Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuden Nobel-voittajan Svetlana Aleksijevitšin kuuluisin kirja taas saatavilla

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Torstai-iltana Nobel-palkinnon Tukholmassa vastaanottavan Svetlana Aleksijevitšin romaanista Tšernobylista nousee rukous on nyt saatavilla uusi, laajennettu laitos. Alkujaan vuonna 1997 ilmestyneen teoksen on suomentanut Marja-Leena Jaakkola vuonna 2000. Kustantaja on Tammi.

Tšernobylin ydinräjähdys oli valtava ympäristökatastrofi, ehkä laajin onnettomuus Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Siitä kuitenkin tiedetään vähän, vaikka sen vaikutukset eivät suinkaan ole hälvenneet.

Aleksijevitš toteaa, että Tšernobylia ei ole unohdettu, sitä ei vain ole ymmärretty. Hän vie lukijansa suoraan Tšernobylin maailmaan, antaa äänen niille joita se on koskettanut. Kirjan kertomukset ovat järkyttäviä mutta kauniita.

Tšernobylista nousee rukous on valkovenäläisen, Putinin hallinnon vastustajana tunnetun Alkesijevitšin kuuluisin teos. Hän on käsitellyt teoksissaan myös Afganistanin sotaa ja naisten asemaa sodan keskellä.

Ennen Nobel-palkintoa Aleksijevitš on saanut Saksalaisten kirjankustantajien rauhanpalkinnon ja Prix Medicis Essai -palkinnon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat