Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tapasi Ennio Morriconen ja Quentin Tarantinon ennen uuden elokuvan ensi-iltaa – ”Mielestäni Tarantino ansaitsi jotain erikoislaatuista”

Ennio Morricone sävelsi Quentin Tarantinon toiveesta vielä kerran musiikkia westerniin. Maaliskuussa säveltäjä konsertoi ensimmäistä kertaa Helsingissä. HS tapasi säveltäjän ja ohjaajan Lontoossa.

Kulttuuri
 
Tina Korhonen
Ennio Morricone on mainostanut tällä viikolla Lontoossa The Hateful Eight -elokuvaa. Hän saapuu maaliskuussa Helsinkiin.
Ennio Morricone on mainostanut tällä viikolla Lontoossa The Hateful Eight -elokuvaa. Hän saapuu maaliskuussa Helsinkiin. Kuva: Tina Korhonen
Fakta

Ennio Morricone konsertoi maaliskuussa Helsingissä

Suomalaisyleisö saa läpileikkauksen Morriconen tuotannosta, kun hän konsertoi ensimmäistä kertaa Helsingissä maaliskuussa. Kiertueella on mukana 200 hengen orkesteri.

”En ole aiemmin tehnyt konsertteja. Esiintymisillä on suuri arvo minulle. Ensimmäistä kertaa en ole vain yksi nimi elokuvan loppukrediiteissä, vaan olen fyysisesti suuren yleisön edessä. Yleisön reaktio on ollut jotain fantastista. Se on kuin kompassi, joka antaa suunnan tuleville töilleni”, Morricone kertoo.

Ennio Morricone: 60 Years of Music -konsertti Helsingin Hartwall-areenassa 23.3.2016.

Lontoo. Tänä iltana Quentin Tarantino näyttää pikkupojalta, jonka käteen on lyöty isompi tikkari kuin hän on osannut edes unelmoida.

Yleensä niin suulas ja eloisa elokuvaohjaaja istuu hiljaa, kädet kiltisti jalkojen välissä, ja kuuntelee miestä, jota kaikki puhuttelevat maestroksi. Kun puheenvuoro lankeaa Tarantinolle, vuolaasta ylistyksestä ei ole tulla loppua.

”Oli ainutlaatuista päästä työskentelemään hänen kanssaan, koska hän on minun suosikkisäveltäjäni. Enkä puhu nyt vain elokuvasäveltäjistä. Hän on minun suosikkini kaikista säveltäjistä”, Tarantino kehuu vierellään istuvaa mestaria.

Hän on loputtoman kiitollinen unelmansa toteutumisesta, vaikka lopputulos on kaikkea muuta kuin hän oli odottanut.

Tarantinon yhdeksäs elokuva The Hateful Eight sai myöhään torstaina ensi-iltansa Lontoon Leicester Squarella. Päivää aiemmin rajattu joukko toimittajia oli kutsuttu seuraamaan erikoislaatuista näytelmää legendaariselle Abbey Road -studiolle.

Finnkino
Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh ja Bruce Dern näyttelevät Quentin Tarantinon uudessa westernissä.
Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh ja Bruce Dern näyttelevät Quentin Tarantinon uudessa westernissä.

Se oli ohjaajan ja säveltäjän vuoropuhelu, keskinäisen kehumisen kerho, jossa muut olivat sivustaseuraajina.

Miestä Tarantinon rinnalla ei syyttä kutsuta maestroksi. Hän on italialainen Ennio Morricone, 87, yksi legendaarisimmista elokuvasäveltäjistä.

Hänen musiikkiaan kuullaan yli 500 elokuvassa, ja siltä on ollut mahdotonta välttyä. Viisi sekuntia vihellystä Hyvät, pahat ja rumat -elokuvan tunnussävelmästä ja tunnistat kappaleen, vaikka Morriconesta et olisi kuullutkaan.

Morricone loi maineensa 50 vuotta sitten näillä sävelmillä, jotka hän kirjoitti Sergio Leonen ohjaamiin spagettilänkkäreihin. Nyt Tarantino on ohjannut uuden lännenelokuvan: Samuel L. Jacksonin ja Kurt Russellin tähdittämä elokuva kertoo kahdeksan ventovieraan kohtalokkaasta kohtaamisesta lumimyrskyn keskellä.

Elokuva sijoittuu villin lännen aikakaudelle 1800-luvun loppuun, joten unelma yhteistyöstä oli ajankohtaisempi kuin koskaan. Tarantino halusi Morriconen.

Oli vain yksi ongelma. Maestro on niin kyllästynyt westerneihin, että hän ei haluaisi edes puhua niistä. Viimeisen lännenelokuvansa, Michelle Lupon Buddy villissä lännessä, hän sävelsi vuonna 1981. Sen jälkeen Morricone on tehnyt kaikkea muuta paitsi länkkäreitä

Tarantino uskoo tietävänsä, miten säveltäjän pää lopulta kääntyi.

Magnus Sundholm
Quentin Tarantino ylistää Ennio Morriconea.
Quentin Tarantino ylistää Ennio Morriconea.

”Tapasin maestron ja hänen ihastuttavan vaimonsa Marian heidän asunnossaan, tai pikemminkin palatsissaan, Roomassa. Molemmat olivat lukeneet käsikirjoituksen, mutta jäin siihen käsitykseen, että ennen kaikkea Maria oli pitänyt siitä. Uskoakseni tämä auttoi asiaa”, hän sanoo ja räjäyttää ilmoille tunnusomaisen hersyvän naurunsa.

Kun aiemmin päivällä haastattelin Morriconea kahden kesken, hän kiersi ongelman omalla tavallaan: Tarantinon uutuus ei ole lännenelokuva alkuunkaan.

”Suostuin tähän, koska se on seikkailuelokuva, historiallinen draama, joka tapahtuu lumen keskellä”, hän sanoo. ”Arvostan myös Tarantinon kerrontatyyliä. Hän puolustaa aina heikoimpia, vähemmistöjä ja epäoikeudenmukaisuuden uhreja. Hänen elokuvissaan on kauhua ja väkivaltaa, mutta sen tarkoituksena on keskittää huomio niihin, jotka kärsivät eniten.”

Ilmeisen tärkeää oli myös tämä: ”Tarantino ei ohjaillut minua millään tavoin. Hän ei edes maininnut Sergio Leonea tai aiempia lännenelokuviani.”

Niinpä Tarantino sai jotain aivan muuta kuin oli osannut odottaa.

”Tarkalleen ottaen kyse ei ole lännenelokuvan musiikista”, Tarantino aloittaa ennen kuin paljastaa todellisen mielipiteensä. ”Suoraan sanoen hän teki minulle kauhuelokuvaan sopivan sävellyksen.”

Tästä oli saatu esimakua aiemmin. Lehdistötilaisuus järjestettiin Abbey Road -studiolla, koska Morricone äänitti siellä sinfoniaorkesterin kanssa liveversion elokuvan soundtrackistä.

Artikkeliin liittyvät

Elokuvan kantava teema käynnistyy uhkaavana ja kasvaa paholaismaiseksi. Ensimmäisen oton jälkeen maestro on tyytymätön. Hän viittoo laulajien suuntaan: Älkää laulako ”va, va”. Laulakaa ”VA! VA!” hän huutaa ja korostaa sanomaansa lyömällä nyrkeillä ilmaa.

Säveltäjän askel on äskettäisen leikkauksen jäljiltä lyhyt, mutta työnsä keskellä hän on täydessä terässä.

Quentin Tarantinon aiemmat elokuvat Reservoir Dogsista Django Unchainediin ovat saaneet kiitosta musiikkivalinnoistaan, mutta niissä ovat soineet pääasiassa entuudestaan tutut laulut. The Hateful Eight on hänen ensimmäinen elokuvansa, jonka pohjana on kokonaan alkuperäinen sävelteos.

”En muuttaisi aiemmissa elokuvissani mitään, ja voin kuvitella, että jopa palaan entiseen työskentelytapaani jatkossa. Mutta tämän elokuvan kohdalla päässäni soi ääni, että sillä täytyy olla oma teemansa, oma persoonallisuutensa”, hän sanoo. ”Maestron musiikki on kuin kupoli, joka on koko elokuvan yllä.”

Hän jatkaa kertomalla yhteistyön alusta. Käsikirjoituksen luettuaan Morriconen päässä oli alkanut pyöriä teema, mutta hän ei suostunut edes hyräilemään sitä ohjaajalle.

Kun Tarantino tivasi lisävalaistusta, maestro luonnehti ajatustaan vain yleisellä tasolla: Teemassa on liikkeen tuntu, joka kuvaa vankkurien kulkua lumisen maiseman keskellä, mutta samaan aikaan musiikki korostaa odotettavissa olevia väkivaltaisuuksia.

”Minä olin vain, että tuo kuulostaa melko hyvältä!” ohjaaja sanoo ja räjähtää taas nauruun.

Morricone sanoo tiedostaneensa tilanteen ainutlaatuisuuden ja jopa pelänneensä eteensä avautunutta haastetta.

”Vaikka kyseessä olisi lännenelokuva, se ei tarkoita, että musiikin tarvitsee olla tietynlaista”, hän sanoo. ”Mielestäni Tarantino ansaitsi jotain erikoislaatuista, joten tein sävellyksen, joka on täysin erilainen kuin kaikki aiempani.”

”Minulle oli vapaat kädet, joten vastuu ja jopa pelko olivat suurempia. Entä jos Quentin ei pidäkään siitä?”

Kaksikko on jo miettinyt yhteistyön jatkamista.

”Olen sanonut Quentinille, että jos teemme joskus toiste yhteistyötä, meidän on parempi tavata jo ennen kuvausten käynnistymistä. Silloin voin luvata hänelle jotain vielä rohkeampaa ja parempaa.”

Quentin Tarantinon The Hateful Eight tulee Suomessa ensi-iltaan 13. tammikuuta.

Oikaisu 11.12. klo 11.26: The Hateful Eight ei ole Tarantinon ensimmäinen lännenelokuva. Lisäksi elokuvan Lontoon-ensi-ilta on Leicester Squarella, ei Piccadilly Circuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat