Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Led Zeppelin -legenda John Paul Jones kotimaiseen supertrioon

Kulttuuri
 
Led Zeppelin -legenda suomalaiseen supertrioon
Led Zeppelin -legenda suomalaiseen supertrioon
Led Zeppelinin basistina toiminut John Paul Jones aikoo musisoida ensi kesänä Santa Fessä säveltäjä Magnus Lindbergin ja Anssi Karttusen kanssa. Workshopissa yhdysvaltalaiset ja suomalaiset säveltäjät ja muusikot improvisoivat ja kehittelevät yhdessä sävellyksiä. HSTV tapasi Jonesin Pariisissa, jossa hän seurasi Anssi Karttusen esitystä Lindbergin toisesta sellokonsertosta. Toimittaja: Vesa Sirén, leikkaus: Juhani Niiranen

Pariisi

Led Zeppelin -yhtyeestä tunnettu multi-instrumentalisti John Paul Jones on lupautunut Creative Dialogue -päiville Santa Fehen Yhdysvaltoihin sellisti Anssi Karttusen, säveltäjä Kaija Saariahon ja säveltäjä Magnus Lindbergin kanssa.

Jones kertoi projektista Pariisissa Ranskan radion filharmonikkojen konsertin jälkeen HS:lle. Hän oli kuuntelemassa Karttusen soittamaa Lindbergin toisen sellokonserton Ranskan ensiesitystä Maison de la Radion uudessa konserttisalissa.

”Lähden sinne ensisijaisesti tekemään ja opettamaan improvisaatiota Magnuksen ja Anssin kanssa. Improvisoinnissa koko juju on siinä, että valitsee korkeintaan kolme ensimmäistä säveltä ja katsoo sitten, mihin ne johtavat”, Jones tähdentää.

Sibelius-Akatemian järjestämä workshop pidetään vuorovuosin Santa Fessä ja Järvenpäässä, ja siihen kutsutaan opiskelijoita Suomesta ja Yhdysvalloista New Yorkin Juilliard Schoolia myöten.

Tarkoitus on saattaa säveltäjät ja esittäjät samanlaiseen yhteistyöhön, jota Karttunen on tehnyt esimerkiksi Lindbergin ja Saariahon kanssa.

Jones on viime vuosina työskennellyt esimerkiksi Them Crooked Vultures -triossa Nirvanasta ja Foo Fightersista tutun Dave Grohlin sekä Kyussista, Queens of the Stone Agesta ja Eagles of Death Metalista tutun Josh Hommen kanssa.

Jones on myös esiintynyt muusikkona Mark-Anthony Turnagen oopperassa Anna Nicole Lontoon Covent Gardenin Royal Opera Housessa sekä tehnyt kiertueita esimerkiksi norjalaisen avantgardea ja improvisaatiota yhdistelevän Supersilentin kanssa.

Led Zeppelin ei ole esiintynyt vuoden 2007 jälkeen. ”Eikä mitään suunnitelmia yhteistyöstä ole”, Jones sanoo leppoisasti.

”Ajastani menee aika tavalla ensimmäisen oopperani säveltämiseen. Se perustuu August Strindbergin Aavesonaattiin. Useat oopperatalot ovat kiinnostuneita, mutta finaali on vielä orkestroimatta.

Entä mikä on suomalaisten klassisen musiikin huippujen mielestä paras teos, missä Jones on ollut mukana?

”Led Zeppelinin III-levy”, Lindberg vastaa epäröimättä.

Ja mikä on parasta, mitä Anssi Karttunen ja Magnus Lindberg ovat Jonesin mielestä tehneet? ”Tänään vastaukseni on ilman muuta: toinen sellokonsertto!” Jones sanoo.

HSTV tapasi John Paul Jonesin Pariisissa.

Juhani Niiranen / HS
Magnus Lindberg, Anssi Karttunen ja John Paul Jones kohtasivat Pariisissa ja musisoivat ensi kesänä Santa Fessä.
Magnus Lindberg, Anssi Karttunen ja John Paul Jones kohtasivat Pariisissa ja musisoivat ensi kesänä Santa Fessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat