Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musta suojaa meitä maailmalta

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Aamuruuhkassa Helsingin keskustassa ei jää epäselväksi, mikä on suomalaisten kollektiivinen lempiväri. Se on musta. Kirkasvärinen talvipalttoo on melkein yhtä harvinainen luonnonilmiö kuin marraskuinen auringonpaiste.

Mistä johtuu itsetuhoinen taipumus verhota itsemme mustaan silloin, kun ulkonakin on aivan pimeää?

Ensinnäkään Suomi ei ole perinteinen muotimaa. Tyylivalintoja ohjaa ennemminkin käytännöllisyys, ja musta, jos mikä, on käytännöllinen väri. Se ei liioin mene koskaan pois muodista. Jos musta vaate on laadukas, sitä voi käyttää vuosikausia.

Silti aikuisväestölle mustasta on tullut jokapäiväistä vasta viime vuosikymmeninä. Muodin historiassa värit kertovat luokkajaosta.

”Vielä 1800-luvun alussa hovit olivat täynnä värikkäitä riikinkukkoja. Värimaailman muuttuminen liittyy muodin demokratisoitumiseen, luokkajaon murtumiseen ja vaateteollisuuden kehittymiseen”, sanoo dosentti, muodin, taiteen ja sukupuolen tutkija Annamari Vänskä.

Arkipukeutumisessa musta oli ensin alakulttuurien, taiteilijoiden, anarkistien ja boheemien väri. Nyt se on useimmiten turvallinen valinta.

Se auttaa sulautumaan massaan, ehdottaa Vänskä. Kirkkaat värit taas vaativat ulospäin suuntautunutta mieltä.

Väri on aina riski, sillä väreissä on loputtomasti merkityksiä ja symboliikkaa. Tuntuu mahdottomalta kuvitella pääministeri Juha Sipilääkään puhumaan kansalle vaaleanpunaisessa pikkutakissa.

Mustaan kuuluu myös tietty askeettisuus ja koruttomuus, jotka liitetään usein suomalaisuuteen ja luterilaisuuteen.

Talvitakki taitaa olla suomalaisen haarniska, lämmin peitto, jonka syliin voi kääriytyä paljastamatta todellista minäänsä ulospäin.

Mikä voisi murtaa mustan ylivoiman? Jokaista kirkasväristä talvitakkia tuntuu kaupassakin vastaavan sata mustaa ja harmaata.

Mutta tunnelissa on jo valoa. Prisman naisten vaatetuksen valikoimapäällikkö Eija Kettunen SOK Marketkaupan ketjuohjauksesta antaa varovaista signaalia tottumuksen muutoksista.

”Takkiväreissä ovat tänä syksynä mustan rinnalle nousseet vahvasti muun muassa luumun sävyt sekä vaalea harmaa. Menekki on jakautunut aiempaa tasaisemmin eri väreille. Mustakin on uudistunut, meleeratut mustan ja harmaan sävyt ovat suosittuja, pehmeämpiä sävyjä mustasta”, hän sanoo.

Jopa musta voi siis uudistua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat