Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkä luisu: 1970-luvun lopulla Suomessa ilmestyi 13 demarilehteä – nyt sinnittelevä Demokraatti uudistuu

Sdp:llä oli vielä 1980-luvulla vankka puoluelehdistö, joka on vähitellen kuihtunut pieneksi tekijäksi, kirjoittaa Unto Hämäläinen mediapalstalla.

Kulttuuri
 
Antti Hämäläinen
Sdp on muuttanut Paasipuiston reunalta Hakaniemen Ympyrätaloon.
Sdp on muuttanut Paasipuiston reunalta Hakaniemen Ympyrätaloon. Kuva: Antti Hämäläinen

Koukkasin Paasipuiston kautta ja jätin jäähyväiset talolle, johon ei ole tulevaisuudessa enää mitään asiaa. Ennen kävin siellä lähes viikoittain, sillä seurasin Sdp:n puoluetalon tapahtumia nuorena toimittajana kymmenisen vuotta.

Kun 1980-luvun lopulla menin Saariniemenkadun puoluetaloon, meitä HS:n politiikan toimittajia kutsuttiin ”demarien kotierkoiksi”. Kovimpia kilpailijoita uutisista olivat Suomen Sosialidemokraatin, myöhemmin Uutispäivä Demarin, etevät toimittajat.

Muiden kanssa pärjäsi jotenkuten, mutta lehden legendaarista kolumnistia Aimo Kairamoa vastaan ei ollut mahdollisuuksia. Kairamo tiesi demarien sisäpiiriasiat, ja jos ei tiennyt, sai ne selville yhdellä puhelinsoitolla. Onneksi Kairamo ei voinut kertoa kaikkea palstallaan.

Nyt puoluetalon edessä seisoi koppiauto, johon lastattiin toimistotavaraa. Sdp on syksyn aikana muuttanut Paasipuiston reunalta Hakaniemen Ympyrätaloon kuudenteen kerrokseen. Yhteen kerrokseen kootaan suomalaisen sosiaalidemokratian ydin: puoluetoimisto, Helsingin ja Uudenmaan piiritoimistot sekä oheisjärjestöjen toimistot.

Demokraatti-lehden toimitus muuttaa myöhemmin perässä.

Vanha puoluetalo näytti surulliselta. Aikanaan sen jykevä ja painava kupariovi symboloi sosiaalidemokratian valtaa. Kimmo Pyykön reliefi Vuorovaikutus oli sentään tutulla paikallaan oven yläpuolella. Tiedä sitten, antavatko talon uudet omistajat reliefin jäädä.

Toivottavasti sallivat, sillä Kimmo Pyykön reliefi kuuluu kaupunkikuvaan. Onhan taideteos komistanut taloa jo 37 vuotta. Reliefi paljastettiin vuonna 1978.

Se oli sitä Kalevi Sorsan aikaa. Sdp oli ylivoimaisesti Suomen suurin puolue ja lähes pysyvä päähallituspuolue. Nyt Sdp on eduskunnassa neljänneksi suurin ryhmä ja tukevasti oppositiossa. Tosin puolueen kannatus on tokenemassa, mutta Sorsan aikojen kannatuslukuihin on vielä pitkä matka.

Demareilla oli silloin vankka asema myös mediakentässä. Suomessa ilmestyi 1970-luvun lopulla 13 demarilehteä, joiden yhteislevikki oli 160 000 ja niillä oli yhteensä 600 000 lukijaa.

Se oli huima lukijaluku, yhtä suuri kuin Sdp:n äänestäjien määrä vaaleissa.

Lehtien palveluksessa oli 140 toimittajaa.

Demarilehtien levikkien levikin kasvua avitti – paitsi jalo aate – myös kaksi tukiautomaattia. Valtio maksoi puoluelehdille runsaita avustuksia, ja SAK:n liittojen lehtisetelit auttoivat levikkityötä. Työväenlehden saattoi tilata pikkurahalla.

Jossain vaiheessa kaikki alkoi mennä pahasti pieleen ja nyt ollaan pohjalla. Sdp:n lehdistö on kolmessakymmenessä vuodessa kutistunut vähäiseksi tekijäksi. Jäljellä ovat päälehti Demokraatti sekä maakuntalehdet, porilainen Uusi Aika ja Pohjois-Karjala.

Maakuntalehdet ovat olleet jo pitkään viikkolehtiä, ja ensi vuoden alusta myös Demokraatti muuttuu viikkolehdeksi.

Demokraatin palstoilla on syksyn aikana keskusteltu, miksi näin pääsi käymään. Keskustelun voi hyvin tiivistää yhteen lauseeseen, jonka kirjoitti lehden entinen levikkipäällikkö Seppo Jokinen.

”Rahaa paloi epäolennaiseen, kun sitä olisi pitänyt käyttää laadukkaan sisällön tuottamiseen.”

Ideoista ja suunnitelmista ei kuitenkaan ole ollut pulaa. Hakaniemessä on kirjoitettu satoja muistioita sekä pidetty laskematon määrä seminaareja ja kokouksia, joissa on mietitty, mitä työväenlehdistön pitäisi tehdä, jotta se pärjäisi.

Välillä on keksitty hyviä ideoita ja polkaistu liikkeelle onnistuneita lehtiuudistuksia. Lupaavan alun jälkeen hankkeet ovat kuitenkin väsähtäneet.

Demarilehdistö on joutunut kamppailemaan monenlaisten vastustajien kanssa. Pahimpia kilpailijoita olivat ennen vanhaan suuret sanomalehdet, varsinkin Helsingin Sanomat, jotka veivät lukijoita. Viime vuosina pahin vastus lienee ollut tekninen kehitys. Verkko on verottanut kaikkien sanomalehtien levikkiä.

Nyt aiotaan kääntää suuntaa viikkolehden ja päivittäisen verkkolehden yhdistelmällä.

Päätoimittaja Mikko Salmi hehkuttaa uuden viikkolehden näytenumerossa: ”Tavoitteenamme on tehdä viikoittainen lukuelämys, joka avaa poliittisia ilmiöitä, pureutuu yhteiskunnan asioihin vasemmistolaisella otteella ja tarjoaa liikkeen tärkeimmät keskusteluteemat huumorilla höystettyinä.”

Täytyy nostaa hattua Salmelle, joka on ottanut huiman urakan. Presidentti Tarja Halonen oli kuulemma toivonut, että uusi Demokraatti olisi sellainen lehti, joka kolahtaa.

Kehen?

Sosiaalidemokraatteja kannatti viime eduskuntavaaleissa 490 102 äänestäjää.

Demarilehdistön yhteislevikki on vain pikkuruinen osa tästä lähes puolen miljoonan äänestäjän joukosta. Parin seuraavan vuoden aikana nähdään, kolahtaako uusi Demokraatti heihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat