Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Museot, viestikää itsestänne! Vaikka museoista tykätään, ei siellä muisteta käydä, kertoo uusi tutkimus

Kulttuuri
 

Kun makustelet sanaa museo, mitä siitä tulee mieleen? Arvokas temppeli, jossa hiiviskellään hiljaa, yritetään näyttää viisaalta ja pitkästytään. Vai elävä, houkutteleva keskus, joka tarjoaa tietoa ja viihdettä kenelle tahansa?

Suomen Museoliitto halusi selvittää, mitä suomalaiset museoista ajattelevat. Liittoa häiritsi, miten museot olivat julkisessa keskustelussa vuoden mittaan alkaneet olla ”negatiivisen ja pysähtyneen toiminnan synonyymi”. YouGov-tutkimusyrityksen tekemä selvitys julkistettiin torstaina.

Tutkimus kertoo, että joka toinen suomalainen vierailee museossa vähintään kerran vuodessa. Museoissa viihdytään, ja niihin palataan.

Museoiden suurena haasteena on monesti pidetty elitistisyyden leimaa, mutta enemmän työtä vaikuttaakin olevan siinä, ettei niitä tunneta kaikissa piireissä lainkaan. Huomattavaa on, miten monelle vastaajalle museokäynti ei ole vain tullut mieleen.

”Suuri haaste on se, että museoita ja niiden palveluita ei tunneta kovin hyvin”, sanoo Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

Syitä pitänee hakea viestinnästä ja markkinoinnista. Sitä opetellaan museoissa edelleen. Moni museo tyytyy vain mainostamaan ajankohtaista näyttelyä, mutta unohtaa kertoa, miten valtavan monipuolista toimintaa saman katon alta usein löytyy: konsertteja, opastuksia, työpajoja, vauvojen värikylpyjä, jopa jumppaa.

Suorittamisen sijaan museossa voi viihtyä, ja tämä viesti pitäisi saada perille yhä useammalle.

Museoalalle on tuhoisaa, jos museot ne edustavat ihmisten mielikuvissa vain staattista menneisyyttä. Etenkään nuoria se ei kiinnosta, kuten tämäkin tutkimus osoittaa.

Periaatteessa museot voisivat olla matalan kynnyksen puolijulkisia paikkoja, joihin mennään viettämään aikaa. Moni museo tarjoaa ilmaista sisäänpääsyäkin jonakin viikonpäivänä.

Museoiden pitää paneutua mielikuviin, sillä ne luonnollisesti ohjaavat ihmisen päätöksiä siitä, meneekö hän vapaa-ajallaan lorvimaan museoon tai vaikka kauppakeskukseen. Kävijät tuovat museoille tuloja sekä suoraan että välillisesti.

Museoiden tärkeydestä kertovilla tutkimuksilla museot myös käyvät taisteluun määrärahojen leikkausta vastaan. Uusien kävijöiden houkuttelu on museoille jatkuvaa työtä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat