Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä vaientaa uuden Nobel-voittajan ääntä, kirjoittaa Sofi Oksanen esseessään Svetlana Aleksijevitšista

Kulttuuri
 
Sofi Oksanen
TT NEWS AGENCY
Svetlana Aleksijevitš
Svetlana Aleksijevitš Kuva: TT NEWS AGENCY

Neuvostoimperiumilla oli oma kielensä, jonka virallisessa versiossa Afganistanin sotaan osallistuva oli ”suorittamassa kansainvälistä velvollisuuttaan”.

Koska virallinen kieli harvemmin vastasi ihmisten todellista kokemusta, ja koska sensuuri opetti ihmiset myös sensuroimaan itseään, julkiseen tarinaan sopimattomat kokemukset ilmaistiin eufemismein. Yksi niistä oli sinkkiarkku. Kaikki neuvostokansalaiset tiesivät, mitä se tarkoitti.

Kasvoin Neuvosto-Viron ja Suomen, lännen ja idän välillä, ja kahden maailman välinen kuilu konkretisoitui siinä, miten asevelvollisuuteen suhtauduttiin. Suomessa kukaan ikätovereistani ei pelännyt hetkeksi armeijan harmaisiin pukeutuvien veljien tai serkkujen puolesta.

Toisessa kotimaassani pakollisen asevelvollisuuden suorittaminen tarkoitti helvettiä eikä koskaan voinut olla varma, palasiko sieltä hengissä, ja jos palasi, millaisena ihmisenä. Virolaisäidit hamstrasivat vain hankalasti saatavaa, mutta upseereille mieluista Vana Tallinn -likööriä niin paljon kuin pystyivät. Lahjomalla pojat yritettiin pitää sivussa pahimmista paikoista. Afganistanista.

Svetlana Aleksijevitš ei käytä eufemismeja, vaan kirjoittaa neuvostoutopian hinnasta suoraan. Kirjoihinsa hän on haastatellut tuhansia ihmisiä siitä, miten he kokivat Neuvostoliiton murroskohdat ja historialliset kriisit: toisen maailmansodan, Afganistanin sodan, Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden ja Neuvostoliiton romahduksen.

Vaikka suuri osa heistä on Valko-Venäjältä, kuten kirjailija itsekin, ja sen naapurimaista, Ukrainalta ja Venäjältä, tarinat ovat henkilökohtaisia kaikilla entisen neuvostoimperiumin alueilla.

Aleksijevitšin teos Sinkkipojat ilmestyi vuonna 1990 Neuvostoliiton juuri vetäydyttyä Afganistanista, ja kirjassa kerrotaan tuosta toivottomasta sodasta. Siitä lukeminen oli tuolloin mullistavaa. Eräs lukija kuvailee teoksen jälkipuheessa kokemusta sokeeraavaksi: ”Me emme ole tottuneet lukemaan tällaisia tarinoita lehdistä”.

Lause tiivistää Neuvostoliiton perustan: se oli valhe. Niillä kasvatettiin neuvostoihmistä, homo sovieticusta, joka oli aina valmis täyttämään velvollisuutensa.

Ne Afganistan-veteraanit, jotka olivat ennen sotaa uskoneet utopiaan, eivät uskoneet siihen enää palattuaan kotiin:

”Afganistan paransi minut siitä illuusiosta, että kaikki on täällä ok ja että lehdistö ja televisio kertovat totta. ’Mitä minun pitäisi tehdä’, ihmettelin. Halusin tehdä jotain, mennä jonnekin, kertoa totuuden, mutta äitini pysäytti minut: ’Me olemme eläneet koko elämämme näin’, hän sanoi.”

Aleksandr Solženitsynin mukaan neuvostojärjestelmä aiheutti vanhemmille dilemman: kasvattaako lapset niin, että kertoi heille totuuden, mutta pakotti heidät valehtelemaan kodin ulkopuolella, vai valitako tie, jolla valehteli omille lapsilleen, mutta pelasti heidät valehtelulta.

Sodan hirveyksistä puhuminen tarkoitti samanlaista valintatilannetta. Aleksijevitšin kirjoissa moni halusi säästää lapsiaan, ja niinpä kokonainen sukupolvi kasvoi ihannoimaan sotilasparaatipanoraamaa tietämättä sen varjopuolista.

Osa rintamalle lähteneistä kuvitteli, että heistä tulee Suuren isänmaallisen sotasankareiden kaltaisia, mutta henkiin jääneet saivat huomata, että niin ei käynyt.

Neuvostoliitto hävisi Afganistanissa eikä siitä kyetty luomaan yhtä mahtavaa sankarimytologiaa kuin Suuresta isänmaallisesta sodasta. Sen sijaan osa kirjaan haastatelluista henkilöistä haastoi kirjailijan oikeuteen neuvostoarmeijan herjaamisesta.

Aleksijevitšin teoksessa Sodalla ei ole naisen kasvoja ilmapiiri on radikaalisti toinen kuin Sinkkipojissa. Huolimatta sotavuosien menetyksistä puna-armeijan naisten optimismi ja puolueusko pysyivät. Voiton muisto ei himmentynyt, vaikka rauhan tultua rintamanaisia huoriteltiin ja jotkut heistä tuhosivat invalidikorttinsa kelvatakseen naisina.

Ne kortit sopivat hyvin symboleiksi neuvostotasa-arvolle, jonka oli määrä olla maailman parasta.

Aleksijevitšin mukaan Tšernobylista nousee rukous -kirjan kirjoittaminen oli helpompaa kuin muiden, koska mitään sen onnettomuuden kaltaista ei ollut tapahtunut ennen. Ihmisillä ei ollut suojanaan siihen liittyvää traditiota, kertomisen kulttuuria, ja siksi kokemukset ovat tuoreita, vastapoimittuja hedelmiä, osittain raakoja.

Puna-armeijan naisten kieli puolestaan on kypsynyt Suuresta isänmaallisesta sodasta kertomisen kulttuurissa, ja ideologisen kasvatuksen tuottamat ilmaisut ovat vahanneet kokemukset kuin talviomenan.

Neuvostopuhe tekee teoksesta aikamatkan 1980-luvun kieleen, jonka arkistointi on tärkeää, koska juuri se tuotti aikansa merkitykset. Siinä todellisuudessa Baltian maiden miehitys nähtiin vain ”vapauttamisena”, ja naisten kokemuksissa omien joukkojen moraali pysyi tahrattoman korkealla koko ajan. Hävityn sodan, Afganistanin, veteraanit sen sijaan muistavat myös oman armeijan pahat teot.

Sinkkipojat on kirjoitettu, kun sota Afganistanissa oli vielä käynnissä. Toisen maailmansodan tarinat on dokumentoitu vuosikymmenten jälkeen.

Kirjoitan tätä tekstiä hetkenä, jolloin Suomessa muistetaan talvisodan syttymisen päivää.

Osa puna-armeijan naisista oli tarkka-ampujina talvisodassa, jonka veteraani Suomen-pappani oli, ja ehkä joku heistä ampui pappani kaksoisveljen. En silti pysty tuntemaan näitä naisia kohtaan muuta kuin myötätuntoa.

Kun tarinat kerrotaan myös tunteen ja sydämen kielellä, vihollistakin edustavista henkilöistä tulee ihmisiä, joiden syy taisteluhaluun oli sama kuin suomalaisilla ja virolaisilla: halu puolustaa oma kotiaan viimeiseen asti.

Suru ja menetys eivät tunne vihollislinjoja, ja poltettujen kotien puolesta tunnetun raivon tarinat ovat ikuisen universaaleja ja kaikkialla tunnistettavia. Ei ihme, että tekstien julkaisu oli ensin kaatua hylkäyksiin: kirjailijaa syytettiin ”pasifismista”.

Aleksijevitšin teokset puhkaisevat kivuliaita paiseita, sitovat vuotavia haavoja ja ovat sielunmessu niille, jotka punakoneisto tuhosi. Ne puhuvat rauhan puolesta.

Kun Aleksijevitšin Sodalla ei ole naisen kasvoja saatiin alkuhankaluuksien jälkeen julkaistua Neuvostoliitossa perestroikan vuonna 1985, se oli myyntimenestys. Jopa oma suomenkielinen laitokseni on painettu Neuvostoliitossa. Sen kustansivat yhteistyössä Suomi–Neuvostoliitto-seuran kustantamo ja Progress, neuvostokirjallisuuden käännöksiin erikoistunut moskovalainen kustantamo.

Vietnamin sotaa käsitellyt Larry Heinemann kirjoitti vuonna 1992 esipuheen Sinkkipoikien englanninnokseen. Heinemann vertasi teosta Yhdysvaltojen Vietnam-kirjallisuuteen ja uskoi optimistisesti sen olevan alkusoittoa venäläiselle Afganistan-kirjallisuudelle.

Sittemmin Valko-Venäjän valtiojohtoiset kustantamot kieltäytyivät julkaisemasta Aleksijevitšin kirjoja, ja kirjailija itse jätti kotimaansa kymmeneksi vuodeksi protestina diktaattori Lukašenkan politiikalle.

Venäjä puolestaan palasi sinkkiarkkujen aikaan ja suojasi lähihistoriansa lailla: Suuresta isänmaallisesta sodasta ei saa levittää ”väärää” tietoa.

Asennetta kuvaa hyvin tapa, jolla Venäjän valtiovallan siunausta nauttiva Literaturnaja gazeta, reagoi kirjailijan Nobeliin:

”Aleksijevitš voitti Nobelin palkinnon käsityksillään, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Palkintoa käytettiin hyväksi Venäjään ja Putiniin kohdistuvassa hyökkäyksessä. Se oli poliittinen akti, jolla ei ole mitään tekemistä kirjallisuuden kanssa”.

Reaktio ei yllätä – Potjomkinin kulissien takaiset silminnäkijätodistukset ovat aina vaaraksi diktaattoreille. Venäjän johto rakentaa nyt maataan niiden myyttien varaan, jotka murenivat Tšernobylin ja Afganistanin katastrofeihin ja joita Aleksijevitš tuotannossaan purkaa.

Svetlana Aleksijevitš ei tarjoa teoksissaan vain kirkasta ikkunaa Venäjän ja Itä-Euroopan menneisyyteen ja menneen muovaamaan nykyisyyteen. Se ennakoi myös tulevaisuutta, jollaista Aleksijevitšin kirjojen kuoro ei toivoisi:

”Nyt kun luen lehdestä, että jossain päin maailmaa käydään sotaa ja tapetaan jälleen ihmisiä, tahtoisin huutaa niin että koko maailma kuulisi: ’Ei! Ei! Tällainen ei saa enää toistua... Mitä varten kärsimme silloin?’”

Rio Gandara / HS
Sofi Oksanen
Sofi Oksanen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat