Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismin ongelma on, ettei sitä tehdä jumalhahmojen nimissä vaan paholaista vastaan

Kulttuuri
 
Mikko Rimminen
Kirjoittaja on kirjailija.

Pariisin hirveyksien jälkikäryssä korviin tietysti kantautui suma kysymyksiä. Yksi poikkesi kaikista ”miksi”-muunnelmista: mitä tapahtui saatanalle?

Koska omat hölinäni ovat vuosien varrella tuottaneet surullisen määrän väärinymmärryksiä puolin ja toisin, korostan vielä, etten suinkaan irvi kenellekään tai millekään. Mutta, edelleen: mitä, öh, helvettiä tapahtui saatanalle? Kysymyksen sulattelua ei helpota tieto siitä, että terroristien itsemurhavöiden räjähdemateriaali, asetoniperoksidi, tunnetaan myös nimellä ”saatanan äiti.”

Syyttä suotta en kirjoita sanaa ”saatana” pienellä alkukirjaimella. Myöskään jumalasta en osaa käyttää suureellista kirjoitusmuotoa. Äidistä puhuisin toki isosti, mutta en suinkaan halua yhdistää muorikultaa saatanaan.

Saatana on joka tapauksessa niin monen aatekunnan yhteisomistama pahan tavaramerkki, että tässä yleisluontoisuudessa voisi lymytä jopa jonkinlainen siemen maailmanrauhaan.

Jos ”saatana” (isolla tai pienellä alkukirjaimella, lainausmerkeillä tai ilman) kyettäisiin tyydyttävästi määrittelemään, verta tuskin olisi syytä vuodattaa ainakaan näin paljon. Vielä helpompaa olisi, jos vanha vihtahousu osoittautuisi siksi reppanaksi, jollaisena tämä South Park -animaatiosarjassa kuvataan.

Valitettavasti kysymys lienee toiveajattelusta. Kolkoimmissa mielentiloissa on masentavan helppo, no, uskoa, että ihmisen usko hyvyyteen on kuolevaisempi kuin usko pahuuteen.

Ongelma terrorin, terrorismin ja näitä myötäävän kuolleisuuden suhteen on se, että yhteisestä vihollisesta huolimatta karseimmat murhatyöt tehdään ei niinkään jumalhahmojen nimissä vaan ”paholaista” vastaan.

Tämä on kai terrorismin katsomuksellinen paradoksi: Usko pahaan on niin voimakas, että hyvyys saa kovin helposti roolin pelkkänä pahuuden vastamöykäreenä. Pahuutta vastaan taistelevat terroristit saavat niskaansa lopulta aivan samanlaista retoriikkaa kuin itse käyttävät (tai käyttivät).

Erojakin toki on: me ”hyvien” puolella olevat harvoin riistämme omia henkiämme pahuuden ja saatanallisuuden vastaisissa operaatioissamme.

Tätä on tavattoman vaikea aidan tältä puolelta ymmärtää. Meikäläisessä mentaliteetissa itsemurhan syyksi sopii paremmin toivottomuus kuin toivo. Lähimmäksi itsemurhaiskijän uskoa, toivoa ja rakkautta pääsen vain muuan ystävän kautta, jolla on väitettävästi tapana käydä maailman epäreiluutta vastaan sulkeutumalla kaappiin, kakkaamalla housuun ja pitämällä asiasta visusti suunsa kiinni.

Lopputulos on joka tapauksessa pahimmillaan jotain sellaista, että kaikki ovat pahuutta ja mitä hyvänsä paholaisen edustamaa vastaan. Hämmentävimmältä näyttää se, että tässä saatanallisessa veripaltussa menevät puurot, vellit, uskontokunnat, sosiaalisen median lieveilmiöt ja muut jätökset ynnä valtiot ja kalifaatit sekaisin.

Ja näissä kisoissa ei paha kyllä ole voittajia. Ainakaan sellaisia, jotka pysyisivät sen paremmin kärryillä kuin kaapissakaan.

Palstalla kirjoittavat vuorotellen Mikko Rimminen, Pirkko Saisio, Tiina Raevaara ja Henkka Hyppönen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat