Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö haluaisi harventaa festivaalien lupaviidakkoa

Kulttuuri
 

Kulttuuritapahtumia koskevaa viranomaissääntelyä halutaan keventää. Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) asettaman työryhmän mukaan helpotusta kaivataan erityisesti järjestyksenvalvontaan, pelastussuunnitelman laadintaan, melulupiin ja ruoan ja alkoholin tilapäiseen myyntiin.

Työryhmän mielestä kulttuuritapahtumien järjestäjien pitäisi myös saada kaikki tarvittavat luvat yhdellä kertaa ilman mutkikasta ja hidasta luvanhakemista useissa eri virastoissa.

Kulttuuritapahtumien ja festivaalien järjestämistä koskevat lait ja säännökset antavat paljon tulkinnan varaa paikallisviranomaisille. Käytännössä se on johtanut tilanteeseen, jossa esimerkiksi melurajoituksia sovelletaan eri paikkakunnilla eri tavoin.

Erityisesti Helsingissä kesän musiikkitapahtumien melurajoihin on suhtauduttu jyrkemmin kuin joissakin muissa kaupungeissa.

Kyläsaaressa järjestettävä elektronisen tanssimusiikin Weekend-festivaali uhkasi jo muuttaa muualle, mutta ainakin ensi vuoden tapahtuma järjestetään yhä Helsingissä.

Weekendissä melulupa on loppunut kello 23.

Suvilahden Flow-festivaali on onnistunut saamaan melulupaan jatkoaikaa aina kello yhteen asti yöllä, mutta Flow’n järjestäjien mukaan meluluvista vastaavan ympäristökeskuksen kanssa joudutaan neuvottelemaan pitkään joka vuosi.

Helsingin kaupunki on halunnut parantaa yleisellä tasolla festivaalien toimintaedellytyksiä, mutta ympäristökeskus on pitänyt kiinni tiukemmasta tulkintalinjastaan.

”Melulupa on meille toiminnan edellytys”, Flow’n tuotantopäällikkö Emilia Mikkola sanoo. ”Vaatimukset ovat kovia, ja niiden täyttämiseksi joudumme tekemään paljon toimenpiteitä.”

Ministeriön lupasääntelyä koskevaa kartoitusta varten kerättiin tietoja 44 suomalaiselta kulttuuritapahtumalta. Flow ei saanut kyselyä.

Flow’n toimitusjohtaja Suvi Kallio sanoo, että yhteistyö järjestäjien ja viranomaisten kanssa on parantunut, ja festivaalille on ollut hyödyksi, että sillä on suorat suhteet eri luvista vastaaviin viranomaisiin. Viime vuosina Flow’ssa on esimerkiksi voitu luopua ahtaista olutkarsinoista, sillä festivaalille on 18 vuoden ikäraja ja koko alue toimii anniskelualueena.

”Suurin ongelma on, että päätökset tulevat aina hyvin myöhään”, Kallio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat