Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sunrise Avenuen menestys alkoi kolmen kaupasta

Vientipalkinnon saanut Comusic on uuden ajan suomalainen popmusiikin viejä.

Kulttuuri
 
Akseli Valmunen
Comusic Productionsin Mikko Saukkonen, Samu Haber ja Anne Laaksonen.
Comusic Productionsin Mikko Saukkonen, Samu Haber ja Anne Laaksonen. Kuva: Akseli Valmunen

Musiikkivientijärjestö Music Finland on myöntänyt ensimmäisen suomalaisen musiikkivientipalkinnon Comusic Productionsille. Pienen helsinkiläisen yrityksen menestyksen avaimena on toiminut rockyhtye Sunrise Avenue.

2000-luvun alussa laulaja Samu Haberin johtama Sunrise Avenue oli tehnyt omin avuin albumillisen kappaleita ja lähti etsimään sille julkaisijaa.

Kaikki nauhan saaneet levy-yhtiöt sanoivat ei, paitsi Bonnier Amigo, jonka Suomen-toimistolla työskentelivät Anne Laaksonen ja Mikko Saukkonen.

”Mikko ilmoitti muutaman päivän päästä, että hän tykkää musiikista, ja Anne sanoi, että tehdään tällainen järkevältä kuulostava joint venture [suom. yhteisyritys] -sopimus. Ajattelin, että nämä ihmiset ovat todella outoja, tai sitten niillä on vain helvetisti rahaa”, Haber nauraa.

Ratkaisu oli hyvä, sillä Sunrise Avenuesta tuli nopeasti yksi kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaisista rockyhtyeistä.

Kun Bonnier Amigon toiminta muuttui yrityskaupan kautta vuonna 2009, Laaksonen, Saukkonen ja Haber päättivät perustaa oman tuotantoyhtiön, Comusicin, joka hoitaa nykyisin Sunrise Avenuen managerointia.

Musiikkivientipalkinto on tunnustus ennen kaikkea Sunrise Avenuen menestyksestä, mutta Comusicilla on ollut jo pitkään työn alla muitakin potentiaalisia menestyjiä.

Muun muassa PMMP:n keikkakokoonpanosta tuttujen muusikoiden muodostama My First Band on tehnyt aiemmin kotimaassa jo kolme albumia, kun taas etunimellään esiintyvä Niila Arajuuri julkaisee ensialbuminsa ensi keväänä Euroopassa Universal-yhtiön kautta.

Comusicin tietotaito on tullut vuosien aikana Sunrise Avenuen uraa rakentaessa. Arvokas ovien avaaja on ollut Samu Haber, joka on saksankielisessä Euroopassa suuren yleisön tuntema julkkis.

”Aika usein levy-yhtiöt ehdottavat ensimmäiseksi, että mitä jos Niila tekisi vaikka dueton Samun kanssa”, Haber sanoo.

”Yleensä sanotaan, että ok, mietitään tuota vielä. Nykyään ne jo etsii Niilalle nimekkäitä ulkomaisia duettokumppaneita.”

Pitkään suomalaisessa musiikkiteollisuudessa toiminut Laaksonen on nähnyt 1980-luvun varhaiset vientikokeilut, vuosituhannen vaihteen ensimmäiset suuret suomalaishitit ja nyt jo konkareina pidetyt Nightwishin kaltaiset suuret metalliyhtyeet.

Laaksosen mielestä popmusiikin myyminen ulkomaille on yhä vaikeaa.

”On rehellisesti vaikea nimetä nykyisistä levy-yhtiöistä yhtäkään, joka olisi onnistunut viemään musiikkia Suomesta ulkomaille”, Laaksonen sanoo.

Musiikkivienti voi jäädä käytännössä lisenssisopimuksiksi, jotka tarkoittavat sitä, että suomalaisartistin levy julkaistaan jonkin levy-yhtiön kautta ulkomailla, mutta sikäläinen yhtiö ei tee käytännössä mitään kertoakseen yleisölle levystä, koska sen aika menee omien tuotteiden myymiseen.

Haber muistuttaa, että resurssipula rajoittaa myös suurten suomalaisyhtiöiden vientihaluja. Levy-yhtiöille on suuri riski panostaa artistiensa uraan ulkomailla. ”Silloin voi jäädä cheekit ja jennivartiaiset kotimaassa hoitamatta.”

Sunrise Avenuen menestyksen takia Comusic saa paljon yhteydenottoja suomalaisilta artisteilta, joiden tähtäimessä on menestyminen Saksan markkinoilla, mutta yhtiö avaa oviaan hyvin varovaisesti ja kypsyttelee mukaansa ottamia harvoja artisteja pitkään.

”Meidän on uskottava artistiimme täydellisesti. Ovet alkavat siellä sulkeutua, jos tungemme sinne musiikkia, jolla ei ole potentiaalia menestyä”, Saukkonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat