Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikeuksiin ajautuneet kirjakaupat yrittävät uusiutua erikoistumalla

Kulttuuri
 
Venla Rossi
Esa Syväkuru / HS
Akateeminen Kirjakauppa kutistuu pian kahteen kerrokseen Helsingissä.
Akateeminen Kirjakauppa kutistuu pian kahteen kerrokseen Helsingissä. Kuva: Esa Syväkuru / HS

”Kello on kymmenen. Onhan meillä ovi auki?” Joose Siira kysyy huolestuneena.

Kyllä se on, mutta laitetaan varmuuden vuoksi raolleen. Nyt tapahtuu nimittäin jotain harvinaista: uusi kirjakauppa avautuu. Nide-myymälä on täten perustettu Helsingin Fredrikinkadulle.

Harvinaista se on siksi, että alalla ei mene hyvin. Kaunokirjallisuuden myynti on laskussa, ja ihmiset ostavat luettavaa yhä useammasta paikasta: marketeista, nettikaupoista ja erilaisista sähkökirjakaupoista suoraan lukulaitteisiin.

Kimmo Räisänen
Fredrikinkadulla kirjoja myyvät Terhi Jääskeläinen ja Joose Siira.
Fredrikinkadulla kirjoja myyvät Terhi Jääskeläinen ja Joose Siira.

Joose Siiraa ja hänen yhtiökumppaniaan Terhi Jääskeläistä ei silti pelota. Päätös uuden, itsenäisen kirjakaupan perustamisesta syntyi noin vuosi sitten. Silloin Rosebud sulki Kiasman myymälänsä. Jääskeläinen ja Siira olivat työskennelleet siellä yhdessä.

Tämän vuoden he ovat suunnitelleet. Mutta nyt värikäs taidemobile pyörii liikkeen katossa, ja pöydillä kirjapinot ovat suorassa. Valikoimassa on keskitytty designiin, laatukirjallisuuteen ja aikakauslehtiin.

Yhdysvalloissa on jo nähty pienimuotoinen itsenäisten kirjakauppojen nousu. Jääskeläinen uskoo, että sama voi tapahtua myös muualla.

”Jopa Amazon on perustanut kivijalkakaupan. Ihmiset haluavat harhailla ja plärätä.”

Viidentoista ensi minuutin aikana Niteessä on hiljaista. Sitten saapuu ensimmäinen asiakas ja perään toinen. Lähistöllä asuva Jussi Kantonen saa kunnian ostaa ensimmäisen kirjan.

Se on William S. Burroughsin Punaisen yön kaupungit. Klassikkomateriaalia.

Kirjakauppojen kulta-aikaa elettiin 1960-luvulla, jolloin niitä oli Suomessa yli kuusisataa.

Artikkeliin liittyvät

Nyt luku pyörii kahdessa ja puolessa sadassa – riippuen siitä, mikä määritellään kirjakaupaksi. Noin puolesta Suomen kunnista ei tällä hetkellä sellaista ole ollenkaan.

Viime aikoina ovensa on sulkenut keskimäärin kymmenen myymälää joka vuosi. Marketit myyvät yhä suuremman osan kirjoista.

Siitä seuraa varman päälle pelaamista. Kokeileva kirjallisuus jää sivuun.

Kulttuuripiireissä eniten mutinaa on herättänyt Suomalaisen kirjakaupan tilanne. Samaan aikaan, kun valtaosasta ketjun myymälöistä on poistettu runohyllyt ja kulttuurilehdet, valikoimaan ovat päässeet esimerkiksi kasvorasvat ja koirien talutushihnat.

Niitä ostajat haluavat, kaupoista todetaan. Mutta eihän kirjoja voida myydä, jos ei ole mahdollisuutta ostaa niitä.

Tämän vuoden osalta tunnelmat ovat vielä toiveikkaita. Isänpäivämyynti on kirjakauppaliiton mukaan sujunut paremmin kuin viime vuonna, ja seuraavat viikot ratkaisevat paljon.

Laajempaa valikoimaa etsivien asiakkaiden katseet ovat entistä tiukemmin kohdistuneet Akateemiseen kirjakauppaan.

Kimmo Räisänen
Bonnier kirjojen Bo Holmberg ja Akateemisen kirjakaupan toimitusjohtaja Venla Silanterä.
Bonnier kirjojen Bo Holmberg ja Akateemisen kirjakaupan toimitusjohtaja Venla Silanterä.

”Hyvää huomenta kaikille minunkin puolestani. Ajattelin sanoa pari sanaa itsestäni, kun kaikki varmaan vähän ihmettelevät taustaani”, sanoo Venla Silanterä.

Hän on joulukuun ensimmäisenä päivänä työnsä aloittanut Akateemisen uusi toimitusjohtaja.

Nimitys herätti monissa kirjallisuusammattilaisissa epäluuloa, ja erityisesti kulmien kohottelua aiheutti Silanterän entinen pesti Suomen Louis Vuittonin myymäläpäällikkönä. Että käsilaukkukauppias, Akateemisen pomoksi?

Silanterä on ennakkoasenteista selvästi tietoinen. Hän seisoo ryhdikkäänä toimittajien edessä tiedotustilaisuudessa. Takana on yksi työviikko.

”Erityisosaamistani on brändien hallinta. Akateeminen on hieno, vahva brändi, mutta tarkoitus on tehdä siitä modernimpi ja parantaa asiakaspalvelua.”

Silanterä esittäytyy lyhyesti suomeksi, mutta muuten tiedotustilaisuuden kieli on englanti. Takana on nimittäin myös omistajanvaihdos. Bonnier Books osti Akateemisen Stockmannilta kesällä, ja virallisesti omistus vaihtui lokakuussa.

Väliaikaisena toimitusjohtajana työskennellyt Bo Holmberg ei puhu suomea, vaan kertoo seuraavaksi ketjun uudesta konseptista englanninkielisen PowerPoint-esityksen avulla.

Jatkossa Akateeminen kirjakauppa tulee satsaamaan yhä enemmän lapsiin ja lastenkirjallisuuteen. Myymälöihin tulee myös erillinen esiintymislava lastenkirjailijoille.

Edessä on myös supistuksia.

Helsingin keskustan myymälä kutistuu kahteen kerrokseen. Kolmas kerros on nyt jo suljettu. Ensi vuonna menetetään myös kellari. Ne jäävät Stockmannille, joka etsii tiloihin uusia vuokralaisia.

Tilan pienenemisestä huolimatta nimekkeiden määrä ei kuulemma juurikaan putoa. Tällä hetkellä valikoimassa on Helsingin keskustan Akateemisessa noin 40 000 eri teosta ja muissa myymälöissä noin kymmenentuhatta. Tämä määrä pyritään ”miltei säilyttämään”.

Se tapahtuu uusilla korkeilla hyllyillä. Tila myös jaetaan entistä selkeämmin: kaikkiin myymälöihin tulee kuusi erillistä huonetta. Ne ovat kaunokirjallisuus, pokkarit, lastenkirjat, tietokirjallisuus, oppikirjat sekä paperi- ja toimistotarvikkeet. Tavoite on, että käytöstä olevasta tilasta 70 prosenttia on varattu kirjoille.

Bo Holmberg vakuuttelee tiedotustilaisuudessa moneen kertaan, että ”kaupastamme tulee ihan oikeasti löytymään paljon kirjoja.”

Epäilykset on aistittu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat