Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidenttipari kuuli paljasta tykitystä Sibeliuksen synnyinkaupungissa

Kulttuuri
 

Klassinen musiikki Radion sinfoniaorkesteri joht. Hannu Lintu. Christel Lee, viulu. – Sibelius

Hämeenlinna. Pidätkö ihmisvartalosta ihan alastomana vai sopivasti pukeutuneena? Ero voi kertoa siitäkin, pidätkö enemmän Radion sinfoniaorkesterista vai Helsingin kaupunginorkesterista.

Radion sinfoniaorkesteri tykitti paljaalla soinnilla atleettisesti Jean Sibeliuksen 150-vuotiskonsertin Hämeenlinnan Verkatehtaassa tiistaina. Presidenttiparikin oli valinnut säveltäjän syntymäkaupungin juhlistaakseen Sibeliuksen syntymäpäivää

Orkesterisoinnin sixpack oli tiukkana ja sointi putipuhtaan teräksinen konsertin avanneessa Tapiolassa. Kaikki oli paljaana kuuluvissa. Helsingin kaupunginorkesterin jousiston ”suurten metsien havinasta” ei ollut tietoa, mutta ylikapellimestari Hannu Lintu teki matkasta metsään pelottavan, kuten pitääkin.

Viulukonsertossa orkesterien erot olivat hyvin selvät viime viikolla, kun ne soittivat Sibelius-viulukilpailun finaalissa. Radion sinfoniaorkesteri soittaa tiukemmin, paljaammin ja usein puhtaammin. ”Liian suoraa”, oli yhden finalistin suorasanainen palaute. Hän piti enemmän Helsingin kaupungin kaupunginorkesterin tumman patinaisesta ja pehmeämmin suostuttelevammasta soinnista.

Voi sanoa niinkin, että RSO muistuttaa suoraviivaisen tehokasta huipputason yhdysvaltalaisorkesteria enemmän kuin koskaan. Sen soittaessa solistin pienetkin epäpuhtaudet paljastuvat.

Näin kävi Sibelius-viulukilvan viime viikolla voittaneelle 25-vuotiaalle Christel Leelle. Viulukilvassa hän oli viimeisenä iltana jo väsynyt, mutta vapaapäivien jälkeen Sibeliuksen viulukonsertto alkoi syvemmin sointiin pureutuen. Harmi vain, että yksi kieli muljahti vireestä, ja Lee joutui vaihtamaan vähäksi aikaa konserttimestari Jari Valon viuluun.

Siitä selvittiin hienosti, mutta sitten Lee taisi päättää ottaa kaikki riskit, joihin kilpailussa ei ollut halua tai uskallusta. Hidas osa eteni reuhtovasti, mutta Lee teki toki polttavan huipennuksen ennen osan lopun vapaaehtoista resignaatiota.

Finaali meni ripeämmin kuin viulukilpailussa, mikä sopii minulle, mutta taisi olla Leelle vielä toistaiseksi liikaa, Epäpuhtauksia alkoi kertyä.

Lintu painoi kaasua myös toisessa sinfoniassa. Koska Hämeenlinnan Verkatehdas ei tuo sointiin jälkikaiun sointivaippaa, alaston ote oli yhä vaikuttava, mutta paikoin epämiellyttävän kova.

Ylimääräisenä soitetun Musetten melodiaan Sibeliuksen aikalaiset sorvailivat sanat ”Minä menen Kämpiin takaisin”. Nyt sinne tuntui olevan erityinen kiire, mikä teki miniatyyristä oikein hykerryttävän.

Nocturnessa olisi ehkä voinut vastapainoksi rauhoittua, mutta aika kuumeisesti sekin soi. Yuki Koyama loisti Nocturen linjakkaan huilusoolon toteuttajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat