Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silpputyöläisten työttömyysturvasta kiistaa – laintulkinta voi sysätä taiteilijat tuen piiristä

Kulttuuri
 

Luovalla alalla freelance-työtä tekevät pelkäävät jäävänsä tuoreen lakimuutoksen vuoksi ilman työttömyysturvaa.

Pelko liittyy hallituksen esitykseen, jonka eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi tiistaina. Muutoksen jälkeen yrittäjiksi tulkitaan kaikki ne työtä tekevät, joiden työ ei ole työsuhteista. Näin myös pienituloisista freelancereista tulisi lähtökohtaisesti yrittäjiä. Laki on tulossa voimaan 2016 alusta.

Työttömyysturvan heikentämistä vastustava adressi on kerännyt muutamassa päivässä yli 19 000 allekirjoitusta. Esitystä ovat kritisoineet muun muassa Näyttelijäliitto, Muusikkojen liitto, Kirjailijaliitto, Journalistiliitto sekä taiteen edistämiskeskuksen Taideneuvosto.

Muutoksen valmistellut sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kiistää minkään muuttuvan.

Lain uudistuksen tausta on työtapaturma- ja ammattitautilain muutoksessa, joka tulee voimaan vuodenvaihteessa. Työtapaturmalaki on kytköksissä työttömyysetuuksista annettuun lakiin. Työttömyysvakuutusmaksujen soveltamisalaa koskevat muutokset synnyttivät tarpeen määritellä yrittäjyys tarkemmin.

”Ihmisten asema on täsmälleen sama kuin ennenkin”, sanoo hallitusneuvos Esko Salo.

Myös Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas toteaa, ettei muutoksella ole lakiteknisesti vaikutusta.

Kyse on sen sijaan lain tulkinnasta, joka tähänkin asti on ollut vaihtelevaa. Lakia tulkitsevat TE-keskukset, joista työttömyysetuuksia haetaan. TE-keskukset määrittelevät, onko työttömyysturvaa hakeva päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjä.

Sivutoimisilla on oikeus soviteltuun päivärahaan, päätoimisilla ei.

Käytännössä TE-keskusten pelätään tulkitsevan vastedes entistä useamman freelancerin päätoimiseksi yrittäjäksi.

Salokangas mainitsee tapauksen, jossa kolmen tunnin kirjoitustyö kuukaudessa katsottiin TE-keskuksessa päätoimiseksi työksi. Vaikka tulo oli noin 110 euroa kuukaudessa, työnhakija jäi vaille työttömyysetuuksia.

Salokankaan mukaan olennaista on, miten päätoimisuutta ja sivutoimisuutta jatkossa arvioidaan.

”Jos lain tulkinnassa on ongelmia, niitä on nyt ja niitä on tulevaisuudessa, mutta tästä laista ei aiheudu yhtään lisäongelmaa”, STM:n Salo sanoo.

Lakiuudistusta vastaan äänestäneen Outi Alanko-Kahiluodon (vihr) mukaan uudistuksen suurimpia epäkohtia on se, ettei yrittäjyyden sivutoimisuutta tai lopettamista määritellä selkeästi. Tärkeää olisi nyt ohjeistaa TE-hallintoa lain soveltamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat