Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikkeneekö kulttuurialan pätkä­työläisten asema?

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Eduskunnan käsittelyssä olevassa lakiesityksessä yrittäjiksi tulkitaan kaikki ne, joiden työ ei ole työsuhteista. Kulttuurialalla itsensä työllistävien keskuudessa asiasta on laaja huoli. Lakiesitystä vastustavassa adressissa on yli 20  000 nimeä.

MARJA SALEVA
Timo Harakka
Timo Harakka

 

”Ei heikkene, kunhan työkkärit toimivat oikeuden- ja yhdenmukaisesti. Se on suurin epäkohta, johon on luvattu korjaus. Työ kuitenkin jatkuu: itsensä työllistävien sosiaaliturvassa on paljon parannettavaa.”

Timo Harakka, kansanedustaja, sd

”Ongelma on, että lakiesitys jättää auki sen, milloin henkilö tulkitaan sivutoimiseksi yrittäjäksi (oikeus työttömyysturvaan säilyy) ja milloin hänet tulkitaan päätoimiseksi yrittäjäksi (ei oikeutta työttömyysturvaan). Hallituksen olisi pitänyt lainvalmistelun yhteydessä ottaa kantaa myös pää- ja sivutoimisuuden määrittelyyn ja esittää se itse laissa.”

Kati Laukkanen
Outi Alanko-Kahiluoto
Outi Alanko-Kahiluoto

Outi Alanko-Kahiluoto, eduskuntaryhmän puheenjohtaja, vihr.

”Heikkenee. Meidän alalla työ koostuu enimmäkseen vaihtuvista toimeksiannoista. Lakimuutoksen perusteella freelancer voidaan määritellä yhdenkin keikan perusteella päätoimiseksi yrittäjäksi, jopa ilman että YEL-tuloraja ylittyy, menettäen oikeuden työttömyyskorvaukseen. TE-keskusten tulkinnat päätoimisesta ja sivutoimisesta luovasta työstä tuskin tämän lakimuutoksen myötä ainakaan kirkastuvat. Musiikkialaa ajatellen paradoksaalista tässä kaikessa on myös se, että verottajalla on hyvin kirjavat tulkinnat siitä, voiko muusikkoyrittäjä laskuttaa esiintymispalkkioitaan, koska virallisten pykälien mukaan silloin ollaan työsuhteessa.”

Mitro Härkönen
Markus Nordenstreng
Markus Nordenstreng

Markus Nordenstreng, Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry hallituksen varapuheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat