Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salla Tykkä on Suomen menestyneimpiä videotaiteilijoita – mutta kertoo uusissa teoksissaan tarpeettomuuden ja vanhuuden tunteesta

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Salla Tykästä tuli eleganteilla videoteoksillaan yksi 2000-luvun menestyneimmistä suomalaistaiteilijoista.
Salla Tykästä tuli eleganteilla videoteoksillaan yksi 2000-luvun menestyneimmistä suomalaistaiteilijoista. Kuva: Rio Gandara / HS
Kuka?

Salla Tykkä on suomalaisen videotaiteen ykkösnimiä

 Syntynyt 1973.

 Asuu Helsingissä.

 Valmistui Kuvataideakatemiasta 2003.

 Teoksia mm. Istanbulin biennaalissa 2012, Turner Contemporaryssa 2011 ja Sydneyn biennaalissa 2010 sekä Centre Pompidoun, Louisiana-taidemuseon, Australian kansallisgallerian, Chicagon taideinstituutin ja Saastamoisen säätiön

kokoelmissa.

Taiteilija Salla Tykkä sanoo tuoreessa kirjassa, ettei teoksia pitäisi kuvailla vaan kokea. Pikaisesti nyt kuitenkin:

Gallerian kellarissa kuuluu nuhaista niiskutusta ja kameran osien loksahduksia, kun Salla Tykkä kokoaa, purkaa ja laukaisee vanhoja kameroitaan tottunein ottein. Ääniraidalla hän selostaa kameroiden tarinoita. Välillä hyppelehtivä käsivarakamera vangitsee kylkeään kääntäviä valaita ja lähellä merenpintaa kiitäviä vesilintuja Argentiinan Tulimaasta. Välillä videolla välähtää nuori taiteilija itse, lähes 20 vuoden takaa.

Teos on kuvattu vanhalle 35 millimetrin filmille, vaikka Tykkä siirtyi käyttämään digitaalisia välineitä vuonna 2003.

Kellarin uusi Retrospective-teos on hyvin erilainen kuin ne kunnianhimoiset, täydellisyyttä tavoittelevat videoteokset, joista Tykkä on opittu tuntemaan. Niissä kamera on suunnattu tiukasti romanialaisiin telinevoimistelijoihin, valkoisiin lipizzanhevosiin tai hiljaa yössä liikkuviin jättilumpeenkukkiin, ja taiteilija pysyy kameran takana.

Eleganteilla videoteoksilla Tykästä tuli yksi 2000-luvun menestyneimpiä suomalaistaiteilijoita. Hänen cv:ssään listaus näyttelyistä, esityksistä ja saaduista palkinnoista kattaa yhdeksän sivua. Mukana ovat muun muassa Hayward Gallery, Bonniers Konsthall, S.M.A.K., De Appel, MAXXI, Kiasma ja monta näyttelyä ranskalaisen Yvon Lambertin gallerioissa.

Retrospective on myös koko näyttelyn nimi. Retrospektiivi tarkoittaa taiteilijan elämäntyön kattavaa näyttelyä ja kirjaimellisesti taaksepäin katsomista.

Tykkä on kuitenkin vasta nelikymppinen.

”Ei tämä tietenkään varsinaisesti retrospektiivi ole”, Tykkä aloittaa. ”Tietyssä iässä alkaa katsoa mennyttä elämää ja miettiä, mitä on vielä tulossa.”

Vanhat kamerat ja filmit päätyivät teokseksi sattumalta. ”Retrospective on sellainen ihmeellinen, alitajuinen pallero.”

Tykkä palasi marraskuussa 2014 Buenos Airesiin, mihin hän oli matkustanut ensimmäisen kerran kolmannen vuosikurssin opiskelijana vuonna 1997.

Parikymppisenä tehty puolen vuoden matka muodostui merkitykselliseksi, sillä matkalla syntyi ajatus videoteoksista. Seuraavina vuosina syntyivät läpimurtoteokset Power ja Lasso.

Marraskuun biennaalimatkalla mieleen palasivat Buenos Airesin tuoksut ja muistot.

Rio Gandara / HS
Salla Tykkä Galerie Anhavalla, jossa on esillä hänen retrospektiivinen näyttelynsä.
Salla Tykkä Galerie Anhavalla, jossa on esillä hänen retrospektiivinen näyttelynsä.

”Muistin, että minähän olen asunut täällä”, Tykkä sanoo. ”Ymmärsin, etten ole enää ollenkaan se sama ihminen, mutta paikka on täysin tuttu.”

Matkan inspiroimana Tykkä kaivoi esiin edellisellä matkalla kuvatut ja parikymmentä vuotta laatikossa lojuneet filmikasetit.

Oli toinenkin sattuma.

Tykän pitkäaikainen galleristi Yvon Lambert jäi eläkkeelle jouluna 2014. Vanhat, myymättä jääneet valokuvat lähetettiin Pariisista Helsinkiin, ja Tykkä joutui siivoamaan työhuoneensa.

Työhuoneelta löytyivät teoksessa nähtävät vanhat analogiset kamerat. Ne olivat syntyneet analogiseen maailmaan, kuten Tykkäkin.

Näyttelytekstissä Tykkä kuvailee ”viiltävää kipua”, joka on noussut voimakkaasta vanhenemisen kokemuksesta.

”Koin kameroiden kanssa sielujen sympatiaa”, Tykkä sanoo. ”Ne olivat vähän kuin minä: ihan toimintakuntoisia mutta tavallaan käyttökelvottomia tai vanhentuneita, koska taidehan on mitä suurimmassa määrin nuoruutta ihannoivaa”, Tykkä sanoo.

Vuotta leimasi kriisi, kokemus tarpeettomuudesta.

Siitä syntyi Retrospective, joka on Tykältä paluu juurille, yksinkertaisempaan aikaan. Kuvauksissa oli Tykän lisäksi vain kuvaaja ja äänittäjä.

”Ensimmäisissä liikkuvan kuvan töissäni painoin rec-nappia ja näyttelin, kuvasin, äänitin ja leikkasin itse”, Tykkä sanoo.

Työryhmä paisui sitä mukaa, kun taiteilijasta tuli visuaalisesti kunnianhimoisempi, teoksia ruvettiin kuvaamaan elokuvafilmille ja resurssit kasvoivat. Suurimmillaan Tykän työryhmissä työskenteli parikymmentä ihmistä.

”Jos tekemisiään kriittisesti arvioi, parhaat teokset eivät syntyneet silloin”, Tykkä sanoo nyt. Kysyntä oli kovaa, ja niin olivat paineetkin.

Paluu perusasioiden ääreen, siis.

”Aloitin alun perin taiteen tekemisen siksi, että siitä sai nautintoa”, Tykkä sanoo.

Retrospective on sellainen teos. ”Taide on ihmiselle perustarve. Sitä tekee, vaikka ei olisi elokuvaryhmää ja kalustoa. Sitä raapii välttämättömät työvälineet kasaan ja toteuttaa itseään niillä.”

Kun on katsonut taaksepäin, pitää taas kääntää katse eteenpäin. Työn alla jo seuraava suuritöisempi teos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat