Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvaväki on viimein lopettanut selkään puukottamisen, sanoo kansainvälisen läpimurron kynnyksellä oleva Klaus Härö

Miekkailija-elokuva valittiin Kultainen maapallo -kilpailun finaaliin.

Kulttuuri
 
Maija Tammi
Etta Nymark-McMahon, Laura Schwartz, Klaus Härö ja Camilla O’Connor Miekkailijan New Yorkin ensi-illassa.
Etta Nymark-McMahon, Laura Schwartz, Klaus Härö ja Camilla O’Connor Miekkailijan New Yorkin ensi-illassa. Kuva: Maija Tammi

Elokuvaohjaaja Klaus Härö on mainiolla tuulella. Hänen elokuvansa Miekkailija on esitetty tiistai-iltana New Yorkin Scandinavia Housessa täydelle salille, ja yleisö on elänyt innolla mukana.

Esityksen jälkeisellä vastaanotolla Estonia Housessa monella oli ohjaajalle hyvä sana sanottavana. Joku toinen suomalaistaiteilija saattaisi sellaisen juhlaillan jälkeen laahustaa pienessä kumarassa, mutta Härö viipaloi aamiaismunakastaan pirteänä ja hyväntuulisena.

”Totta kai amerikkalaiset hokevat aina, että wonderful, wonderful, mutta tuntui hyvältä, että niin moni halusi tulla jakamaan tuntemuksiaan ja kokemuksiaan”, Härö myhäilee.

Härö elää New Yorkissa jännittäviä päiviä, sillä Golden Globe -palkinnon finaaliviisikko julkistetaan seuraavana päivänä. Vaikka elokuvaväen Oscar on pääpalkinto, kansainvälisten toimittajien Golden Globe on paljon enemmän kuin lohdutuspalkinto.

Klaus Härö ei intoile mahdollisuuksistaan, mutta hän ei myöskään vähättele palkintojen merkitystä.

Jos 44-vuotiaan ohjaajan asennetta pitäisi kuvailla, niin sitä voisi kutsua määrätietoiseksi ja äärimmäisen ammattimaiseksi.

”Ulkomaisen elokuvan Oscarista äänestävät kuvaajat, lavastajat, puvustajat ja muut vähän iäkkäämmät elokuvan tekijät. He arvostavat huolellisesti ja ammattitaitoisesti tehtyä klassista elokuvaa. Jos tänne yrittää tuoda liian kokeellisia juttuja, he tuhahtavat: I’m too old for this!”

Härö on jo palannut Suomeen, kun kuulee ilouutisen Miekkailijan Kultainen maapallo -valinnasta.

”Olin ihan tillintallin jetlagista, kun tuottaja Kai Nordberg soitti itkien ja nauraen”, Härö kertoo puhelimessa. ”Ja heti perään soittivat saksalainen ja virolainen tuottaja.”

Vaikka kyseessä on vasta ehdokkuus, Härö sijoittaa mielessään saamiensa Berliinin elokuvajuhlien lasikarhun ja Ingmar Bergman -palkinnon rinnalle.

”Ensimmäinen muistikuvani Golden Globesta oli, kun olin 11 ja näin ET-elokuvan mainoksen, jossa sanottiin, että se oli saanut niin ja niin monta Golden Globe -ehdokkuutta. ET sai minut ensimmäisen kerran ajattelemaan, että jos elokuvat ovat tuollaisia, noita minäkin haluan tehdä. Ja nyt menen sitten itse smokki päällä Golden Globe -gaalaan.”

Jännitettävää Häröllä riittää jatkossakin, sillä Oscar-palkinnon jatkoon päässeet julkaistaan ensi perjantaina.

Härön elokuva edustaa Suomea Oscar-kisassa jo neljättä kertaa. Aiemmat yritykset ovat katkenneet ennen finaalikierrosta, mutta nyt odotukset olivat korkealla jo ennen Golden Globen tarjoamaa uskonvahvistusta.

Miekkailija sijoittuu kaukaiseen Stalinin kauden lopun Neuvosto-Viroon, mutta vierauden tunnetta helpottavat kaunis rakkaustarina, suloiset lapsinäyttelijät ja perinteinen hyvän ja pahan taistelu.

Juuri sellaisia elokuvia Härö kertoo haluavansa tehdä: paikallisia ja henkilökohtaisia tarinoita, jotka aukeavat kuitenkin myös maailmanlaajuiselle yleisölle.

Kestoehdokkaana Härö tietää, miltä kynnyksellä seisominen tuntuu. Sillä samalla kynnyksellä seisoo ohjaajan mukaan koko suomalainen elokuva.

Suomessa tehdään maailman parhaita suomalaisia elokuvia, mutta nyt maan rajat ovat tulleet vastaan ja maailmalle on pakko päästä.

”Suomesta löytyy elokuvalle se ensimmäinen miljoona, mutta mistä loput? Me tarvitsemme välttämättä maailmalta yhteistuottajia ja levittäjiä, mutta niiden löytäminen on tosi vaikeaa. Kun soittaa vaikka Espanjaan ja sanoo olevansa Suomesta, linjan toisessa päässä on aika hiljaista.”

Härön mukaan suomalaiset elokuvan tekijät ovat jo ymmärtäneet, missä mennään: suomalaisen elokuvan pelikenttä ei enää ole Suomi, se on maailma.

Tällä aivonaksahduksella on Härön mukaan ollut valtava merkitys elokuvaväen keskinäisiin väleihin.

Kun tekijät kilpailivat Suomessa, kaikki puukottivat toisiaan selkään. Sen sijaan maailmalla on tilaa jokaiselle, joten entiset kilpailijat ovat alkaneet auttaa toisiaan.

”Ei se ole multa pois, jos Aku [ Louhimies ] ohjaa isoa eeposta Irlannissa”, Härö sanoo.

Edes Mannerheim-elokuvan kaatuminen ei nosta hymynpoikastakaan Härön kasvoille.

”Ketään ei kuule meidän alalla ilahduta, että sitä elokuvaa ei tehty! Kaikkia olisi palvellut, jos Mannerheim olisi tehty, ja tehty hyvin. Ja samasta syystä toivon, että Akun Tuntemattomasta tulee ihan veret seisauttavan upea filmi.”

Härön kanssa keskusteleminen käy sekä aivoille että kirjoituskädelle, sillä ohjaaja poimii kysymykset puolilennosta ja vastaa niihin laveasti, mutta fiksusti.

Jos taiteilijat jakaa älykkäisiin ja värikkäisiin, Härö kuuluu selvästi ensimmäiseen ryhmään.

”Olen todella huono kaikessa, missä en ole hyvä”, Härö kuvailee itseään.

Oppiminen kuuluu selvästi niihin asioihin, joissa Härö on hyvä, sillä hän palaa kerta toisensa jälkeen siihen, miten tärkeää on mennä, katsoa ja ottaa opiksi. Juuri siksi hän lähti tekemään elokuvia Ruotsiin.

”Muut pohjoismaat ovat saaneet ehdokkuuksia ja palkintojakin vaikka kuinka paljon, joten olisi todella tärkeää, että Suomi pääsisi pian siihen joukkoon”, Härö sanoo.

Hän on seurannut tarkasti varsinkin sitä, kuinka tanskalainen elokuva on 20–30 viime vuoden aikana kasvanut maailmalla isoksi jutuksi.

Kaiken pohjana on ollut hyvä elokuvakoulu, jossa painotetaan nimenomaan käsikirjoittamista. Tanskalaisten elokuvantekijöiden välillä on jo pitkään vallinnut reilu meininki, jossa tekijät ovat auttaneet toisiaan. Huippuohjaajatkin ovat kutsuneet kollegansa elokuvansa leikkauspöytään antamaan vinkkejä ja kritiikkiä.

Kun tanskalaisten työ palkittiin 1980-luvulla kahdella Oscarilla, valtio lisäsi satsauksia entisestään. Niin on syntynyt ilmiö nimeltä tanskalainen elokuva.

Samanlaisia hyvän kierteitä on Härön mukaan nähty viime vuosina muissakin pienissä elokuvamaissa, kuten Irlannissa, Israelissa, Romaniassa – ja seuraavaksi toivottavasti Suomessa.

”Suomalaisille dokumenttiohjaajille hyvä imu syntyi jo 1990-luvulla, mutta pitkien draamaelokuvien kohdalla iso läpimurto on vielä tekemättä. Meillä on yksittäisiä hyviä elokuvia, muttei vielä suomalaista elokuvaa.”

Maailmalle mentäessä olisi Härön mukaan hirveän tärkeää, että ihmisillä olisi edes jonkinlainen mielikuva siitä, millaista elokuvaa maassa tehdään. Suomella on Kaurismäki, mutta Kaurismäki on Kaurismäki.

Jos ulkomaista yleisöä tavoitellaan, elokuvia ei voi ainakaan perustaa suomalaisille tuttuihin dekkarihahmoihin eikä lastenkirjoihin.

”Ei sellaisen voi mitenkään odottaa kiinnostavan ulkomaista yleisöä”, Härö huomauttaa.

”En tarkoita, että suomalaiset elokuvat pitäisi tehdä ulkomaiselle yleisölle, mutta kannattaisi valita tarinoita, joilla on laajempaa kos a, ja tehdä ne sillä tavalla, että ne aukeavat muillekin.”

Kun kerron, että näytöksen jälkeen jotkut kutsuivat Miekkailijaa Hollywood-elokuvaksi eurooppalaiselle kosketuksella, ohjaajan kasvoille leviää tyytyväinen hymy.

Bresson meets Karate Kid joku siitä sanoi!”

Härö on kuitenkin aivan liian hyväkäytöksinen kehuakseen itseään hetkeäkään pitempään. Kun ohjaajaa pyytää kehumaan kollegoitaan vielä hiukan lisää, hänen ei tarvitse edes pysähtyä miettimään.

”Ihailen kauheasti sitä, miten Dome Karukoski osaa tehdä niin helpon näköistä elokuvaa vaikeista asioista.”

”Aku Louhimies taas on aivan ilmiömäinen henkilöohjaaja. En voi käsittää sitä, miten hän saa näyttelijät näyttelemään sillä tavalla, ihan kuin tehtäisiin dokumenttia.”

”Ja hei, ei unohdeta Jalmari Helanderia, joka piirteli mun studion nurkassa outoja sarjakuviaan ja tekee nyt isoja juttuja Samuel L. Jacksonin kanssa!”

Härö on varma siitä, että Suomi lyö läpi myös Oscareissa. Jos se ei onnistu tänä vuonna, Härö lupaa kaiken apunsa ensi vuoden yrittäjälle.

”Miksi ihmeessä se ei muka onnistuisi? Meillä on hyviä tekijöitä, hirveä halu oppia ja melkoinen kyky kestää nöyryytyksiä.” 

Nordisk Film
Märt Avandi esittää Miekkailija-elokuvan pääosaa, miekkailun opettajaa Endel Nelisiä.
Märt Avandi esittää Miekkailija-elokuvan pääosaa, miekkailun opettajaa Endel Nelisiä.

        

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat