Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n uudet kolumnistit haluavat olla ajassa kiinni

Kolumnisteja kiinnostavat muun muassa kieli sekä ihmisen ja koneen suhde.

Kulttuuri
 
Mika Ranta / HS
Kirjailija Tiina Raevaara (edessä) ja kirjailija Mikko Rimminen ovat kulttuurisivujen uusia kolumnisteja.
Kirjailija Tiina Raevaara (edessä) ja kirjailija Mikko Rimminen ovat kulttuurisivujen uusia kolumnisteja. Kuva: Mika Ranta / HS

Helsingin Sanomien kulttuurisivuilla aloittaa tänään uusi kolumnipaikka, jossa vuorottelee neljä kolumnistia. He ovat luova johtaja ja tietokirjailija Henkka Hyppönen, biologi ja kirjailija Tiina Raevaara, kirjailija Mikko Rimminen sekä kirjailija, näyttelijä ja ohjaaja Pirkko Saisio.

Millaisia teemoja he aikovat kolumneissaan käsitellä?

Tapaan Raevaaran ja Rimmisen Meilahden sairaalassa, jossa Rimminen on tällä hetkellä hoidettavana. Hän ei halua kertoa sairaudestaan tarkemmin, mutta ei usko sen haittaavan kolumnien kirjoittamista. Kolumnien lisäksi työn alla on myös uusi ”scifihkö” romaani.

Ajassa kiinni oleminen on kolumnistina tärkeää sekä Raevaaralle että Rimmiselle, mutta he toteavat sen olevan usein haastavaa.

”Monesti mediasta saa lukea samasta aiheesta saman viikon aikana kymmeniä kolumneja”, Rimminen sanoo.

Hän itse tarttuu uusiin aiheisiin usein kielen kautta. Ensimmäinen kolumni käsittelee pahuutta ja saatanaa. Miksi?

”Pariisin terrori-iskujen jälkeen huomasin, että kaikki osapuolet omivat saatanan kielenkäytössään omaksi vihollisekseen. Aloin miettiä, mitä ihmettä saatanalle oikein on tapahtunut”, Rimminen kertoo.

Raevaara ei vielä osaa kertoa ensimmäisen kolumninsa aihetta.

”Yleisesti ottaen pyrin kirjoittamaan siitä, mikä milläkin hetkellä kiihdyttää”, hän sanoo.

Ajankohtaisten ja poliittisten aiheiden kohdalla Raevaara yrittää kuitenkin välttää juuttumasta sosiaalisen median punavihreässä kuplassa yleisesti hyväksyttyihin näkökulmiin.

”Olisi helppoa kirjoittaa komppaavaa tekstiä sellaisille näkökulmille, joiden tietää saavansa myötämielisiä lukijoita ja jakajia.”

”Ennemmin pyrin kuitenkin rikkomaan olemassa olevia ajatusmalleja ja tuomaan julkiseen keskusteluun jotain uutta. En tiedä, pystynkö siihen mutta aion yrittää.”

Onko Suomessa asioita, joista puhutaan liian vähän?

Sähköpostitse Madeiralta tavoitetun Pirkko Saision mukaan vaiettavia asioita on paljonkin.

”Itse asiassa koko maahanmuuttokeskustelu näyttää tulehtuneelta tabulta tällä hetkellä. Toisella puolella on rajat kiinni-porukka, toisella Suomi says welcome -porukka”, Saisio kirjoittaa.

”Toiset eivät halua yhtään maahanmuuttajaa, ja toiset eivät halua asiaan minkäänlaista kontrollia. Inhimilliset ja järkevät puheenvuorot asiasta hukkuvat.”

Saision mukaan toinen asia, josta Suomessa ei keskustella, on suomalainen lainsäädäntö, joka on sukua skandinaaviselle, sitä kautta eurooppalaiselle ja lopulta koko länsimaiselle oikeuskäsitykselle.

”Rikosten uhrit ja heidän lähipiirinsä näyttävät jatkuvasti kokevan tulleensa ohitetuiksi ja hylätyiksi. Olen parhaillaan kirjoittamassa aiheesta romaania”, Saisio paljastaa.

Puhelimitse tavoitetun Henkka Hyppösen mukaan Suomessa on enemmän asioita, joista puhutaan liikaa, kuin niitä, joista puhutaan liian vähän.

Olennaista on kuitenkin se, miten puhutaan. Liian usein keskustelussa takerrutaan reaktioihin ja tunteisiin.

”Pitäisi perustella paremmin ja vaatia myös muilta parempia perusteluita”, Hyppönen sanoo.

Hyppöstä kiinnostaa tällä hetkellä ennen kaikkea yhteiskunnan muutos. Hänen ensimmäinen kolumninsa käsittelee ihmisen ja koneen suhdetta.

”Kolumni on hyvä tekstimuoto ilmiöiden pyörittelyyn. Toivon, että pystyn tuomaan esiin uusia näkökulmia ja ehkä jopa provosoimaan vähän.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat