Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kultaiset maapallot ennustavat Oscareita – Suomalaisen Miekkailija-elokuvan tiimi palkittiin uurastuksesta

Kulttuuri
 
Miekkailija valittiin ehdolle parhaan vieraskielisen elokuvan Kultaisesta maapallosta.
Miekkailija valittiin ehdolle parhaan vieraskielisen elokuvan Kultaisesta maapallosta.

Golden Globe eli Kultainen maapallo jaetaan vuosittain parhaille elokuville ja tv-sarjoille. Päättävä elin HFPA eli Hollywoodin ulkomaisten toimittajien yhdistys on todella pieni joukko, 93 henkilöä, joka ei valintojaan perustele. Salaseurana pidetty ryhmä on tunnettu voitelusta.

Syksyllä yhdeksän yhdistyksen jäsentä vieraili Helsingissä Suomen elokuvasäätiön kestitettävänä ja näki Miekkailijan. Tällä oli varmasti merkitystä, kun lopullisista ehdokkuuksista päätettiin.

Jos valitsijajoukko on pieni, palkinnon käytännön merkitys sen sijaan on suuri: Golden Globe –voitto ennustaa usein pääpottia eli Oscar-palkintoa.

Esimerkiksi 2010-luvulla tanskalaisen Susanne Bierin Kosto, iranilaisen Asghar Farhadin Nader ja Simin: ero, italialaisen Paolo Sorrentinon Suuri kauneus ja itävaltalaisen Michael Haneken Amour voittivat kaikki ensin parhaan vieraskielisen elokuvan Kultaisen maapallon ja paria kuukautta myöhemmin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin.

Poikkeuksen teki vain viime vuoden venäläinen Leviathan, joka palkittiin Kultaisella maapallolla muttei Oscarilla, arvatenkin poliittisuudestaan johtuen. Jos HFPA on toimittajien pienen piirin kerho, niin Oscar-akatemia on pääosin viisikymppisten, konservatiivisten valkoisten miesten klubi.

Vielä ennen joulua selviää, selvisikö Miekkailija eteenpäin myös parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-kilpailussa. Koska kilpailua tämä on.

Ohjaaja Klaus Härö on parhaillaan Yhdysvalloissa lobbaamassa Miekkailijaa. Tuotantoyhtiön mukaan työtä on paiskittu kolme kuukautta valtavalla panoskella, ja se tuotti tulosta ehdokkuuden muodossa. Muiden neljän elokuvan tekijät ovat epäilemättä myös paikalla, lobbaamassa kovaa vauhtia omiaan.

Peli on raakaa. Panoksena on valtavasti näkyvyyttä ja riihikuivaa rahaa, joka seuraa tunnetusti Oscar-voittoa. Ilman rahaa, hikeä, valtavia puhelahjoja ja vahvaa, jatkuvaa läsnäoloa ehdokkuuksia saati voittoja ei todellakaan tipu.

Ellei satu olemaan yhtä yleismaailmallisesti tunnettu ja arvostettu tekijä kuin Aki Kaurismäki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat