Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppalaisen jazzin edelläkävijä Gunter Hampel esiintyy viimein Suomessa

Ensialbuminsa 1965 julkaissut saksalainen ei ole saanut seuraajia saati jäljittelijöitä.

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa
Saksalainen jazzmuusikko Gunter Hampel kotinsa edessä Göttingenissä.
Saksalainen jazzmuusikko Gunter Hampel kotinsa edessä Göttingenissä. Kuva: Harri Uusitorppa
Kuka?

Gunter Hampel

 Saksalainen jazzmuusikko ja säveltäjä.

 Syntyi Göttingenissä 1937, jonne palannut ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen.

 Noin 150 albumia, joista on julkaissut valtaosan omalla Birth-merkillään.

 Kaksi lasta vuonna 2000 kuolleen jazzlaulaja Jeanne Leen kanssa.

Göttingen

”Hallo maestro”, huikkaa katua pyyhältävä pyöräilijä pitkänhuiskealle verryttelyasuiselle miehelle, joka voisi olla etäältä katsottuna koripalloilija.

Ja tavallaan saksalainen Gunter Hampel onkin – omassa joukkueessaan ja omilla säännöillään.

Hän on yksi eurooppalaisen jazzin varhaisista edelläkävijöistä, mutta ei ole monen aikalaisensa tavoin saanut koskaan suuremmin seuraajia saati jäljittelijöitä.

”Itsenäisyydellä on hintansa, mutta olen maksanut sen mielelläni”, tarkentaa Hampel, joka esiintyy tänään lauantaina ensi kertaa Suomessa, Helsingin kolmannen We Jazzin toisena ulkomaisena vieraana.

Ensikertalaisuus on yllätys, sillä Hampel, 78, on kiertänyt maailmaa ammattimaisena muusikkona yli viisikymmentä vuotta ja julkaissut omissa nimissään toista sataa levyä.

Mutta toisaalta se ei ole yllätys.

Hän on omassakin musiikillisessa universumissaan ulkopuolinen – itsetehostusta karttava ja improvisoiva yhtyemuusikko, jota on vaikea yhdistää yhteen tyyliin tai yhteen soittimeen.

”Olen yrittänyt säilyttää uteliaisuuteni ja ujuttaa musiikkiini aina jotain omaa”, sanoo Hampel, jonka pääasiallisia soittimia ovat nykyään bassoklarinetti, huilu ja vibrafoni.

Hampelin ensimmäinen oma instrumentti oli silti kansanomaisempi haitari, jonka avittamana hän löysi jazzin – tarkalleen 70 vuotta sitten ja juuri täällä synnyinkaupungissaan, Ala-Saksin Göttingenissä.

”Muistan elävästi, kuinka talomme takapihalle majoittui sodan päätyttyä amerikkalaisia sotilaita, joista yksi alkoi soittamaan kanssani kitaraa. Se oli elämäni ensimmäinen jami.”

Hampel muistaa myös, että sama musta sotilas kuuntelutti hänellä talon takapihalla aitoa amerikkalaista jazzia, muun maussa Louis Armstrongia, Duke Ellingtonia ja Charlie Parkeria. Siitä lähtien jazziin on hänen kuvitelmissaan liittynyt vahvasti aina vapauttaminen, vapaus.

”Kokemus oli niin voimakas, että päätin ryhtyä ammattimuusikoksi.”

Hampelin vanhemmat – perheellä oli kattoalan yritys – toivoivat pallopelejä harrastaneesta pitkästä pojastaan silti arkkitehtia, joksi hän opiskelikin muutaman vuoden. Kunnes vaihtoi konservatorioon, jossa ei tietysti voinut vielä opiskella jazzia.

”Mutta meidän polvemme sen yliopistollisen koulutuksen mahdollisti – valitettavasti”, huokaa hän kolmikerroksisen, peruskorjauksen tarpeessa olevan kotitalonsa toimistossa.

Erityisesti häntä harmittaa jazzin moninkertainen säännönmukaistaminen, sen syvimmän olemuksen kahlitseminen.

”En oikein ymmärrä mitä järkeä meidän on kouluttaa joka vuosi 300 ammattilaista, jotka soittavat aina samankaltaista musiikkia”, puuskahtaa Hampel, jonka ensimäinen oma albumi Heartplants (1965) oli varhaisimpia eurooppalaisen jazzin manifesteja.

Hän on liikkunut itse silti aika laajalla maantieteellisellä ja musiikillisella alalla ja tehnyt yhteistyötä sekä jazzin että klassisen musiikin huippujen kanssa – saksofonisti Anthony Braxtonista ja pianisti Cecil Taylorista säveltäjä Hans Werner Henzeen.

Kolmen tunnin mittaiseksi venyvä haastattelu onkin – elämäkerrallisine kommelluksineen ja kuuluisine kohtaamiseen – tarina kuusikymmenlukulaisesta etsijästä, joka ei halua katsoa taakseen.

Tulevaisuuteen liittyvät myös kouluissa edelleen järjestettävät monipäiväiset musiikilliset työpajat, joissa hän laskee kohdanneensa vuoden 1972 jälkeen noin 70 000 lasta ja nuorta.

Ja mikä niissä on se ensimmäinen soitin, se jäänmurtaja?

”Koripallo, tietenkin.”

Gunter Hampel Quintet lauantaina klo 20 Genelec Housessa (Hämeentie 130 A). Loppuunmyyty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat