Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässä ovat vuoden 2015 timanttisimmat levyt – HS:n musiikkikriitikot valitsivat suosikkinsa

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Terhi Ylimäinen
Von Hertzen Brothersin levy sai HS:n musiikkikriitikolta Ilkka Mattilalta tuomion ”persoonallista ja kestäväksi osoittautunutta kitararockilmaisua”.
Von Hertzen Brothersin levy sai HS:n musiikkikriitikolta Ilkka Mattilalta tuomion ”persoonallista ja kestäväksi osoittautunutta kitararockilmaisua”. Kuva: Terhi Ylimäinen

Avaa mobiililaitteille suunniteltu versio listasta tästä. Mobiilisivulla voit helposti selata listaa sekä valita kriitikoiden valinnoista oman listasi mukaan levyostoksille

Blues

Eero Raittinen with White Knuckles Trio: Live at Suisto. ”Paikoin hurjaan kiihkoon yltyvä malliesimerkki siitä, millaista riemua vanhakantainen rhythm & blues voi osaavissa käsissä olla.” (14.10. Pertti Avola)

Jon Spencer Blues Explosion: Freedom Tower: No Wave Dance Party 2015. ”Levy soi yhtenäisenä jamisessiona, jonka groove kieputtaa kuin istuisi avominissä Alppien mutkaisimmalla vuoristotiellä. --- Teemallisesti hikinen rykäisy niputtuu New Yorkiin, jonka sankareihin New York Dollsista Run-DMC:hin viitataan niin teksteissä kuin videoissa.” (8.4. Mikko Aaltonen)

Jo’Buddy: Inside Out. ”Jo’Buddy alias Jussi Raulamo ei käsittele bluesia museoituna ja steriilinä arvoesineenä, vaan kuohii pintaan musiikinlajin alkuperäisen mudan ja roson. Näin meininki muistuttaa varsinkin maanisimmissa boogie-numeroissa melkein garagerockia.” (16.10. Mikko Aaltonen)

White Knuckles Trio: Got It Bad. ”Näin verevää bluesia ei ole näin pohjoisilla leveysasteilla tehty miesmuistiin. Levyllä on oivallettu amerikkalaisesta perinnemusiikista jotain oleellista: hurmos.” (25.3. Jarkko Jokelainen)

Country/folk/indie

Father John Misty: I Love You, Honeybear. ”Kielellä briljeeraaminen tuo mieleen ilmeisimmän eli Bob Dylanin, mutta I Love You, Honeybear on niin hyvä levy, että Dylan voi aivan hyvin keskittyä joululauluihin ja Sinatra -covereihin.” (18.2. Oskari Onninen)

Sufjan Stevens: Carrie & Lowell. ”Stevensin seitsemäs albumi on paluu folkiin lukuisten kokeilujen jälkeen. --- Stevens on yksi aikamme suurimmista lauluntekijöistä, ellei suurin.” (15.4. Oskari Onninen)

Iskelmä

Joonas Salo
Kyösti Mäkimattila
Kyösti Mäkimattila

Kyösti Mäkimattila: Yössä soi Americano. ”Sovituksesta ja tuotannosta vastanneen Mika Toivasen kädenjälki on loisteliasta. --- Vaikka levyllä kierrätetäänkin vanhaa materiaalia ja vanhoja ideoita, kuulokuva on ihmeen tuore. Ja kaunis, niin kaunis.” (7.10. Mari Koppinen)

Kansanmusiikki

Pekko Käppi & K:H:H:L: Sanguis meus, mama! ”Käppi on tehnyt levyn ensimmäistä kertaa yhdessä bändin kanssa, ja koko homma puhkeaa ulospäin. Nyt jammaa, nyt osuu. --- On liki uskomatonta, että joku voi saada tuosta hevosenhäntäkielisestä, hyvin simppelistä arkaaisesta soittimesta noin kultivoituneen äänen.” (1.4. Mari Koppinen)

Jazz

Jussi Partanen
Verneri Pohjola
Verneri Pohjola

Verneri Pohjola: Bullhorn. ”Keskeinen solistinen ääni on silti tietysti Verneri Pohjolan – tuon tunteet tiivistävän karhean lyyrisen trumpetin, joka venyy vaivattomaksi ja tarpeen mukaan moneksi, mutta aina tyylin mukaisesti. Olennaistahan on toimivuus, tasapainoisuus, tarkoituksenmukaisuus.” (11.2. Harri Uusitorppa)

Vijay Iyer Trio: Break Stuff. ”Kymmenen vuotta vaikuttaneen trion Break Stuff avautuu edellisten tavoin moneen suuntaan.--- Tyylillisestä kerroksellisuudesta huolimatta yhdeksi hioutuneen yhtyeen ote on taas omintakeinen ja elimellinen – svengiä ja groovea taukoihin silti kadottamatta. (18.2. Harri Uusitorppa)

Kamasi Washington: The Epic. Brainfeeder. ”Washington, 34, on herättänyt huomiota vasta viimeisen puolen aikana kahdella ykkösluokan hiphop-levyllä, lokakuussa Flying Lotusin ja maaliskuussa Kendrick Lamarin. Niiden musiikillisia ja käsitteellisiä kaikuja kuuluu moneen suuntaan avautuvalla The Epicilla, mutta sen mittasuhteet ylittävät kirkkaasti molemmat.” (6.5. Harri Uusitorppa)

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana: Korottaa panoksii. ”Vanhan koulukunnan svengaavaa bigband-jazzia ja nokkelaa oldschool-rappia saumattomasti yhdistellyt Burnaa (2013) oli odottamaton täysosuma.--- Korottaa panoksii ei ole sen kaltainen uhkapelimäinen yritys, vaan paremminkin kokemuksen siivittämä hienosäätöisempi kokonaisuus, jota on rakennettu ’sana kerrallaan, tavu kerrallaan, riimi kerrallaan’.---Täysosuma tämäkin harvinaisessa lajissaan.” (30.9. Harri Uusitorppa)

Klassinen

Janne Aaltonen
Paavali Jumppanen
Paavali Jumppanen

Beethoven: Pianosonaatit op. 10, 53, 54 ja 57. Paavali Jumppanen. ”Paavali Jumppanen painottaa pitkälinjaisia kokonaisuuksia hetken pikavoittojen sijaan. --- Jumppasen huoliteltu tekniikka mahdollistaa saumattomat tunnelmanvaihdokset salamannopeasti ja silti luontevasti. --- Kuhmo-talossa äänitetty levy on äänenlaadultaan ensiluokkainen.” (10.6. Samuli Tiikkaja)

Fagerlund: Darkness in Light, Ignite. P. Kuusisto, RSO, Lintu. ”Fagerlund luo aikamme musiikkiympäristöstä täysin omaehtoisia, villisti pursuavia, vastustamattomasti kieppuvia muunnelmia, joiden uskoisi osuvan moneen yleisöön, niin nirppa- kuin keltanokkiin.” (18.3. Jukka Isopuro)

Graupner: Trio Sonatas. Suomalainen barokkiorkesteri. ”Graupnerin triosonaateissa kuuluu persoonallinen säveltäjän ääni. Jo levyn ensimmäisellä raidalla, F-duuri-triosonaatin Largo-osassa omaperäinen äänenkuljetus ja harmonian pidätykset luovat hämyisän tunnelman, jota viola d'amoresta, chalumeausta ja continuosoittimista muodostuva kokoonpano soinnillaan korostaa. Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin johdolla Suomalaisen barokkiorkesterin muusikot tulkitsevat triosonaattien vaihtelevia sävyjä taitavasti.” (1.4. Samuli Tiikkaja)

Wallin: Manyworlds. Hardenberger, Bergenin filharmonikot, Storgårds. ”Teokset ovat välittömän soinnin ja mielikuvituksen juhlaa, ja sitä ovat myös John Storgårdsin johtaman Bergenin filharmonisen orkesterin tarkat, irtonaiset ja huimapäiset esitykset.” (10.6. Jukka Isopuro)

Hofmann: Ahti Karjalainen – elämä, Kekkonen ja teot. Kokkola Opera Ensemble. ”Heinz-Juhani Hofmannin Ahti Karjalainen – elämä, Kekkonen ja teot vetää inhokarnevalistiset dada-överit. Piiskamaiset, jäntevät rytmit antavat muotoa hullunmyllylle, jonka sekaan työntyvät ortodoksinen hymni ja syvimmästä alhosta resitoiva psalmi.---Se koostuu lähes pelkistä akrobaattisista ääritiloista, katatonisesta örinästä lähes kolme oktaavia nousevaan kiroiluun.” (4.11. Jukka Isopuro)

Mendelssohn: Sinfonia 5, alkusoittoja. Lontoon sinfoniaorkesteri, Gardiner. ”Ruy Blas -alkusoiton pahaenteiset vaskisoinnut ja viulujen kiihtynyt vastaus virittävät salamana John Eliot Gardinerin tulkinnan ääripäät. Felix Mendelssohnin musiikin ryntäys on vaivattomuudessaan ja keksintänsä runsaudessa melkeinpä riivattua.” (5.8. Jukka Isopuro)

Henze: Royal Winter Music. Otto Tolonen. ”Jo avausosan yrmeät näppäilyt ja kopaukset saavat tavattoman vivahteikkaan porrastuksen. Tolosen kyky pitää yllä useita sointi- ja voimarekistereitä, melodialinjoja ja rytmejä on vaikuttava.” (11.11. Jukka Isopuro)

Puumala: Anna Liisa. Tapiola Sinfonietta ja Helsingin kamarikuoro, joht. Jan Söderblom. ”Kaikesta huokuu mahtava paneutuminen yksityiskohtiin, joita 2 tuntia ja 20 minuuttia kestävässä modernistisäveltäjän oopperassa kyllä riittää. Puumalan säveltämänä Anna Liisan traaginen tarina soi kaikessa synkkyydessään vaikuttavasti.” (19.8. Samuli Tiikkaja)

Sibelius: Lemminkäinen Legends, Pohjola’s Daughter. ”Hannu Linnun ja Radion sinfoniaorkesterin levytys Lemminkäis-legendoista on Tapaus. Harvoin tätä sinfonista järkälettä on kuullut yhtä toimivana yhdistelmänä tarkkuustyötä ja väkivahvaa draamaa.” (22.4. Veijo Murtomäki)

Aulikki Rautawaara. Recordings 1938–1955; ”Aulikki Rautawaara (1906–90) oli suomalaisen laulutaiteen ’kreivitär’. Hänen laulamisensa on ylevää ja suurta, yksinkertaista ja luonnollista.” (20.5. Veijo Murtomäki)

Heimo Haitto
Heimo Haitto

Heimo Haitto: Live in Concert. ”Kuunnellessa Niccolò Paganinin viulukonserton nro 1 esitystä (1964) ei voi muuta kuin huokailla ihastuksesta.--- Luonnehdinnat ’Suomen Heifetz’ tai ’nuori Yehudi Menuhin’ eivät ole liioiteltuja!” (30.9. Veijo Murtomäki)

Sibelius: Kuolema; King Christian II; Belshazzar's Feast; Pelléa. Turun kaupunginorkesteri, Leif Segerstam. ”Jokamies-musiikin kokonaistaltiointi on valikoiman inspiroivin. Teosta kuulee tuskin koskaan, ja kuitenkin kyse on Jean Sibeliuksen hienoimpiin lukeutuvasta, melko myöhäisestä partituurista (1916), joka tarjoaa kosolti ihmeellisiä yllätyksiä.” (7.10. Veijo Murtomäki)

Taru Valjakka. Taru Valjakka, Ralf Gothóni, Tapani Valsta. ”Valjakan ääni toimii Luonnottaressa luonnonilmiön kaltaisen ihmeen tavoin. Se poimii helposti korkeat sävelet eri voimavaihteluineen. Sopraano soi aina kauniina ja tarvittaessa täyteläisenä, muttei koskaan pinnistettynä.” (23.11. Veijo Murtomäki)

Lastenmusiikki

Mimmien lastenlevyllä kuulee, että tekijät nauttivat musisoidessaan.
Mimmien lastenlevyllä kuulee, että tekijät nauttivat musisoidessaan.

Mimmit: Muskari. ”Pääosin Muskari koostuu tutuista, äitien ja isien sukupolvelle tutuista lastenmelodioista. Juuri ne ovat levyn parasta antia. Tylsää hetkeä ei tule, sen verran kekseliäällä päällä sovittajat ovat olleet. --- Muusikoilla on ollut hauskaa. Se vetoaa, ikään katsomatta.” (17.6. Mari Koppinen)

Maailmanmusiikki

JONATHAN ERNST
Omara Portuondo
Omara Portuondo

Buena Vista Social Club: Lost and Found. ”Lost and Found koostuu muutamasta herkullisesta livetaltioinnista sekä alkuperäisissä Buena Vista Social Club -äänityksissä Kuubassa vuonna 1996 tallennetuista raidoista, jotka jäivät ’yli’ vuonna 1997 julkaistulta klassikkolevyltä.--- Täydellistä. Vielä kerran.” (25.3. Pirkko Kotirinta)

Lila Downs: Balas y Chocolate. Meksikolainen Lila Downs jatkaa kotimantereensa parhaiden laulajien perinteitä kahdeksannella albumillaan. Sydäntä kääntävä melodiikka antaa syvän äänen hehkua kuin Mercedes Sosalla aikoinaan. (Pirkko Kotirinta)

Pop/rock

Alabama Shakes: Sounds & Color. ”Alusta loppuun todella palkitsevaa kuunneltavaa: Samalla sekä sielukasta että kekseliästä musiikkia, joka tuntuu ammentavan vaivattomasti sekä tutusta rockin ja soulin kaanonista että myös täysin tekijöidensä mielikuvituksesta.” (29.4. Otto Talvio)

Belle and Sebastian: Girls in Peacetime Want to Dance. ”Belle and Sebastian on ilman epäilystä menestynein kaikista glasgowlaisista indieyhtyeistä.---Kuten aikaisemminkin Murdochin ja kumppanien 19-vuotisella” uralla, lopputulos on eklektinen, melodisesti palkitseva (ja äärimmäisen tuttu), mutta silti usein yllättävä.” (HS 20.1. Otto Talvio)

Juha Metso
Björk teki äärimmäisen erolevyn.
Björk teki äärimmäisen erolevyn.

Björk: Vulnicura. ”Jos leikkisin objektiivista, sanoisin levyn olevan parasta, mitä Björk on tehnyt sitten vuoden 2001 Vespertinen. Mutta koska en leiki, sanon sen olevan äärimmäisin kuulemani erolevy ja vaikuttavin kokonaisuus, jonka hän on kuunaan luonut.---Björk on läpi levyn auki revitty ja väräjävä. Muuta ei voi tuntea kukaan muukaan.” (28.1. Oskari Onninen.)

Blur: The Magic Whip. ”Musiikki ei ole sen enempää englantilaista, amerikkalaista, postmodernia kuin Damon Albarnin monien projektien tavoin erityisen etnistä musiikkia. Se on vain universaalia, surumielistä ja hieman kummallista popmusiikkia, jollaista tehdessään Blur painii täysin omassa sarjassaan.” (22.4. Mikko Aaltonen)

Bo Kaspers Orkester: Redo att gå sönder. ”Ruotsalaisyhtyeen taito puhutella kuulijaansa on 11:nnellä levyllä jalostunut huippuunsa.--- Tällä kertaa BKO on puristanut myös musiikillisiin raameihin suunnilleen kaiken kokemansa. Redo att gå sönder on hieno retrospektiivi, kera maukkaiden koukkausten populaarimusiikin historiaan. (HS 28.10. Pirkko Kotirinta)

The Charlatans: Modern Nature. ”Pitemmän päälle ulkopuolisuus on osoittautunut erinomaiseksi ratkaisuksi ja siitä esimerkki on vaikka tämä loistava 12. albumi, samaan aikaan elegantin psykedeelinen ja raikkaan tanssittava.” (11.3. Otto Talvio)

Courtney Barnett: Sometimes I Sit and Think, Sometimes I Just Sit. Indiehitti Pedestrian at Best todistaa, ettei australialaislauluntekijä Courtney Barnett ei oikein osaa suhtautua tähteyteensä, vaikka hän kirjoitti debyyttialbumilleen pehmogrungen lisäksi vuoden parhaat tekstit. Niiden maailmassa ei tapahdu oikein mitään. Eikä tarvitsekaan, sillä Barnett kirjoittaa näennäisarkisiin yksityiskohtiin, katon halkeilleeseen maaliin, tyhjiin seiniin tai asuntonäyttötalon suihkusta löytyvään tukikaiteeseen kokonaisia maailmoja. (Oskari Onninen)

Eagles of Death Metal: Zipper Down. Amerikkalainen boogieveturi ryskää eteenpäin niin, että raiteet kirskuvat, mutta samalta paljastuu myös yhtyeen herkkä sydän. Duran Duranin Save a Prayer ei ole koskaan koskettanut yhtä syvältä kuin Jesse Hughesin tulkitsemana. (Jarkko Jokelainen)

Juha Metso
Jukka ja Jytämimmit hallitsee älyvapaan rokin.
Jukka ja Jytämimmit hallitsee älyvapaan rokin.

Jukka ja Jytämimmit: Jytää vaan. ”Jytää vaan on juuri mitä otsikko lupaa: älyvapaata, kursailematonta ja kesyttämätöntä rockia, joka on kuin luotu nautittavaksi 70-luvun Corollan takapenkillä pussikaljan kera.” (3.6. Jarkko Jokelainen)

Anna Järvinen: Buren. ”Anna Järvisen uusiutumiskyky ja taiteellinen tinkimättömyys ovat asioita, jotka eivät ainoastaan herätä kunnioitusta häntä itseään kohtaan – ne valavat uskoa siihen, että Ruotsi sekä tuottaa että tarvitsee asteen vakavampaa populaarimusiikkia.” (17.6. Otto Talvio)

The Libertines: Anthems For Doomed Youth. Viime vuosikymmenen brittipopin suurin saippuaooppera heräsi eloon, ja on nyt entistä hauskempi, horjuvampi ja tarkkanäköisempi. (Mikko Aaltonen)

Natalie Prass: Natalie Prass. ”Debyytti on vaikuttava erolevy, jossa suhteen loppumista puidaan poikkeuksellisesti molempien osapuolien perspektiivistä, kuin eräänlaisella terapiasession call & response -tekniikalla. Prassin entinen kumppani kirjoitti osan kappaleista hänen kanssaan.” (29.4. Otto Talvio.)

New Order: Music Complete. New Order tekee täyden kympin paluun ja osoittaa, ettei se tarvitse Peter Hookia bassonvarteen kyetäkseen siihen. Music Complete onnistuu laajasta spektristään huolimatta parhaiten niissä kappaleissa, jotka kuulostavat eniten klassiselta New Orderilta eli musiikilta, joka houkuttelee tanssilattialle, mutta kouraisee vähän sydänalastakin. (Otto Talvio)

Pimeys: Aika tihentyy. Neljän nuoren miehen tiivis, lahjakas, karismaattinen ja yhteen hengittävä rockperhe. Jo debyyttilevy kertoi sen: Pimeys on yhtä kuin melodisen rockin paluu ja uusi kukoistus. Eppu Normaali ja Egotrippi päivitettynä. Kappaleita, josta löytyy syvyyttä ja toisaalta sitä keveyttä, joka pakottaa laulamaan mukana. Kahden vahvan ja hyvin erilaisen solistin vuorottelu tuo bändin ilmeeseen oman erityislisänsä. (Mari Koppinen)

The Sonics: This is the Sonics. ”Albumi, jota kukaan ei uskaltanut odottaa seitsemänkymppisiltä veteraaneilta. Pois alta Jack White, Black Keys ja tuhannet muut autotallirockin elvyttäjät. The Sonics on palannut valtaistuimelleen.” (1.4. Jarkko Jokelainen)

Susanne Sundför: Ten Love Songs. ”Poplevy, jonka skandinaavisessa selkäytimessä on puolet Abbaa ja puolet Robynia. Ylivertaisuuden todistavat pelkästään draamadiskohitit Fade Away, Kamikaze ja Delirious.” (25.2. Oskari Onninen)

Rio Gandara / HS
Antti Tuisku
Antti Tuisku

Antti Tuisku: En kommentoi. ”Tähän asti Tuisku on ollut persoonana musiikkiaan mieleenpainuvampi. En kommentoi -levyllä on löytynyt oiva tasapaino tutun, vähän totisen sekä romanttisen ja uuden, itsevarman, nokkelan ja aikuisemman Tuiskun välillä.” (27.5. Ilkka Mattila)

The Valkyrians: Rock My Soul. ”Kaiken viitekikkailun takana The Valkyrians on yhä ennen kaikkea kirkasotsainen ja pistämätön bilekone, joka ei erittele kuulijoitaan. Tärkeintä on tanssittaa, ja sen Valkyrians osaa.”(13.5. Mikko Aaltonen)

Anna Von Hausvolff: The Miraculous. Hengellisen ja lihallisen rajat kaatuvat ryskyen ruotsalaisartistin kolmannella albumilla. Hypnootisesti jumittavan post rockin ja dronen rajamailla liikkuvan soinnin perustana ovat Piteån Acusticum-studion massiiviset ja modernit urut. (Ilkka Mattila)

Von Hertzen Brothers: New Day Rising. ”Levy kuulostaa harmoniselta ja vahvalta, joskin kaikkien vuosien jälkeen melko yllätyksettömältä Von Hertzen Brothersilta. Se on kuitenkin persoonallista ja kestäväksi osoittautunutta kitararockilmaisua, jolla VHB:llä on mahdollisuus jättää ainakin jonkin aikaa kestävä jälki classic rockin historiaan.” (18.3. Ilkka Mattila)

Matthew E. White: Fresh Blood. ”Fresh Blood on pakattu täyteen pakahduttavaa tunnelmaa ja orgaanista soittoa, joka tasapainoilee jossain Marvin Gayen What's Going Onin ja Loven Forever Changesin välimaastossa. ---White kuulostaa siltä, mikä hän on: ujonpuoleinen lähetyssaarnaajien kasvattama poika, joka heittäytyy kiihkeän gospelin vietäväksi.” (11.3. Jarkko Jokelainen)

Yona: Naivi. ”Nostalgisen tangolevyn jälkeen Yona palaa taas omien laulujen ja popimman materiaalin pariin. Tulos on tasan yhtä yllättävä ja riemastuttava kuin Yonalta on totuttu kuulemaan.” (6.5. Mari Koppinen)

Rap

Kendrick Lamar: To Pimp a Butterfly. ”Lamarin kolmas albumi on hämmästyttävä ja hengästyttävä levy. Se on hiphoppia, mutta se rönsyilee villisti funkin, jazzin, soulin ja kokeellisen musiikin puolelle. Teksteissään Lamar piirtää kuvaa afroamerikkalaisten osasta 2010-luvun Yhdysvalloissa. Sävy on kiivas, pisteliäs ja hyvin poliittinen.” (1.4. Ilkka Mattila)

Paperi T: Surumielisen näköiset naiset. Ensimmäinen aitoa samaistumista aiheuttava suomiräplevy. Taitavasti yhdisteltyjä huomioita ja pohdintoja elämästä ja kulttuurista, totuudenmukaisesti rakkauden vaikeudesta. Vuoden kotimainen popilmiö sekä huiman suosituksi paisunut pari-kolmekymppisten crossover-suosikki. (Aleksi Kinnunen)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat