Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylimääräinen tähti valaisee Tukholman taivaan Nobel-juhlien aikaan – odotettavissa myös viuhahdus

Kulttuuri
 
Anders J. Larsson
Olafur Eliassonin keinotähti Tukholman taivaalla.
Olafur Eliassonin keinotähti Tukholman taivaalla. Kuva: Anders J. Larsson

Tukholma. Kun Nobel-illallisten vieraat torstaina astelevat kaupungintalolle Tukholmassa, valaisee taivasta yksi ylimääräinen tähti.

Jos siis hyvin käy ja sääolot sallivat.

Kyse on tanskalais-islantilaisen arvostetun taiteilijan Olafur Eliassonin tilaustyöstä Your Star, joka loistaa kaupungintalon yllä Nobel-viikon aikana. Käytännössä taivasta valaisee LED-valo, joka hinataan korkeuksiin heliumilla täytetyn ja erityisesti tarkoitusta varten valmistetun ilmapallon avulla.

Kyse on paitsi nobelistien tiedon ja ajatusten juhlistamisesta, myös ”päivittäisen inspiraation ja unelmien ruokkimisesta”, luonnehtii suurista installaatioistaan tunnettu Eliasson itse tiedotteessa.

Aivan helppoa Eliassonin tähdellä ei ole ollut, sillä kova syysmyrsky esti sen nostamisen taivaalle suunnitellusti viikonloppuna. Keskiviikkoon mennessä tähti oli ehtinyt taivaalle kahdesti. Juhlapäivää odotetaan siis jännityksellä.

”Kaikki riippuu pitkälti tuulesta. Seuraamme sääoloja hyvin tarkasti. Ei ole aivan varmaa, että työ pääsisi taivaalle juhlien aikaan”, sanoo Annika Pontikis Nobel-säätiöstä.

Ennusteiden mukaan Tukholmassa tuulee illalla noin seitsemän metriä sekunnissa.

Tähti kerää energiansa patterista, joka on täytetty kesän aikana aurinkovoimalla. Työhön liittyy verkkosivusto, jossa voi seurata tähden syntyä.

Berliinissä työskentelevän Eliassonin taidetta on samaan aikaan esillä Verklighetsmaskiner-näyttelyssä Tukholman Moderna Museetissa.

Juhlat näkyvät myös muutoin Tukholman katukuvassa.

Ruotsissa terrorismin uhkataso nostettiin hiljattain neljään viisiportaisella asteikolla, ja turvatoimet ovat nyt mittavat. Juhlallisuuksiin on tulossa noin 1350 vierasta, joiden joukossa muun muassa kuninkaalliset ja suuri joukko poliitikkoja.

”Emme kerro yksityiskohdista, mutta on selvää, että turvatoimet ovat tavallista suurempia sen vuoksi, mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu”, sanoi Christer Birgersson Tukholman poliisista uutistoimisto TT:lle.

Turvallisuuspoliisi Säpo on Aftonbladetin mukaan tarkastanut 700–800 järjestelyihin osallistuvan henkilön taustat. Turvatoimien kerrotaan olevan järeämmät kuin koskaan.

Katukuvaa värittää ennakkotietojen mukaan myös muun muassa kiinalaisen taiteilijan ja toisinajattelijan Meng Huangin viuhahdus palkintojenjaon yhteydessä.

Samanalaisia tempauksia on jo nähty neljänä aiempana vuonna. Viuhahdusten sarja alkoi protestina sille, ettei kiinalainen toisinajattelija Liu Xiaobo päässyt noutamaan Nobelin rauhanpalkintoaan 2010, koska hän istui vankilassa.

Poliisi on ottanut alastoman Huangin useampaan otteeseen kiinni protestin takia. Liu Xiaobo on edelleen vangittuna.

Turvatoimet alkavat näkyä jo iltapäivällä. Kaupunkilaisten toivotaan liikkuvan kaupungilla ensisijaisesti metrolla, koska katuja suljetaan ja arvovieraiden saattueet risteilevät hotellien, konserttitalon ja kaupungintalon väliä.

Palkintojenjakotilaisuus järjestetään perinteisesti alkuillasta Tukholman konserttitalolla ja illalliset kaupungintalolla. Juhlien ohjelmisto on tänä vuonna ajassa kiinni. Esiintyjiksi on valittu muun muassa suositut ruotsalaislaulajat Seinabo Sey ja Anne Ternheim.

Nobelin rauhanpalkinto jaetaan aiemmin päivällä Oslossa. Tänä vuonna erityistä on, että rauhanpalkinnon saavan Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetin mitali on valmistettu sertifioidusta Fairminded-kullasta. Sertifikaatti pyrkii olemaan tae vastuullisuudesta kullan tuotannossa.

Anders J. Larsson
Keinotähti matkalla korkeuksiin.
Keinotähti matkalla korkeuksiin.
Studio Olafur Eliasson
Olafur Eliassonin keinotähti on valmistettu kankaasta. Säteilystä huolehtivat ledvalot.
Olafur Eliassonin keinotähti on valmistettu kankaasta. Säteilystä huolehtivat ledvalot.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat