”Tunnelma oli aivan mahtava! Tässä jo etukäteen katselin, kun portaat täyttyivät. Karvat nousivat pystyyn. Tämä on jotain sellaista, että me suomalaiset kuulumme yhteen”, Landén virkkoi liikuttuneena.

Tuomiokirkon rappusten kuoromuodostelmaan oli etukäteen odotettu noin tuhatpäistä vapaaehtoisten laulajien joukkoa. Sellainen joukko saatiin, rutkasti enemmänkin. Rappuset pursuilivat väkeä ylhäältä alas, oikealta vasemmalle. Rappusetkaan eivät aivan piisanneet.

Laulajat oli kutsunut paikalle Sibeliuksen oma entinen opinahjo Sibelius-Akatemia. Sana oli kiirinyt, sillä paikalla oli väkeä läheisistä toimistoista, kouluista ja paljon kauempaakin. Lapsia, työikäisiä, eläkeläisiä. Sopraanoita, tenoreita, bassoja.

”Me tultiin tänne sopivasti lounastauolla”, kertoivat rivistä tavoitetut Paula Alonso Peltonen ja Jouni Ovaska.

Keikkaa ei hoidettu tietenkään kylmiltään, vaan ensin harjoiteltiin. Kapellimestari Markus Lehtisellä oli täysi työ paimentaa innokkaita laulajiaan alhaalta joulukuusen katveesta.

”Aika parrakkaita sopraanoita meillä!” Lehtinen kummasteli ja paimensi tenorit omalle paikalleen Valtioneuvoston puolelle.

Äänenavaukseksi Lehtinen oli valikoinut jännitystä sopivasti keventäneen harjoituksen. ”Janne meni Kämpiin takaisiiiiin”, luritteli jättikuoro.

Kaikkia nauratti.

Mutta sitten kumisivat Tuomiokirkon kellot puolenpäivän merkiksi ja hymyt hyytyivät.

Tähän tilanteeseen tuntui tiivistyvän paljon. Enemmän kuin vain pelkkä Finlandia-hymni tai Sibeliuksen synttäribileet.

Erkki Landén tiivisti väkijoukon tunteet.

”Me olemme kuulleet häntä nuoresta asti ja nauttineet. Ihan tavallisistakin lauluista kuten kirkossa soivasta Soi kunniaksi luojan -virrestä. Sibeliuksen musiikki on ollut sellainen voima elämässä, ettei sitä voi pois antaa.”

Landén arveli, että aivan koko kansa ei silti tunne Sibeliusta omakseen.

”On paljon niitä, joille kevyt musiikki on tärkeämpää. Mutta täällä oli nyt joukko, jolle tämä on suuri päivä. Tätä oli odotettu.”

Arttu Luhtala / HS
Kun Jean Sibeliuksen syntymäpäivän kunniaksi laulettu Finlandia-hymni oli Senaatintorilla ohi, osa laulajista päästi ilmapalloja kohti sinitaivasta.
Kun Jean Sibeliuksen syntymäpäivän kunniaksi laulettu Finlandia-hymni oli Senaatintorilla ohi, osa laulajista päästi ilmapalloja kohti sinitaivasta.
Tältä kuulosti Finlandia tuhatpäisen väkijoukon laulamana
Tältä kuulosti Finlandia tuhatpäisen väkijoukon laulamana
Suuret ihmismassat kokoontuivat laulamaan Finlandia-hymniä säveltäjä Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan kunniaksi Helsingin Senaatintorille. HSTV taltioi tunteikkaan laulun. Toimittaja: Mari Koppinen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat