Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korean Kim Jong-unin suosikki­tyttöbändi kävi ulkomailla ja melkein esiintyi

Pohjois-Korean propagandayhtye Moranbong laulaa ylistystä puolueelle ja johtajalle. Se saapui Pekingiin ensimmäistä ulkomaankonserttiaan varten, mutta konsertti peruttiin yllättäen. HS näki yhtyeen lokakuussa Pjongjangissa.

Kulttuuri
 
Naisten pop-bändi on harvinaisuus Pohjois-Koreasta
Naisten pop-bändi on harvinaisuus Pohjois-Koreasta
Pohjoiskorealaisen Morabong-bändin oli määrä esiintyä ensimmäistä kertaa ulkomailla, Kiinan Pekingissä. Mutta suunnitelmat muuttuivat. Editointi: Heidi Lämsä HS, kuva: Reuters.

Pjongjang/Peking. Seitsemäntoista nuorta naista soittaa poppia. Sähkökitaran, syntetisaattorien ja sähköviulujen äänet sekoittuvat armeijan kuoron ja sinfoniaorkesterin säestykseen. Musiikki täyttää suuren urheiluhallin.

Lavalla esiintyy sulkeutuneen diktatuurin Pohjois-Korean pop-musiikin kuumin nimi, Moranbong-yhtye. Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin on väitetty itse valikoineen vuonna 2012 perustetun yhtyeen jäsenet, jotka ovat kaikki naisia. Kimin myös tiedetään käyneen yhtyeen konsertissa.

Soittajien ja laulajien hameet ulottuvat vain polven yläpuolelle, ja heidän hiustyylinsä on lyhyt. Sotilastyylisiin valkoisiin jakkupukuihin puetut naiset näyttävät kaukaa lehteriltä katsottuna yliseksikkään sairaanhoitajan karikatyyreiltä.

Konservatiivisessa kommunistidiktatuurissa yhtye on radikaali ilmestys, mutta laulujen sanoma on totalitaarisen maan perinteistä propagandaa.

”Liehuttakaamme äitipuolueen viiri korkealle”, yhtye laulaa. ”Puolue tekee kaikkensa löytääkseen ratkaisun ongelmiin”, sanotaan toisessa kappaleessa, joka kuulostaa rakkauslaululta.

HS kävi Pohjois-Korean ykkösbändin konsertissa viime lokakuussa Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Yhtye esiintyi kutsuvieraille Pohjois-Koreaa hallitsevan työväenpuolueen 70-vuotisjuhlan yhteydessä, ja kaupungissa olleet ulkomaalaiset toimittajat vietiin konserttiin.

Tänä viikonloppuna yhtye oli saavuttaa tärkeän merkkipaalun. Sen piti esiintyä ensimmäistä kertaa ulkomailla, Kiinassa. Yhtyeen matka tulkittiin Pohjois-Korean yritykseksi parannella suhteitaan Kiinaan, joka on viime vuosina suhtautunut aiempaa kylmäkiskoisemmin ydinaseilla uhittelevaan liittolaiseensa.

Naisten lähtiessä Pjongjangista junalla kohti Kiinaa viime torstaina heitä olivat saattelemassa Pohjois-Korean korkea propagandajohtaja Kim Ki-nam ja Kiinan Pohjois-Korean suurlähettiläs Li Linjun. Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n mukaan kiertue kuvasti Kiinan ja Pohjois-Korean ”syvenevää ystävyyttä”.

Esityksiä piti olla kutsuvieraille kolmena iltana Pekingissä, lauantaista maanantaihin. Lippuja niihin ei tiettävästi ollut myynnissä.

Pohjois-Koreassa juuri mitään ei kannata pitää totena, ennen kuin siitä on todisteita. Yhtyeen jäseniä kuitenkin todella nähtiin Pekingissä. Esimerkiksi yhtyeen johtohahmona pidetty Hyon Song-wol sanoi toimittajille ”terve” pekingiläisen hotellin ulkopuolella, kertoi eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap.

Tilanteessa otetussa valokuvassa hän näytti hyvinvoivalta turkiskauluksisessa sotilasmanttelissaan ja karvalakissaan, vaikka vuonna 2013 maailmalle levisi huhu, että hänet olisi teloitettu. Hyonin on huhuttu aiemmin seurustelleen Kim Jong-unin kanssa, mutta väite ei välttämättä ole sen luotettavampi kuin teloitushuhukaan.

Lauantaina ennen ensimmäistä konserttia tuli kuitenkin uusi käänne. Yhtye oli yllättäen nähty Pekingin lentoasemalla matkalla Pjongjangin-koneeseen. Konsertit peruttiin.

Kuten Pohjois-Koreaan liittyvissä asioissa usein, syytä perumiselle voi vain arvailla. Yksi teoria on, että Pohjois-Korea käski orkesterin kotiin, koska Kiinan presidentti Xi Jinping ei halunnut mennä konserttiin. Toisen arvauksen mukaan Pohjois-Koreaa alkoi ärsyttää, kun Hyon Song-wol näkyi ulkomaiden mediassa.

Pjongjangilaisessa urheiluhallissa Moranbong laulaa, soittaa ja liikehtii tarkasti ja täsmällisesti. Yhtye koostuu ilmeisen taitavista muusikoista.

Musiikki on mahtipontista. Melkein kuin Euroviisuissa joskus 1980-luvun paikkeilla. Menevämpien kappaleiden kohdalla laulajien lavaliikehdintä on melkein tanssimista, mutta ei aivan.

Tunnelma muuttuu hempeäksi, kun naiset esittävät kappaleen, jossa lauletaan, että ”ikävöimme aina marsalkkaamme”. Pohjois-Koreassa marsalkka tarkoittaa Kim Jong-unia.

Lavan takana suurella näytöllä propagandakuvat vaihtuvat. Vesivoimala, tehdas, onnellisia työläisiä ja sankarillisia sotilaita. Ohjuksen laukaisu sota-aluksesta.

Kun näytölle ilmestyy itse marsalkka hymyilemässä pyhänä pidetyn Paektu-vuoren huipulla tupakka kädessään, yleisö taputtaa seisten. Aplodit tulevat joka kerta, kun näytöllä on Kimin tai hänen edeltäjiensä kuvia.

Pohjois-Koreassa propaganda on kaikkialla. Myös Moranbong on propagandaa.

Yhtyeellä on kotimaassaan ilmeisen virallinen asema. Se on osa julkikuvaa, jota Pohjois-Korea haluaa luoda itsestään. Moranbongin kappaleet soivat esimerkiksi Pjongjangin takseissa ja Pohjois-Korean lentoyhtiön Air Koryon lentokoneissa.

Lyhythameinen, sähkökitaroita ja sähköviuluja vinguttava yhtye muistuttaa etäisesti jopa eteläkorealaisen K-popin tyttöbändejä, joiden kuuntelemisesta Pohjois-Koreassa tulee kova rangaistus, ellei ole varaa maksaa lahjuksia viranomaisille.

Tällaista yhtyettä ei voisi Pohjois-Koreassa olla ilman poliittisen johdon siunausta. Ilman sitä yhtye myöskään näytä voivan esiintyä.

KCNA / Reuters
Pohjois-Korealainen Moranbong Band (edessä) esiintyi valtion kuoron kanssa maan pääkaupungissa Pyongyangissa lokakuussa 2013.
Pohjois-Korealainen Moranbong Band (edessä) esiintyi valtion kuoron kanssa maan pääkaupungissa Pyongyangissa lokakuussa 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat