Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässä ovat vuoden 2015 parhaat kirjat – HS:n kriitikot valitsivat suosikkinsa

Kirjavuosi 2015 kiihtyi loppua kohden palkintojen myötä. Ohessa vuoden mittaan arvostelluista kauno- ja tietokirjoista kerätty kriitikoiden suosikkiteosten lista.

Kulttuuri
 
Koonnut: Jukka Petäjä

Avaa mobiililaitteille suunniteltu versio listasta tästä. Mobiilisivulla voit helposti selata listaa sekä valita kriitikoiden valinnoista oman listasi mukaan kirjaostoksille.

Kotimainen kaunokirjallisuus

Gunnar Björling: Auringonvihreä. Suom. Pauliina Haasjoki ja Peter Mickwitz.

Modernistin omakustanteena julkaistu kokoelma on noussut kulttimaineeseen. ”Björling ei varsinaisesti hylkää vanhaa, muttei myöskään jätä mitään ennalleen.” (12.7. Vesa Haapala)

Elina Hirvonen: Kun aika loppuu.

Filosofinen romaani tulevaisuuden haasteista. ”Apokalypsi vaikuttaa vääjäämättömältä: jos nämä älykkäät ja tarmokkaat idealistit eivät saa perhettään ja maailmaa raiteilleen, miten sitten mekään?” (26.3. Arla Kanerva)

Karo Hämäläinen: Yksin.

Romaani 24 maailmanennätystä tehneestä juoksijalegenda Paavo Nurmesta, joka eliminoi onnen ja sattuman.

”Paavo suuresta paljastuu tunteensa kivettävä, rahan tunteva, tarkkaan laskeva urheilija. Juoksu on keino tehdä tulosta.” (13.9. Vesa Karonen)

Ville Hytönen: Helvetinjumalankone eli kuvallinen runoelma Berliinistä.

Laura Mendelin
Ville Hytönen
Ville Hytönen

Berliini muuttuu runoksi. ”Ei kahta sanaa. Ville Hytönen on kirjoittanut tähänastisen runoutensa parhaan kirjan --- Runot ovat kerroksellisia, puhujan naamiot vaihtuvat. Tasoja on monia.” (31.8. Harri Nordell)

Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki.

Toinen romaani antoi odottaa itseään. ”Odotukset Itärannan toisen romaanin suhteen ovat siis korkealla, ja Kudottujen kujien kaupunki täyttää ne komeasti.” (27.10. Toni Jerman)

Anu Kaaja: Muodonmuuttoilmoitus.

Todellisuus tanssii surrealistisissa esikoisnovelleissa ripaskaa. ”Kaaja kirjoittaa hykerryttävän omaperäisiä tarinoita, joiden syvyyttä kasvattavat merkityksillä ladattu symboliikka sekä vapautunut kielellä leikittely.” (10.2. Toni Jerman)

Katja Kettu: Yöperhonen.

Milka Alanen
Katja Kettu
Katja Kettu

Menestyskirjailijan romaani jäi yllättäen vaille Finlandia-ehdokkuutta. ”Yöperhonen on Kätilön veroinen rouhea romaani, varmasti yksi syksyn kiinnostavimmista. Se järkyttää, jopa inhottaa, mutta miten muuten voisi kirjoittaa vankileirien saaristosta.” (11.8. Helena Ruuska)

Marianna Kurtto: Rottakuningas.

Kurton viides runoteos miettii eläimen ja ihmisen yhteyttä. ”Lajien kamppailussa pärjänneet rotta ja ihminen sulautuvat runoissa toistuvasti samaksi, molemmat ovat raivanneet tiensä läpi betonin ja muovin.” (27.3. Mervi Kantokorpi)

Leena Lander: Kuka vartijoita vartioi.

Suomalaisfregatti Palme joutuu merihätään jouluaattona 1895 Dublinin lahdella. ”Kirjailija on tehnyt tarkkaa pohjatyötä.” (22.10. Helena Ruuska)

Laura Lindstedt: Oneiron.

Martti Kainulainen
Laura Lindstedt
Laura Lindstedt

Tämä romaani voitti Finlandia-palkinnon. Yhtä hyvin muistetaan voittajan pitämä puhe. ”Lindstedtin toinen romaani kuuluu syksyn kirjallisiin tapauksiin. Hän kirjoitti sitä kahdeksan vuotta. Kaikki alkoi käsittämättömästä sanasta.” (23.8. Antti Majander)

Sofi Oksanen: Norma.

Rio Gandara
Sofi Oksanen
Sofi Oksanen

Tukkabisnes rikollisuutena. ”Norma on melko lailla perinteinen rikosromaani. Genrestään se poikkeaa eniten siinä, että mukana on yliluonnollisen ja sadun elementtejä.” (24.9. Suvi Ahola)

Aki Ollikainen: Musta satu.

Tapahtumapaikkana osin Tattarisuon julma historia. ”Mutta jälleen Ollikainen, timanttisen tiiviiseen muotoon hionnan taitaja, tuo menneen ajan lähelle, sen poikkeuksellisten olosuhteiden ihmiset omaksi lihaksemme ja vereksemme.” (7.5. Antti Majander)

Markku Pääskynen: Sielut.

Pieni tyttö katoaa koulumatkalla. ”Niinpä: Pääskysen kirjat ovat yhtä paljon runoutta ja ajattelua kuin juonta. Sieluissa tapahtuman dramatiikka pitää sen kuitenkin juonellisestikin kutakuinkin koossa.” (1.10. Matti Mäkelä)

Mikko Porvali: Sinisen kuoleman kuva.

Hannu Rainamo
Mikko Porvali
Mikko Porvali

Suomen historian kuohuviin vuosiin vievän Karelia-sarjan avausosa ”on virkistävän erilainen rikosromaani, joka ei flirttaile sadistisen väkivallan kanssa eikä uppoudu lähes nerokkaan sarjamurhaajan huuruun menneen mielen sairaaseen psykopatologiaan”. (7.11. Jukka Petäjä)

Tiina Raevaara: Yö ei saa tulla.

Unelmat, unet ja unettomuus repivät todellisuuden rikki. ”Raevaara on palannut takaisin fantastisen, maagisen ja kummallisen pariin. Ja hyvä niin: harva kirjoittaa oudosta ja uskomattomasta yhtä uskottavasti.” (31.1. Arla Kanerva)

Harry Salmenniemi: Pimeän lehdet.

Runoilijan viides kokoelma kurkottaa kohti toisen tuntemista Emmanuel Levinasin tapaan. ”Pimeän lehdet on nautittavaa runoutta, luettavissa hissukseen siemaillen tai shottina, ja aina tehoaa. Taika on ilmaisussa.” (24.11. Mervi Kantokorpi)

Saila Susiluoto: Ariadne.

Kokoelma on 2000-luvun jälkimodernin naiskirjallisuuden ydintä. ”Seitsemännessä teoksessaan runoilija jatkaa naisen hahmottelua mytologioiden suurella alustalla. Ariadne palautuu myyttiin tytöstä, joka tarjosi ratkaisun labyrintin arvoitukseen.” (25.10. Mervi Kantokorpi)

Petri Tamminen: Meriromaani.

”Varsinainen miehen tie, jälleen kerran. Kuitenkaan kyseessä ei ole taas yksi muunnelma murheellisten laulujen maasta. Jonnekin viime- tai toissavuosisadalle sijoittuva tarina on innoittanut Tammista kirjoittamaan myös tyylillisesti hienoimman kirjansa.” (19.2. Jukka Koskelainen)

Suomennettu kaunokirjallisuus

Roberto Bolaño: 2666. Suom. Einari Aaltonen.

Kymmenkunta vuotta sitten kuolleen chileläissyntyisen kirjailijan tiiliskivi ”on suuri kirjallinen leikki, julma ja kaunis, tyyleiltään vaihteleva, melkoinen soppa, jossa on herkkupalojen lisäksi karvaita osia ja laihaa lientäkin. Siksi siitä ei voi poimia mitään kattavaa teemaa.” (13.4. Jukka Koskelainen)

Antohony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe. Suom. Hanna Tarkka.

Kansainvälinen hittikirja, jonka resepti toimii hyvin. ”Kas näin luodaan, toteutetaan ja tarjotaan suuri kertomus, jota et voi olla ymmärtämättä ja ihastelematta, vaikka koko toinen maailmansota olisi sinulle tyystin vieras juttu.” (24.5. Antti Majander)

Ryan Gattis: Vihan kadut. Suom. Ilkka Salmenpohja.

Koukuttava romaani vuoden 1992 Los Angelesin melloista. ”Vihan kadut koostuu välähdyksenomaisista, päällisin puolin irrallisilta tuntuvista episodeista, joista rakentuu kuitenkin saumaton mosaiikkimainen kokonaisuus helvetiksi muuttuneesta mellakasta.” (14.11. Jukka Petäjä)

Günther Grass: Grimmin sanat. Suom. Oili Suominen.

Susanna Vera
Günter Grass
Günter Grass

Muistelmiensa kolmannessa ja viimeisessä kirjassa ”Grass oivaltaa hauskasti, että kun sanakirjaa ryhdyttiin kokoamaan, se oli aluksi lippujen ja lappujen kaaos. Aivan kuten 1830-luvun Saksa oli kymmenien pienten ja vähän suurempien valtakuntien tilkkutäkki.” (29.11. Hannu Marttila)

Emma Hooper: Etta ja Otto ja Rusell ja James. Suom. Sari Karhulahti.

Jo lähes 20 kielelle käännetyssä kanadalaiskirjailijan esikoisromaanissa ”on erityistä myös rakenne. Eri näkökulmat luovat kohtauksia, ja katkelmallisuutta korostetaan runsaalla toistolla, dialogilla ja lyhyillä, yhdenkin sanan lauseilla.” (23.5. Suvi Ahola)

Ian McEwan: Lapsen oikeus. Suom. Juhani Lindholm.

Mikko Takkunen
Ian McEwan
Ian McEwan

Isoista kirjoistaan tunnettu brittikirjailija luottaa vaihteeksi suppeampaan ilmaisuun.

”Poissa ovat pitkitetyt jaarittelut, jotka heikensivät esimerkiksi Polte-romaanin tehoja. Aihe on ajankohtainen. Myös Suomessa lapsia on jo kuollut, kun vanhemmat ovat kieltäneet heiltä rokotukset. --- Parasta nykykirjallisuutta.” (3.4. Jarkko Tontti)

Alice Munro: Nuoruudenystävä. Suom. Kristiina Rikman.

Chad Hipolito
Alice Munro
Alice Munro

Nobelistin viisas novellikokoelma. ”Luulen, että Munron novelleja voisi helposti pidentää taidokkaiksi ja tylsiksi 250-sivuisiksi ihmissuhderomaaneiksi. Mutta koska Munro kirjoittaakin loistavia novelleja, tulokset ovat tiiviitä, rikkaita, joskus hengästyttävänkin rikkaita.” (12.5. Kyösti Niemelä)

George Saunders: Joulukuun kymmenes. Suom. Markku Päkkilä.

David Levenson
George Saunders
George Saunders

Nappikirja Yhdysvalloista tarjoaa uuden kertojaäänen. ”Harva kirja aikoihin on antanut yhtä paljon uutta ajattelemisen aihetta kuin Joulukuun kymmenes. --- Se on tämän vuoden kirjallinen tapaus.” (14.6. Jukka Petäjä)

Mihail Šiškin: Neidonhius. Suom. Vappu Orlov.

Vesa Moilanen
Mihail Šiškin
Mihail Šiškin

Uutta venäläistä kirjallisuutta parhaimmillaan. ”Neidonhius leikkii kirjailijan elämäkerralla, kerronta on monitasoista ja sinkoilee aikakaudesta toiseen. Leikki ei ole kuitenkaan itsetarkoitus, sillä Šiškin pyrkii kokoamaan romaaninsa loputtomat erilaiset äänet yhteen, tai mieluummin kahteen – miehen ja naisen väliseen suhteeseen.” (22.5. Tomi Huttunen)

Ludmila Ulitskaja: Tyttölapsia. Suom. Arja Pikkupeura.

Tunnettu venäläiskirjailija tällä kertaa novellien parissa. ”Tyttölapsia piirtää moniulotteista lapsuuskuvaa. Kolkkona taustana kohisee järjestelmä, koneisto, ylivoimaisena kuin massiivinen muinaiseläin.” (5.5. Veli-Pekka Leppänen)

Carl-Johan Vallgren: Varjopoika. Suom. Maija Kauhanen.

Kirjallisesti ansiokas ruotsalaisdekkari avaa uusia ovia. Päähenkilöna juutalainen Danny Katz. ”Takaa-ajajasta tulee takaa-ajettu. Mitä syvemmälle menneisyyteen Danny Katz sukeltaa, sitä pettävämmälle pinnalle hän ajautuu. Juonellisesti Varjopoika on eri aikatasoineen ja vaihtuvine näkökulmineen vahvaa työtä.” (5.2. Jukka Petäjä)

Jeff Vandermeer: Hävitys. Suom. Niko Aula.

Lost-televisiosarjan ja Stalker-romaanin jalanjäljissä kulkevasta kirjasarjasta ”tuli kansainvälinen läpimurto. Teos on myyty jo pariinkymmeneen maahan, ja Alex Garland suunnittelee siitä elokuvaa. Kesäkuun alussa Hävitys voitti Nebula-palkinnon vuoden 2014 parhaana amerikkalaisena tieteis- ja fantasiakirjana.” (10.7. Toni Jerman)

Tietokirjallisuus

Veikko Erkkilä ja Pekka Iivari: Jätetyt kodit, tuhotut sillat. Lapin sodan monta historiaa.

Lähtiessään saksalaiset eivät polttaneet Lappia maan tasalle, kuten aina hoetaan. ”Veikko Erkkilä ja Pekka Iivari tähdentävät, että Lapin kansa tuli jatkosodan aikana hyvin toimeen saksalaisten sotilaiden kanssa. Ruotsiin ja Pohjanmaalle lähdettiin evakkoon uhkaavan idän vuoksi.” (Vesa Karonen, 2. 10.)

Antti Heikkinen: Turjailija. Heikki Turusen elämä ja teot.

Simpauttajan elämä yksissä kansissa. ”Syntyy tasapainoinen kokonaisuus, jossa ei turhaan vaivata päätä akateemisilla kiemuroilla, ’tekijyyden paluulla’ tai sillä, rakennetaanko teoksista elämää vai elämästä teoksia. Yhteen ovat kiertyneet, kuin haavat toistensa ympärille.” (15.11. Matti Mäkelä)

Jaakko Iloniemi: Maantieteelle emme mahda mitään.

Ministeri Jaakko Iloniemen kirja on kattava analyysi Suomen turvallisuusuhista ja niistä keinoista, joilla näitä uhkia voidaan torjua. ”Kirjansa historiallisessa luvussa Iloniemi myöntää, että Suomen ulkopolitiikalla oli Neuvostoliittoon päin kahdet kasvot.” (30.9. Unto Hämäläinen)

Saara Jantunen: Infosota.

Anni Koponen
Saara Jantunen
Saara Jantunen

Eräiden laskelmien mukaan jopa 80 prosenttia sosiaalisessa mediassa liikkuvasta ja Ukrainan sodasta kertovasta informaatiosta olisi peräisin Venäjältä. Kirjasta ”saa kokonaiskuvan verkkosodankäynnin menetelmistä ja pystyy edes hieman hahmottamaan, millaisesta ilmiöstä on kysymys”. (16.10. Unto Hämäläinen)

Markku Kuisma: Venäjä ja Suomen talous 1700–2015.

Kolme vuosisataa: Venäjällä ja Suomella kolme eri valtiostatusta ja vähintään yhtä monta talousjärjestelmää. ”Professori Markku Kuisma tarttuu mittavaan aiheeseen.” (29.10. Veli-Pekka Leppänen)

Jenny Nordberg: Kabulin tyttöjen salaisuus. Suom. Irmeli Ruuska.

Afganistanissa on pojalta näyttäviä lapsia, jotka ovat itse asiassa tyttöjä. ”Kyse oli ilmiöstä, jolla on Afganistanissa nimikin, bacha posh, pojaksi puettu. Näistä tytöistä – myös sellaisista, jotka olivat jo kasvaneet naisiksi.” (8.3. Suvi Ahola)

Michel de Montaigne: Esseet, osa III. Suom. Renja Salminen.

Eurooppalaisen sivistyksen kulmakivi. ”Montaignen etu on sekin, että hän puhuu tutusta eurooppalaisesta kokemusmaailmasta, vailla itämaisten viisauksien juhlallista mystiikkaa, kuin puolivahingossa. Tiedän, että tulen kiusaamaan läheisiäni Montaignen maksiimeilla lopun ikääni.” (19.4. Matti Mäkelä)

Svante Pääbo: Neandertalilainen. Kadonnutta perimää etsimässä. Suom. Veli-Pekka Ketola.

Neandertalinihmisen perimän selvitys on genetiikan merkkipaaluja. ”Pääbo rakennutti äärimmäisen puhtaat tilat neandertalaisen perimän tutkimiseen Saksan Leipzigiin. Näytteiden dna:n puhtaus oli ratkaisevaa.” (23.7. Timo Paukku)

Panu Rajala: F. E. Sillanpää. Nobel-kirjailijan elämä 1888–1964.

Rajalan kirjoittamassa ”monumentissa hämeenkyröläiselle mäkituvan pojalle on kaskuja ja kurimusten kuvausta, enemmän silti onneksi mestarin elämäntyötä: valmiita teoksia ja kirjallisia pyrintöjä”. (19.8. Veli-Pekka Leppänen)

Paavo Rantanen: Itärintamalta ei mitään uutta. Asemasodasta välirauhaan.

Kirja paljastaa, kuinka presidentti Risto Ryti ja valtioneuvos J. K. Paasikivi ”aavistivat, että Suomelle käy sodassa huonosti, vaikka Saksa oli vielä voimissaan ja suomalaiset joukot seisoivat asemissa Itä-Karjalassa”. (6.12. Unto Hämäläinen)

Helena Ruuska: Eeva Joenpelto. Elämän kirjailija.

Pete Aarre-Ahtio
Helena Ruuska
Helena Ruuska

Helena Ruuska rakentaa monitasoista kuvaa Eeva Joenpellon elämänpiiristä. ”Joenpellon todellisuudessa draamat ja tragediat seuraavat toisiaan.” (11.10. Maria-Liisa Nevala)

Roberto Saviano: Zero Zero Zero. Raportti kansainvälisestä kokaiinikaupasta. Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä.

Vaikuttava raportti kokaiinibisneksestä. Saviano ”kuvaa järjestäytynyttä rikollisuutta, rahanpesua, kartellisotia ja tuottoisaa kokaiinibisnestä omalla jo tutuksi tulleella tyylillään, jossa vahva narratiivisuus kohtaa perinteisen tietokirjallisuuden”. (31.5. Jukka Petäjä)

Patti Smith: M. Train. Suom. Antti Nylén.

Dylan Martinez / Reuters
Patti Smith
Patti Smith

National Book Award -palkinnon voittanut rock-tähti tarkastelee yksityiselämäänsä. ”Ennen kaikkea teos on melankolinen pohdiskelu kaikesta siitä, mitä Smith on elämänsä varrella hukannut tai menettänyt. Lempitakki, kamera, silmälasit, kantakahvila, ystäviä, aviomies.” (26.10. Aino Frilander)

Vesa Sirén: Kohtalona Sibelius.

Sibelius, mon amour. ”Millaista se on, kun kohtalona on Sibelius? Tietokirjailija ja Helsingin Sanomien toimittaja Vesa Sirénille se näyttäisi merkitsevän päättymätöntä salapoliisityötä, neitseellisten todisteiden metsästämistä, Sibeliusta koskevan kokonaiskuvan väsymätöntä täydentämistä.” (8.10. Olli Löytty)

Lasten- ja nuortenkirjat

Siri Enoranta: Surunhauras, lasinterävä.

”Romaani vaatii lukijaltaan keskittymistä, mutta vaiva palkitaan moninkertaisesti. Enoranta lumoaa lukijansa, ja aivan oikeutetusti romaani on suunnattu sekä nuorille että aikuisille.” (8.10. Päivi Heikkilä-Halttunen)

Anu Holopainen: Ihon alaiset.

”Vaikka kyse on lähitulevaisuuden visiosta, kehon muokkaukseen liittyvät esimerkit eivät ole kaukaa haettuja. Erilaiset tekstilajit ja näkökulmat nuorten arkeen tuovat romaaniin raflaavuutta.” (14.7. Päivi Heikkilä-Halttunen)

Tomi Kontio & Elina Warsta: Koira nimeltään kissa.

”Sydäntä riipaisevassa tarinassa piskistä, jonka emokin hylkää, riittää ulokkeita monikulttuurisuuden, identiteetin tai sosiaalisen eriarvoisuuden työstämiseen. Upea kuvakirja palauttaa uskon suomalaisen lastenkirjallisuuden laatuun.” (4.6. Päivi Heikkilä-Halttunen)

Iida Sammalisto: Tähtimosaiikki.

”Saturomaanissa olisi ollut aineksia muodinmukaiseksi eriparisten, eri maailmoista tulevien rakkaustarinaksi, mutta niin helpolla ei lukijoita päästetä. Esikoisteoksen seesteinen tunnelma syntyy suurelta osin siitä, että keskushenkilöitä ei ole tungokseen asti.” (5.3. Päivi Heikkilä-Halttunen)

Nadja Sumanen: Rambo.

”Vahvuus on luontevassa, elämänmakuisessa henkilökuvauksessa. Aikuisetkaan eivät jää kertomuksessa kädettömiksi statisteiksi, vaan heistä löytyy empatiaa, rosoisuutta ja myös rohkeutta ottaa vastuuta teoistaan. Rambo nivoo yhteen isoja teemoja.” (4.11. Päivi Heikkilä-Halttunen)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat