Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Frank Sinatran syntymästä on kulunut 100 vuotta – opetti nuoremmilleen, miten yleisö otetaan haltuun

Frank Sinatran syntymästä on sata vuotta. Jazz-laulaja muistetaan levyistä ja elokuvistaan, mutta ennen kaikkea lavacharmin ruumiillistumana.

Kulttuuri
 
Michael Ochs Archives
Frank Sinatra piti jäähyväiskonserttinsa 1971, mutta palasi pian lavoille. Kuva 50-luvulta.
Frank Sinatra piti jäähyväiskonserttinsa 1971, mutta palasi pian lavoille. Kuva 50-luvulta. Kuva: Michael Ochs Archives

Tänä vuonna on vietetty monen populaarimusiikin uranuurtajan satavuotisjuhlia. Suomessa on juhlittu Toivo Kärkeä, Ranskassa Édith Piafia, Yhdysvalloissa Billie Holidayta.

Leveimmät jäljet syntymävuosisankareista on kuitenkin jättänyt Frank Sinatra, jonka syntymästä tuli kuluneeksi lauauntaina 12. joulukuuta sata vuotta.

Artikkeliin liittyvät

Hänen perintönsä on viihdemaailmassa mittava. Sinatra aloitti lama-aikana 1930-luvulla teini-idolina ja päätyi amerikkalaisen viihdemusiikin ikoniksi. Hän ehti esiintyä lavalla kahdeksalla vuosikymmenellä.

Sinatra ehti hääriä monella tontilla. Hän oli jazz-laulaja, näyttelijä, musiikkimoguli, elokuvatuottaja ja politiikan taustavaikuttaja. Hän olisi ollut muistamisen arvoinen toiminnastaan yhdelläkin näistä saroista.

Sinatra levytti 1 400 laulua ja näytteli 53 elokuvassa. Hänen levyjään on myyty maailmanlaajuisesti noin 150 miljoona kappaletta.

Sinatran tärkein perintö on kuitenkin aineeton: kuinka olla cool. Siis tyylitajuinen, rento, uskottava, ehkä hieman etäinen, mutta aina ihailtu ja kopioitu.

Coolius on ennen kaikkea peruja Sinatran 1950-luvusta. Vuosikymmenen aikana hän levytti useita jazzlevyjä, jotka aikuistivat nuorisotähtenä tunnetun Sinatran ja jotka ovat jääneet vokaalijazzin merkkipaaluiksi. Hänen vuonna 1955 julkaisemaan levyään In the Wee Small Hours pidetään yhtenä maailman ensimmäisenä konseptialbumina, mietittynä teemallisena kokonaisuutena.

Samoina vuosina Sinatra näytteli muun muassa elokuvissa Täältä ikuisuuteen, Kultainen käsivarsi ja Mantshurian kandidaatti, jotka ovat kaikki nostettu klassikkoelokuvien kaanoniin.

Charmikkaan tyylittelijän profiili täydentyi Las Vegasissa ja Rat Packiksi kutsutun viihdetaiteilijoiden ryhmässä, johon kuuluivat muun muassa Dean Martin ja Sammy Davis Jr.

Sinatra syntyi Hobokenissa New Jerseyssä. Hänen vanhempansa olivat muuttaneet Yhdysvaltoihin Italiasta ja koti oli köyhä. Lukiosta tuli potkut.

Sinatra ei koskaan opiskellut nuottienlukua vaan oppi laulamaan korvakuulolta. Ensimmäiset esiintymiset olivat 8-vuotiaana tippipalkalla paikallisissa kapakoissa.

Ammattimainen ura alkoi 1930- ja 40-luvun vaihteessa – aluksi Harry Jamesin ja häntä mainekkaamman Tommy Dorseyn orkestereiden laulusolistina. Sooloartistina hän aloitti vuonna 1942.

Sinatrasta tuli tunnetuin crooner-laulaja. Nimitys oli syntynyt 1920-luvun lopulla, kun mikrofonitekniikka teki mahdolliseksi pehmeän ja tunteellisen laulutavan.

Suosio notkahti, kun kävi ilmi, että hän oli saanut vapautuksen armeijasta. Sinatran elämä alkoi muutenkin olla turbulenssissa 1940-luvun lopulla hänen värikkään yksityiselämänsä vuoksi. Ihmissuhdesotkut, ryyppääminen ja rähjääminen karhensivat entisen teinitähden profiilia, mutta antoivat sille tarvittavaa uskottavuutta melankolisen jazzin esittäjänä.

Käänne parempaan sattui vuonna 1953, kun hänet pestattiin sotamies Maggion rooliin elokuvassa Täältä ikuisuuteen, josta hän sai miessivuosan Oscar-palkinnon.

Sinatran aika nuorisosuosikkina loppui 1950- ja 60-luvun vaihteeseen, ja hänen yleisönsä alkoi ikääntyä mukanaan. Siitä huolimatta Sinatran isommat hitit My Way ja Strangers in the Night julkaistiin 1960-luvun lopulta.

Sinatran musiikkiperintö ei sellaisenaan näy juuri nykymusiikissa. Suuret crooner-laulajat ovat oman aikakautensa tuote ja Sinatraa jäljittelevät tyylittelijät on helppo leimata retroilijoiksi. Hieman kuten The Beatlesin kohdalla: on äärimmäisen vaikeaa ylittää alkuperäisen laatua tai päästä edes rinnalle.

Ehkäpä Sinatran vaikutukset näkyvät parhaiten esiintyjien henkisessä selkärangassa: kuinka laulu ja yleisö otetaan haltuun. Lämpimästi, coolisti.

John Dominis
Frank Sinatra esiintyy Yhdysvalloissa vuonna 1965.
Frank Sinatra esiintyy Yhdysvalloissa vuonna 1965.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat