Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italialainen miljardööri oli 1960-luvulla myös pahamaineinen terroristi

Radikalismi nielaisi Giangiacomo Feltrinellin, yhden Italian rikkaimmista miehistä.

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.
Giangiacomo Feltrinelli ja Fidel Castro Havannassa vuonna 1964. Kuva Anton Montin kirjasta Punaiset prikaatit.
Giangiacomo Feltrinelli ja Fidel Castro Havannassa vuonna 1964. Kuva Anton Montin kirjasta Punaiset prikaatit.

Selän takana aukeaa historiallinen piazza Largo di Torre Argentina Roomassa. Silmien edessä siintää Feltrinellin kirjakaupan näyteikkuna, jossa näkyy ralliviivana kirjakaupan tuttu punainen tunnusväri.

Siltä seisomalta tajuaa, että historiallinen laahus on sen verran pitkä, että se sotkeutuu väkisinkin jalkoihin. Vanhin Largo di Torre Argentinan neljästä temppelistä rakennettiin jo lähes 2 400 vuotta sitten. Feltrinellin kirjakauppa on perustettu vasta 1957.

Vielä suurempi hämmästys nousee mieleen, kun astuu kirjakauppaan sisään ja alkaa silmäillä uutuuskirjoja. Historian kytkentä on sellainen, että eteen- ja taaksepäin kelautuvan aikavirran kulkureitti on vähintäänkin poikkeuksellinen.

Selailen kirjoja koko maan kattavaksi ketjuksi kasvaneessa kirjakaupassa, jonka perustaja Giangiacomo Feltrinelli – yksi Italian rikkaimmista miehistä omana aikanaan – oli pahamaineinen terroristi. Hän oli Milanossa, Torinossa ja Genovassa toimineen väkivaltaisen terroristijärjestö Gruppi di Azione Partigianan, Partisaanitoiminnat-ryhmien ideologinen johtaja ja isä.

Miten jo kolme vuotta ennen kirjakauppaa myös merkittävän kustantamon perustanut Giangiacomo Feltrinelli ajautui kannattamaan väkivaltaista vallankumousta? Miten hänestä tuli ääriradikaali? Miten Neuvostoliitossa kielletyn, Boris Pasternakin Tohtori Živagon julkaissut kustantaja lähti aseelliseen taisteluun ja oli mukana monissa summittaisissa terrori-iskuissa lyijyn vuosien alkuvuosina Italiassa?

Suomeksi Giangiacomo Feltrinellistä (1926–1972) ja hänen kääntymisestään terroristiksi ei ole saatavilla juurikaan tietoa.

Siinä mielessä Anton Monti tekee tervetulleen uuden aluevaltauksen tänä syksynä ilmestyneessä kirjassa Punaiset prikaatit – Italian väkivallan vuodet 1970–1988, jossa hän uhraa kuutisen sivua GAPin, Gruppi di Azione Partigianan, toiminnan merkityksestä myöhemmin syntyneille aseellisille järjestöille Italiassa – kuten juuri Punaisille prikaateille.

Englanniksi ja italiaksi tilanne on toinen. Sen lisäksi Feltrinelliä käsitellään myös kirjoissa, jotka keskittyvät rekonstruoimaan, kuinka Tohtori Živagon käsikirjoitus ja romaanin maailmanlaajuiset julkaisuoikeudet päätyivät Feltrinellille. Viimeksi aihetta ovat käsitelleet Paolo Mancosu sekä Peter Finn ja Petra Couvée.

Paradoksaalisesti juuri Tohtori Živago katkaisi kustantajan välit Neuvostoliittoon ja Italian kommunistiseen puolueeseen. Boris Pasternak allekirjoitti Tohtori Živagon kustannussopimuksen Giangiacomo Feltrinellin kanssa jo 30. päivänä kesäkuuta 1956, mutta romaani julkaistiin italiaksi kuitenkin vasta 22. marraskuuta 1957.

Viivästys johtui osin Boris Pasternakin toiveista. Kirjailija toivoi saavansa käsikirjoituksensa julki Neuvostoliitossa alkukielellä edes jossakin muodossa ennen italiannoksen ilmestymistä. KGB taas painosti Italian kommunistipuoluetta, jotta sen johto panisi jo vuonna 1945 puolueeseen liittyneen Feltrinellin ruotuun, mutta ei siinä onnistunut.

Radikalisoituminen oli alkanut kuitenkin jo aiemmin. Ensimmäisenä merkkinä radikalisoitumisesta – isänmaallisesta radikalisoitumisesta – voi pitää nuoren Giangiacomo Feltrinellin toimintaa antifasistisessa sodassa kommunistipuolueen joukoissa toisen maailmasodan aikana vuonna 1944.

Se ei ollut tavanomainen ratkaisu rikkaan teollisuussuvun pojalta. Yleensä sotaa ja väkivaltaisuuksia paettiin puolueettomaan Sveitsiin.

Feltrinellin perhe omisti 1850-luvulla perustetun ison finanssi- ja teollisuusimperiumin, jonka runkona olivat pankkitoiminta, sähkönjakelu, kiinteistökauppa sekä metsä- ja paperiteollisuus.

Suku omisti ison osan Itävallan Kärntenin osavaltion metsistä. Isä Carlo Feltrinelli kuoli jo 1935, äiti Giannalisa Feltrinelli avioitui uudestaan vuonna 1940 – aviomiehestä Luigi Barzinista tuli kansanedustaja 1958.

Ei siis sinänsä mitään vallankumouksellista porukkaa. Tässä mielessä Giangiacomo Feltrinellin radikalismia voi pitää osin eräänlaisena kapinana omaa taustaansa vastaan.

Oma osansa on saattanut olla myös kuolemanpelolla: sekä isä että isoisä olivat kuolleet nuorina. Oman elämän saattoi panna peliin, koska oli jo entuudestaan tuomittu.

Aluksi Giangiacomo Feltrinelli tuki ideologisesti ja rahallisesti lähes kaikkia radikaaleja ja aseellista ryhmiä 1960-luvun ääripolitisoituvassa ilmapiirissä, jossa puolueet eivät pystyneet kanavoimaan nuoren vihaa ja heidän tuntemaansa syvää epäluottamusta valtakoneistoa kohtaan.

Anton Montin mukaan Tohtori Živago ja sen elokuvaoikeuksien myynti Hollywoodiin 1965 mahdollistivat aseellisen taistelun Italiassa. Myös Punaiset prikaatit saivat rahaa Feltrinelliltä. Italian kommunistisen puolueen rahallisesta tukemisesta hän oli jo luopunut Pasternak-kohun myötä.

Aseellisen taistelun ja kaupunkiin tuodun sissisodan juuret olivat Latinalaisessa Amerikassa. Giangiacomo Feltrinelli tutustui Kuubassa Fidel Castroon ja Che Guevaraan vuonna 1964.

Hän myös ikuisti sekä aikalaisille että jälkipolville Che Guevaran juuri sellaisena kuin Kuuban vallankumouksen sankari on ihmisten mieliin jäänyt. Alberto Korda otti maaliskuussa 1960 kuvan, jonka hän antoi neljä vuotta myöhemmin Feltrinellille eikä vaatinut siitä tekijänoikeuskorvauksia.

Kun Che Guevara murhattiin 39-vuotiaana Boliviassa lokakuussa 1967, Latinalaisen Amerikan vallankumousliikkeitä tukenut Feltrinelli painatutti yli kaksi miljoonaa julistetta Kordan kuvasta.

Samana vuonna Feltrinelli julkaisi yksinoikeudella Che Guevaran Bolivia-päiväkirjan, jonka käsikirjoituksen hän sai Castrolta.

Näihin aikoihin hän ryhtyi hankkeeseen, jonka tarkoitus oli muuttaa Sardinia väkivalloin Välimeren Kuubaksi.

Hanke ei onnistunut, ja Feltrinelli palasi Milanoon radikalisoimaan opiskelijoita taistelijoiksi. Samalla hän alkoi valmistella oman aseellisen ryhmän GAPin perustamista.

Heti ensimmäinen pommiattentaatti Milanossa joulukuussa 1969 pakotti Feltrinellin painumaan maan alle, koska poliisi oli hänen perässään.

Milanon kvestuurassa poliittisella osastolla työskennellyt poliisi Luigi Calabresi epäili juuri Feltrinellin syyllistyneen 17 ihmistä tappaneeseen attentaattiin ja sitä seuranneisiin kolmeen muuhun terrori-iskuun.

Kaksi päivää iskun jälkeen anarkisti Giuseppe Pinelli tuotiin kuulusteltavaksi kvestuuran tiloihin neljänteen kerrokseen. Kaiken kaikkiaan poliisi pidätti 80 epäiltyä. Kun poliisit pitivät taukoa kuulusteluista, Pinelli putosi tai työnnettiin kuulusteluhuoneen ikkunasta alas kadulle.

Tästä tapauksesta Dario Fo teki näytelmänsä Erään anarkistin tapaturmainen kuolema (1970).

Maan alla toimiessaan Feltrinelli järjesti Bolivian suurlähettilään Roberto Quintillan murhan huhtikuun alussa 1971 Hampurissa. Salamurha tehtiin Feltrinellin omistamalla aseella.

Punaisten prikaatien perustajajäsenille hän suunnitteli sissirepun, joka sisälsi väärennetyt henkilöpaperit, aseen, vaihtovaatteet ja rahaa. Juuri Calabresi löysi ja tunnisti Feltrinellin pahoin silpoutuneen ruumiin Milanon lähellä Segratessa.

Rudi Dutschken kanssa ystävystynyt kustantaja oli todennäköisesti räjäyttänyt itsensä huolimattomuuttaan hengiltä maaliskuussa 1972. Kaksi kuukautta myöhemmin vasemmistoradikaalit murhasivat Calabresin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat