Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikko Franckin Suomi-konsertin kuuli myös Zeppelin-legenda – tältä se kuulosti

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Kapellimestari Mikko Franck (vas.) johti Ranskan radion filharmonikkoja Pariisissa. Kuvassa myös säveltäjä Magnus Lindberg (kesk.) ja soolosellisti Anssi Karttunen.
Kapellimestari Mikko Franck (vas.) johti Ranskan radion filharmonikkoja Pariisissa. Kuvassa myös säveltäjä Magnus Lindberg (kesk.) ja soolosellisti Anssi Karttunen. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Klassinen musiikki Ranskan radion filharmonikot joht. Mikko Franck, solisti Anssi Karttunen, sello. – Kokkonen, Lindberg, Rautavaara, Sibelius.

Pariisi

Magnus Lindbergin toisen sellokonserton Ranskan-ensiesitys Pariisissa keräsi perin arvovaltaisen yleisön: esimerkiksi kapellimestarit Esa-Pekka Salonen ja Susanna Mälkki, ranskalaissäveltäjä Pascal Dusapin sekä Led Zeppelin -yhtyeestäkin tuttu John Paul Jones olivat paikalla.

Lindbergin toinen sellokonsertto perustuu vanhempaan sello-piano-duokappaleeseen ja sisältää mitä menevintä ja makoisinta musiikkia. Siinä on enemmän särmää kuin päivää aikaisemmin Lontoossa kantaesitetyssä toisessa viulukonsertossa, ja sen muunnelmat kulkevat tunnelmasta toiseen värikkäästi.

Toisaalta tämä on myös tutumpaa Magnusta, kun toinen viulukonsertto on harmonisilta kehittelyiltään myös askel uuteen.

Maison de la Radion uusi konserttisali on intiimi ja soinniltaan aika lämmin. Anssi Karttunen soitti sellokonserton solistina fantastisen elävästi ja puhtaasti. Balanssiongelmia paikallani ei ilmentynyt.

Sellokonsertto nro 2 saa Suomen ensiesityksensä Musiikkitalossa 18. ja 20. joulukuuta. Soittaakohan Karttunen silloinkin ylimääräisenä improvisaation? Hän kertoi John Paul Jonesille esityksen jälkeen ajatelleensa improvisaatiossa äskettäin kuollutta säveltäjä Jouni Kaipaista.

Ranskan radion filharmonikkojen uusi ylikapellimestari Mikko Franck on valinnut Lindbergin tämän kauden nimikkosäveltäjäksi, ja johti konsertin juuri Jean Sibeliuksen 150-vuotispäivien jälkeen.

Oli siis järkevää johtaa myös Sibeliuksen kuudes sinfonia oikein mehukkaana ja koskettavana esityksenä. Kaikki ei ollut vielä rytmisesti ihan kohdallaan, mutta juuri sitä asiaa Franck aikoo orkesterissa korjata. Tämä on hyvin poikkeuksellinen radio-orkesteri: yleensä radio-orkesterit ovat tunnettuja nopeudesta ja tarkkuudesta, eivät mehevimmästä tai romanttisimmasta soinnista.

Toisaalta tarkkuus oli jo aika hyvä Joonas Kokkosen jämptin runollisessa …durch einen Spiegelissä sekä Einojuhani Rautavaaran jäntevien vaskisointien täyttämässä läpimurtoteoksessa A Requiem in Our Time.

Franck teki siis täyssuomalaisen konsertin Pariisin sydämessä ja johti sen vallan mainiosti. Voit kuunnella koko Suomi-konsertin 10. tammikuuta 2016 asti Ranskan radion tallenteelta.

Suomalaiskokonaisuus teki myös Zeppelin-legenda John Paul Jonesiin syvän vaikutuksen. Led Zeppelin -fanien kannattaa noudattaa esimerkkiä. Jos Dazed and Confused ja Stairway to Heaven ovat soineet korvissa liiankin monta kertaa, kannattaa ilman muuta kuunnella myös Kokkosta, Lindbergiä, Rautavaaraa ja Sibeliusta.

Niin Zepukatkin tekevät. Tai ainakin John Paul Jones.

Juhani Niiranen / HS
Led Zeppelin-basisti John Paul Jones.
Led Zeppelin-basisti John Paul Jones.
Juhani Niiranen / HS
Soolosellisti Anssi Karttunen Ranskan radion uudessa konserttisalissa.
Soolosellisti Anssi Karttunen Ranskan radion uudessa konserttisalissa.
Led Zeppelin -legenda suomalaiseen supertrioon
Led Zeppelin -legenda suomalaiseen supertrioon
Led Zeppelinin basistina toiminut John Paul Jones aikoo musisoida ensi kesänä Santa Fessä säveltäjä Magnus Lindbergin ja Anssi Karttusen kanssa. Workshopissa yhdysvaltalaiset ja suomalaiset säveltäjät ja muusikot improvisoivat ja kehittelevät yhdessä sävellyksiä. HSTV tapasi Jonesin Pariisissa, jossa hän seurasi Anssi Karttusen esitystä Lindbergin toisesta sellokonsertosta. Toimittaja: Vesa Sirén, leikkaus: Juhani Niiranen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat