Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen rakastaa mustaa, sillä se suojaa häntä maailmalta

Kulttuuri
 

Mustasta väristä on tullut osa suomalaisten jokapäiväistä pukeutumista vasta viime vuosikymmeninä. Tummiin ja luonnonmukaisiin väreihin yhdistyvät helpommin ajatukset turvallisuudesta. Eläimiäkin suojaavat erilaiset maastoon sopivat värit, sanoo tutkija.

Aamuruuhkassa Helsingin keskustassa ei jää epäselväksi, mikä on suomalaisten kollektiivinen lempiväri.

Se on musta. Kirkasvärinen talvipalttoo on melkein yhtä harvinainen luonnonilmiö kuin marraskuinen auringonpaiste.

Mistä johtuu tämä itsetuhoinen taipumus verhota itsemme mustaan silloin, kun ulkonakin on aivan pimeää? Olisi piristävää, jos vastaan tulisi talvella edes joskus vaikka keltainen talvitakki. Miksi kirkkaisiin väreihin puetaan Suomessa vain lapset?

Itsellänikin on tänään päällä yhteensä viisi mustaa vaatekappaletta. On pakko yrittää ymmärtää, mistä suomalaisten syvä rakkaus mustaan kumpuaa.

Ensinnäkin, Suomi ei ole mikään perinteinen muotimaa. Suomalaiset käyttivät viime vuonna vaatteisiin keskimäärin vajaa 700 euroa henkilö. Suomalaisten tyylivalintoja ohjaa ennemminkin käytännöllisyys kuin tyyli. Ja musta, jos mikä, on käytännöllinen väri.

Musta on monikäyttöinen ja ajaton, eikä lika näy siinä kovin helposti. Musta on myös ekologinen väri, sillä se ei mene koskaan pois muodista. Jos musta vaate on laadukas, sitä voi käyttää vuosikausia. Kehittyneen teknologian ansiosta musta vaate myös säilyttää värinsä nykyään entistä paremmin.

Musta on siis arjen tärkeä kumppani, vaikka koko aikuisväestön jokapäiväistä pukeutumista siitä on itse asiassa tullut vasta viime vuosikymmeninä.

Muodin historiassa värit kertovat luokkajaosta.

”Vielä 1800-luvun alussa hovit olivat täynnä värikkäitä riikinkukkoja. Värimaailman muuttuminen liittyy muodin demokratisoitumiseen, luokkajaon murtumiseen ja vaateteollisuuden kehittymiseen”, sanoo dosentti, muodin, taiteen ja sukupuolen tutkija Annamari Vänskä.

Mustan historia juhlapuvun värinä on pitkä. Miesten juhlapuvuissa tummat sävyt ovat jyränneet pari sataa vuotta. Suomessa esimerkiksi mentiin vihille mustassa useimmiten vielä sata vuotta sitten. Linnan juhlissa näkyi naisillakin taas lukemattomia mustia juhla-asuja. Musta istuu sekä juhlavaan suruun että iloon.

Ville Männikkö
Annamari Vänskä
Annamari Vänskä

Arkisessa pukeutumisessa musta oli ensin alakulttuurien, taiteilijoiden, anarkistien ja boheemien väri.

”1950-luvun beatnikeillä oli mustat poolonsa, rokkareilla mustat nahkatakit. Hieman kärjistäen voi sanoa, että mustasta tuli yleisväri vasta 80-luvulla”, Vänskä sanoo.

Mustan värin historia on kirjava, ristiriitainen. ”Se on liitetty kuolemaan, sairauteen ja pahuuteen, ja samaan aikaan kunniallisuuteen”, Vänskä sanoo.

Nyt musta on useimmiten turvallinen valinta.

Mustan ylivertaisuutta on helppo perustella. Mutta täytyyhän kyse olla enemmästä, sillä mustaa käyttävät Suomessa niin monet, niin uskollisesti.

Millaisen tunteeseen tai tarpeeseen musta vastaa? Miksi ihminen hakeutuu sen luo?

Yksi selitys voi olla, että musta auttaa ihmistä sulautumaan massaan ja kuulumaan ryhmään, ehdottaa Vänskä. Kirkas väri on pimeydessä kuin huomiota hakeva huutomerkki.

Selitystä voi hakea myös biologiasta.

”Tummiin ja luonnonmukaisiin väreihin yhdistyvät helpommin ajatukset turvallisuudesta. Ehkä tämä on jotakin jo ihmisen evoluutiossa syntynyttä. Eläimiäkin suojaavat erilaiset maastoon sopivat värit”, Vänskä sanoo.

Ehkä musta on urbaanin ihmisen suojapanssari? Kirkkaat värit vaativat ulospäin suuntautunutta mieltä. Vaikka Suomi on marimekkojen maa, harva kuitenkaan pukeutuu niin kirkkaisiin väreihin ja isoihin kuvioihin kuin brändin dna edellyttää.

Väri on aina riski, sillä niissä on loputtomasti merkityksiä ja symboliikkaa. Nykyihmisestä tuntuu esimerkiksi täysin mahdottomalta kuvitella pääministeri Juha Sipilä puhumassa kansalle vaaleanpunaisessa pikkutakissa, vaikka värikkyys ennen kuuluikin hallitsijoiden pukeutumiseen. Vaaleanpunainen yhdistetään naiseuteen, heikkouteen ja homoseksuaalisuuteen, kun taas musta on takuumaskuliininen väri, Vänskä korostaa.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Jukka Puotila ja hänen vaimonsa Anneli juhlivat mustissa Linnan juhlissa.
Jukka Puotila ja hänen vaimonsa Anneli juhlivat mustissa Linnan juhlissa.

Vaate suojaa meitä paitsi fyysisesti säältä, myös henkisesti ulkomaailmalta. Mustaan kuuluu tietty askeettisuus ja koruttomuus, jotka taas liitetään usein myös suomalaisuuteen ja luterilaisuuteen.

Talvitakki taitaa olla suomalaisen haarniska, lämmin peitto, jonka syliin voi kääriytyä paljastamatta todellista minäänsä ulospäin.

Mikä voisi murtaa mustan ylivoiman? Ihmiset voivat valita vaatekaupassa vain sitä mitä on tarjolla. Jokaista kirkasväristä talvitakkia tuntuu vastaavan sata mustaa ja harmaata.

Mutta tunnelissa on valoa, ja väriä. Prisman naisten vaatetuksen valikoimapäällikkö Eija Kettunen SOK Marketkaupan ketjuohjauksesta antaa varovaista signaalia tottumuksen muutoksista.

”Takkiväreissä on tänä syksynä mustan rinnalle noussut vahvasti muun muassa luumun sävyt sekä vaalea harmaa. Menekki on jakautunut aiempaa tasaisemmin eri väreille. Musta on myös uudistunut, meleeratut mustan ja harmaan sävyt ovat suosittuja, pehmeämpiä sävyjä mustasta”, hän sanoo.

Mustakin siis uudistuu. Aika muuttaa muotimieltymyksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat