Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esa-Pekka Salonen Pariisissa: Musiikin on annettava soida, sillä juuri sitä terroristifundamentalisti vihaa

Toipuvassa Pariisissa oopperaa johtanut kapellimestari-säveltäjä pohtii eurooppalaisuutta ja kuolevaisuuttaan.

Kulttuuri
 
Esa-Pekka Salonen pohtii terroria Pariisissa
Esa-Pekka Salonen pohtii terroria Pariisissa
Kapellimestari-säveltäjä Esa-Pekka Salonen harjoitti uutta oopperaesitystä Pariisissa kun terroristit iskivät. HSTV:n videolla hän kertoo ajatuksistaan terrorista ja kuolevaisuudesta.

Pariisi

”En tule koskaan olemaan samanlainen ihminen kuin ennen tätä tapahtumaa.”

Kapellimestari-säveltäjä Esa-Pekka Salonen kertoo Pariisissa ajatuksistaan terroritekojen jälkeen. Hän oli kävelemässä Palais Garnierilta Pariisin oopperan harjoituksista väliaikaiseen asuntoonsa, kun terroristit iskivät.

”Söimme Janen [Salosen puoliso] kanssa illallista ja avasimme sitten television. Breaking News -banneri kertoi, mitä oli tapahtumassa.”

Seuraavana päivänä harjoitukset jatkuivat.

”Kaikki julkiset esitykset oli peruttu turvallisuussyistä, mutta päätimme harjoitella, vaikka emme voineet tietää, pidetäänkö ensi-iltaa. Kaikilla oli fiilis, että on parempi tehdä jotakin.”

Salonen koki jälleen musiikin parantavan voiman.

”Sillä on suurta terapeuttista arvoa, että hinkattiin jotain Béla Bartókin Herttua Siniparran linnan fraasia tilanteessa, jossa meitä ympäröivä maailma on kääntynyt päälaelleen.”

Harjoittelu ja esitykset olivat myös ”eurooppalaisen kulttuuriperinnön jatkamista”.

”Olemme voimakkaan eurooppalaisen kulttuuriperinteen tuloksia. Vaikka eurooppalaisuuden idea ei ole ollut kovin korkeassa kurssissa.”

Salonen ei kuitenkaan näe, että eurooppalaisuutta pitäisi puolustaa monikulttuurisuutta vastaan.

”Ei tässä ollut kyse monikulttuurisuudesta, vaan rikollisuudesta, joka on naamioitu uskonnollisuuteen. On järjetöntä ajatella, että olisimme paremmin turvassa, jos vain kristittyjä päästetään sisään. Mikä kristitty minäkään olen? En usko joulupukkiinkaan enää. Mutta ymmärrän, että ihmiset ovat peloissaan omasta ja lastensa turvallisuudesta. Ja silloin syntyy loogisia virhepäätelmiä.”

Salonen muistuttaa, että Euroopan kulttuuriperintö on itsessäänkin monikulttuurista.

”Eihän Euroopassa ole mitään yhtenäiskulttuuria eikä Suomessakaan kovin paljon. Olennaista on se, että pystyttäisiin EU:n piirissä sopimaan pelisäännöistä, jotka toimivat tässä tilanteessa. Minulla ei ole ratkaisua sen enempää kuin muillakaan.”

Salonen on koko Euroopan tavoin hämmentynyt. Mutta yksi asia on tullut selväksi: oman elinajan rajallisuus. Salonen on nyt 57-vuotias.

”Ensin tulivat terrori-iskut ja sitten hyvä ystäväni Jouni Kaipainen kuoli. Koskelaa siteeratakseni spontaani ajatus oli, että kauankos minäkään tässä enää keikun. Tulin akuutisti tietoiseksi, että en halua tehdä enää mitään, mikä ei ole minulle täysin olennaisen tärkeää. Olen keskellä tätä ajatusprosessia, ja perästä kuuluu.”

Salosen sopimus Lontoon Philharmonia Orchestran ylikapellimestarina on lähivuosina taas katkolla.

”Nyt ajattelen, että yhdeksän vuotta voisi riittää ylikapellimestarina. Olen tehnyt orkesterin kanssa töitä jo kolmekymmentä vuotta ja tulen tekemään niin kauan kuin henki pihisee, oli titteli mikä tahansa. Mutta haluan varmistaa, että en jätä orkesteria pulaan, kun lähden.”

Hän on kolme vuotta myös New Yorkin filharmonikkojen nimikkosäveltäjä. Kauden ensimmäinen kantaesitys soi New Yorkissa keväällä 2016. Sitä seuraa sellokonsertto Yo-Yo Malle kevääksi 2017.

New Yorker- ja New York Times -lehdet ovat lobanneet Salosta myös New Yorkin filharmonikkojen seuraavaksi musiikilliseksi johtajaksi, kun kapellimestari Alan Gilbert väistyy.

”Ihmisiähän tässä ollaan, ja jos [New Yorkerin] Alex Ross on sitä mieltä, niin hyvältä se tuntuu. Spekulatiivisiinkin mahdollisuuksiin sellaisissa instituutioissa kuin Philharmonia Orchestra ja New Yorkin filharmonikot tulee suhtautua kunnioituksella. Mietin nyt kovasti tulevaisuuttani ja alkuvuodesta kerron muutamille instituutioille, mitkä suunnitelmani ovat.”

Musiikkia hän aikoo joka tapauksessa tehdä. Se on nykytilanteessa aivan oleellista.

”Terrori-isku osui yhteiskunnan ilosuoneen, elinvoiman ja yhteisöllisyyden mekanismeihin. Isku kohdistui eliitin sijasta nuoriin ihmisiin, jotka olivat pitämässä hauskaa”, Salonen muistuttaa.

Siksi terrorismin vastustus on myös sitä, että ilon ei anneta kuivua ja musiikin annetaan soida.

”Juuri sitä terroristifundamentalisti vihaa.”

Juhani Niiranen / HS
Esa-Pekka Salonen on miettinyt viime viikkoina elämän rajallisuutta.
Esa-Pekka Salonen on miettinyt viime viikkoina elämän rajallisuutta.
Juhani Niiranen / HS
Oopperan harjoittelu ja esitykset olivat eurooppalaisen kulttuuriperinnön jatkamista, kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen uskoo.
Oopperan harjoittelu ja esitykset olivat eurooppalaisen kulttuuriperinnön jatkamista, kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen uskoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat