Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippuvuorten maisema on kylmä ja kaunis

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Kaisu Koivisto: Vuorikengät, 2014, vaelluskengät ja sinkitty teräs.
Kaisu Koivisto: Vuorikengät, 2014, vaelluskengät ja sinkitty teräs.

Kuvataide Kaisu Koivisto: Jossain muualla 20.12. saakka Galleria Amassa (Rikhardinkatu 1). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Entisen Neuvostoliiton jälkeensä jättämät rakennukset ja muut kulttuuriset merkit ovat tarjonneet nykytaiteilijoille oikotien paitsi omalaatuiseen raunioromantiikkaan, myös koko modernin utopian kritiikkiin. Niissä näkyy konkreettisesti esimerkiksi se, ettei luonnolla juuri ollut arvoa itsessään, vaan se nähtiin lähinnä loputtomana raaka-aineiden lähteenä.

Luonnon hyväksikäyttö ei näy missään niin selvästi kuin arktisten alueiden karussa ja samalla herkässä maisemassa, jossa ihmisen tekemät jäljet säilyvät pitkään.

Kaisu Koivisto (s. 1962) on matkannut Huippuvuorilla ja kuvannut komeiden vuorien ohella kohtaamiaan absurditeetteja. Sään syömä betonistadion ja keväistä koivikkoa esittävä monumentaalimaalaus ovat vain pari esimerkkiä siitä, miten kaivosmiehet kuluttivat aikaansa jään ja pakkasen keskellä ja mitä he kaipasivat.

Koiviston valokuvat ja niihin liittyvät, kuin jääkiteiden peittämät esineet antavat todelta tuntuvan kuvan paikasta, joka näyttelyn nimen mukaisesti on ”jossain muualla”, maisemasta joka on jylhän kaunis ja hyytävän kylmä – ja täynnä luonnonrikkauksia.

Esillä on myös neuvostoaikaisille kartoille tehtyjä piirustuksia. Vanhoihin karttoihin sisältyy paljon menneiden vuosikymmenien poliittista historiaa, rajoja ja paikannimiä, mutta Koiviston niihin tekemät lisäykset jäävät vaille tarkkaa osoitetta. Teokset ovat kauniita katsella, mutta kertovat vähän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat