Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuusmies Timo Miettinen ponnahti Berliinin taidemaailman vaikuttajaksi – työn alla Tom of Finland -näyttely

Timo Miettisen taidesalonki Berliinissä järjestää kansainvälisen Tom of Finland -näyttelyn vuoden 2017 alussa.

Kulttuuri
 
Zacharie Scheurer
Timo Miettinen on liikemies, joka on päättänyt raivata suomalaiselle taiteelle tietä Saksaan. Salon Dahlmannin helmikuuhun jatkuvassa näyttelyssä on esillä Noora Geagean työ ”Against”.
Timo Miettinen on liikemies, joka on päättänyt raivata suomalaiselle taiteelle tietä Saksaan. Salon Dahlmannin helmikuuhun jatkuvassa näyttelyssä on esillä Noora Geagean työ ”Against”. Kuva: Zacharie Scheurer

Berliini

Vain muutama kymmenen metriä Berliinin vilkkaimmalta ostoskadulta Kurfürstendammilta, ja vastaan tulee valkoinen kivitalo osoitteessa Marburgerstrasse 3. Talossa on taidesalonki Salon Dahlmann, jossa tapahtuu tärkeitä asioita suomalaisen kulttuurin kannalta.

Joulukuun alussa salongissa on juuri avattu valokuva-, video- ja installaationäyttely Gegen – Against. Näyttely on aivan erilainen kuin yleensä täällä nähtävä maalaustaide.

Jotakin muuta, jotakin uutta. Ajatus kertoo paljon salongin omistajasta, suomalaisesta pitkän linjan teollisuusmiehestä Timo Miettisestä.

Hän täytti eilen sunnuntaina 60 vuotta, ja into täysin uusien elämänsuunnitelmien kehittämisessä vain kasvaa.

Vuonna 2011 Miettiset ostivat Berliinistä talon ja remontoivat siihen tilat taidesalongille. Avajaiset pidettiin keväällä 2012 ja Berliinin taidemaailmassa salonki on jo saanut nimeä kiinnostavana toimijana.

Zacharie Scheurer
Miettinen kasvattaa jatkuvasti kokoelmaansa. Viimeisin Salon Dahlmannissa pidetty yksityisnäyttely oli Matti Kujasalon. Taustalla Kujasalon teos ”27.8.2015”
Miettinen kasvattaa jatkuvasti kokoelmaansa. Viimeisin Salon Dahlmannissa pidetty yksityisnäyttely oli Matti Kujasalon. Taustalla Kujasalon teos ”27.8.2015”

”Olihan alku hyvin jännittävä. Tulin Mr. Nobodyna Berliiniin, jossa on valtava taidekenttä. Paniikki alkoi kasvaa. Pohdin, miten koota ensimmäinen näyttely niin, että se herättää kiinnostusta”, Miettinen muistelee.

Sitten hän tapasi useita keskeisiä berliiniläisiä kuraattoreita, vaikutusvaltaisia taidenaisia.

Heidän kanssaan syntyi idea: kootaan näyttely töistä, jotka eri keräilijät valitsevat omista kokoelmistaan. Keräilijät lähtivät mukaan ja syntyi näyttely The moment I became a collector – Näin minusta tuli keräilijä.

Moni suomalaistaiteilija on sitä mieltä, että Miettinen tekee ainutlaatuista, korvaamatonta työtä. Hän on yksi harvoista suomalaisista taidemesenaateista.

”Hänellä on hämmästyttävää kanttia ja uskallusta tehdä asioita, ilmestyä Berliinin taidemaailmaan ja olettaa saavansa paljon aikaan – ja sitten myös tehdä läpimurto kompromisseitta omana persoonanaan. Hän osaa yhdistää kansainvälisyysajattelun ja suomalaisen taiteen tukemisen”, sanoo taiteilija ja Wienin taideakatemian maalaustaiteen professori Kirsi Mikkola.

Timo Miettinen jätti pari vuotta sitten paikkansa perheyhtiöiden hallituksen puheenjohtajana järjestelmäyritys Enstossa ja Miettisten omistajayritys Em Groupissa ja alkoi keskittyä enemmän kahteen kiinnostuksensa kohteeseen: kulttuuriin ja Berliiniin. Perheyritykset ovat yhä tärkeällä sijalla Miettisen elämässä ja hän on edelleen niiden hallitusten jäsen.

”Halusin tehdä itseni tarpeettomaksi ja nähdä, miten yritys menestyy ilman minua. Jossakin vaiheessa ihmisen pitää ymmärtää, että on olemassa tätä itseään osaavampia henkilöitä. Valitsimme ulkopuolisen hallituksen puheenjohtajan”, Miettinen kertoo.

Liikemies Miettisestä on muutamassa vuodessa tullut suomalaisen kulttuurin lähettiläs – yksi heistä Berliinissä.

Hän itse muistuttaa, että suomalaisen taiteen tuominen kansainväliselle areenalle on vain osa Salon Dahlmannin filosofiaa. ”Usein piilovaikuttaminen on tässä asiassa tehokkaampaa”, Miettinen sanoo.

Suomalaisista taiteilijoista Matti Kujasalolla ja Janne Räisäsellä on ollut Dahlmannissa yksityisnäyttely ja Marianna Uutisella yhteisnäyttely berliiniläisen Anselm Reylen kanssa. Kolmen ja puolen vuoden aikana Miettinen on avustajineen järjestänyt 20 näyttelyä.

”Salonki on kohtaamispaikka. Taide yhdistää ja estää myös vastakkainasettelua”, Miettinen sanoo.

Zacharie Scheurer
Saksalainen nykytaide on yksi Miettisen kiinnostuksen kohteista. Thomas Scheibitzin ”Speicher und Fenster” on yksi Miettisen hankinnoista.
Saksalainen nykytaide on yksi Miettisen kiinnostuksen kohteista. Thomas Scheibitzin ”Speicher und Fenster” on yksi Miettisen hankinnoista.

Hän paljastaa uutisen: vuoden 2017 alussa Salon Dahlmannissa tullaan näkemään suomalaistaiteilija Tom of Finlandin kansainvälinen näyttely.

”Tom of Finlandin töitä on ympäri maailmaa. Kartoitamme parhaillaan, mitkä saamme mukaan”, Timo Miettinen sanoo.

Miettinen pitää erityisesti siitä, että hän voi sekoittaa taidemaailman vakiintuneita käytäntöjä. Samassa näyttelyssä voi olla esillä tunnettuja vanhoja tähtiä, ja heidän seurassaan esillä nuoria, lupaavia taiteilijoita.

Niin on nytkin taiteilija Noora Geagean ja Miettisen tyttären, tuottaja Anna Miettisen kuratoimassa Gegen – Against -näyttelyssä, jossa on kansainvälisesti menestyneen Maaria Wirkkalan installaatio ja nuorten valokuva- ja videotaiteilijoiden töitä.

Miettinen näyttää myös erityisen mielellään suomalaista ja saksalaista taidetta yhdessä. Taiteenkerääjän suosikkeja ovat suomalaisen nykymaalaustaiteen lisäksi saksalaiset ja espanjalaiset tekijät. Miettisten sukukokoelmassa on noin 600 taideteosta. Ylipäätään, oli kyse sitten taiteesta tai liike-elämästä, kokee Timo Miettinen olevansa tutulla maaperällä sekä Suomessa että Saksassa.

Miettisen taiteen kerääminen sai ensimmäisen sytykkeensä hänen äitinsä innostuksesta kerätä suomalaisen kultakauden maalaustaidetta. 2000-luvulla keräämisen tahti on kiihtynyt ja Miettinen kertoo olevansa luonteeltaan nimenomaan keräilijä, ei galleristi.

”En ole myynyt yhtään teosta kokoelmastani”, hän sanoo.

Kokoelmassa on 600 teosta.

Timo Miettinen pohtii paljon myös yksityisen taidekokoelman tarkoitusta Suomessa – samaan aikaan kun Suomessa on käyty jo vuosia keskustelua Guggenheim-museosta.

”Suomi tarvitsee kansainvälisyyttä, mutta liikemiehenä en pidä nykyistä ajatusta Guggenheimin rahoituspohjasta järkevänä. Jos järjestyisi niin, että mukana olisi enemmän yksityisiä tahoja, asia olisi toinen”, hän sanoo.

Miettinen on hyvin huolissaan Suomen museoista, jotka kamppailevat pienten määrärahojen kanssa.

”Ihan ensimmäiseksi olisi syytä tarkistaa verotusta tilanteessa, jossa yksityishenkilö haluaa lahjoittaa taidetta museolle. Lisäksi tässä voisi olla yksityisen kokoelman ja julkisen museotilan yhteistyön mahdollisuus”, hän sanoo.

Tarkoittaako tämä, että Miettinen pohtii kokoelmaansa perustuvaa taidemuseota Suomeen?

”Sellainen voi olla kiinnostava ajatus. Nyt ensiksi, olen sitoutunut Salon Dahlmannin toimintaan ainakin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 loppuun.”

Zacharie Scheurer
Nyt Dahlmannissa on esillä nuorten taiteilijoiden kanssa Maaria Wirkkalan Penalty-installaatio.
Nyt Dahlmannissa on esillä nuorten taiteilijoiden kanssa Maaria Wirkkalan Penalty-installaatio.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat