Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunki sulki nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsingin rahahanat – jatko epäselvä

Kulttuuri
 
Checkpoint Helsinki tuotti Isoonkyröön ruotsalaistaiteilija Klas Erikssonin teoksen Forza Rosa Fluff kesällä 2015.
Checkpoint Helsinki tuotti Isoonkyröön ruotsalaistaiteilija Klas Erikssonin teoksen Forza Rosa Fluff kesällä 2015.

Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta päätti tiistaina, ettei se myönnä rahoitusta nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsingille vuodelle 2016. Lautakunnan päätöksen mukaan Checkpoint Helsingin toimintaa ei ollut mahdollista tukea jaettavissa olevista varoista niin suurella summalla, että sillä olisi ”uskottavaa merkitystä yhdistyksen toiminta- ja taloussuunnitelmien mukaisten tarpeiden” kannalta.

Helsingin kaupunki on rahoittanut Checkpoint Helsingin toiminnan käynnistymistä kolmen vuoden ajan erillismäärärahalla, yhteensä 800 000 eurolla. Rahoitus on päättymässä kuluvan vuoden lopussa.

Kolmessa vuodessa Checkpoint Helsinki on tuottanut Helsinkiin 16 kansainvälistä nykytaideprojektia, kuten Suomen taidepoliittisen tapahtuman ja Helsingin Juhlaviikoilla nähdyn Ahmet Öğütin Fahrenheit 451 -teoksen, jossa paloautosta paljastui kirjapaino.

Checkpoint Helsinki perustettiin vuonna 2013. Yhdistyksen toimintaa ovat tukeneet Helsingin kaupungin ohella muun muassa Koneen Säätiö.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta toivoi, että Checkpoint Helsinkiä voitaisiin tukea kaupunginhallituksen rahoista.

”Kulttuurilautakunta jätti ponsilausuman, jossa esitettiin toive, että rahoitus löytyisi, mutta se ei pysty siirtämään asiaa kaupunginhallituksen käsiteltäväksi”, sanoo sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen. ”Ponsi on tulkittavissa lähinnä yleiseksi toiveeksi.”

Onko Checkpoint Helsingillä siis mahdollisuutta saada tukea vielä vuodelle 2016?

”Näyttää vaikealta”, Viljanen sanoo.

Valtuusto tekee budjettitäydennyksiä vuoden mittaan, Viljanen sanoo, mutta keskushallinto ei ole erityisesti varautunut myöntämään Checkpoint Helsingille rahaa.

”Kaikilla on tietysti oikeus tehdä kaupungille rahahakemuksia”, Viljanen sanoo.

Checkpoint Helsinki toivoo Helsingin kaupungilta pitkäjänteisyyttä.

”Olisi yllättävää, jos Helsinki irtisanoutuisi hankkeesta juuri, kun toiminta on saatu kunnolla käyntiin", sanoo Checkpoint Helsingin hallituksen puheenjohtaja, kuvataiteilija Terike Haapoja.

Ritva Viljasen mukaan kaupungin rooli on ollut ennen kaikkea mahdollistaa Checkpoint Helsingin toiminnan käynnistyminen.

”Täytyy muistaa, että Helsingin kaupunki on tukenut Checkpoint Helsinkiä vahvasti. Myönsimme heidän käyttöönsä lähes miljoona euroa”, Viljanen sanoo.

”Meidän roolimme on auttaa uusia ilmiöitä pääsemään esille ja vakiinnuttamaan asemansa niin, että ne voivat saada rahoitusta myös muilta tahoilta.”

Koneen Säätiön tuen avulla Checkpoint Helsinki tuottaa vielä ainakin kesällä 2016 Seurasaaressa nähtävän nykytaidenäyttelyn ja Kallion kirjastossa huhtikuussa 2016 esitettävän kapkaupunkilaisen Chimurenga-ryhmän teoksen.

Terike Haapojan mukaan apurahahakemuksia on vetämässä muille tahoille.

”Emme oleta, että Helsingin kaupunki kustantaisi kaiken”, Haapoja sanoo. ”Hankkeen pysyvä rahoitus olisi kuitenkin oleellinen siksi, että ilman sitä EU-tukien hakeminen on mahdotonta.”

Checkpoint Helsingin toimintaidea on ollut tuottaa kansainvälistä nykytaidetta Helsinkiin ja pitkällä tähtäimellä rakentaa Helsingistä kansainvälisesti kiinnostavaa taidekaupunkia.

Haapoja näkee Checkpoint Helsingin arvon suomalaisen taidekentän kansainvälistäjänä muun muassa teostuotantojen avulla. Toistaiseksi Helsingissä on ollut vähän organisaatioita, jotka toisivat ulkomaisia taiteilijoita tekemään töitä yhdessä suomalaisten taiteilijoiden kanssa.

”Ulkomaiset taiteilijat eivät tule itsestään vuokraamaan työhuoneita ja tekemään uusia teoksia Helsinkiin”, Haapoja sanoo. ”Se on kuitenkin edellytys sille, että Helsingistä tulee vireä kulttuurikaupunki, kuten New Yorkista tai Berliinistä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat