Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salaperäinen hittikirjailija Elena Ferrante antoi haastattelun brittilehdelle – romaani ilmestyy suomeksi keväällä

Kulttuuri
 

Elena Ferrante -nimellä kirjoittava, salaperäinen italialaiskirjailija on antanut harvinaisen haastattelun Financial Timesille. Ferrante on tämän hetken suosituimpia kirjailijoita, mutta kukaan ei tiedä hänen todellista henkilöllisyyttään.

Viikonloppuna julkaistussa sähköpostihaastattelussa Ferrante kertoo muun muassa, ettei hänen huippusuosittu ”napolilaisromaanien” sarjansa ole omaelämäkerrallinen, joskin se ammentaa hänen omasta elämästään.

”Jos olisin halunnut kertoa omista asioistani, olisin luonut lukijan kanssa erilaisen sopimuksen, olisin tehnyt selväksi että kirjoitan omaelämäkertaa”, Ferrante sanoo.

Kirjailija ei aio kirjoittaa omaelämäkerrallista romaania jatkossakaan.

”Olen vakuuttunut että fiktio, kun se toimii, on totuudellisempaa.”

Ferrante on tällä hetkellä puhutuimpia kirjailijoita Italian ohella erityisesti anglosaksisessa kirjallisuusmaailmassa. Hänen neliosainen romaanisarjansa viimeinen osa Storia della bambina perduta julkaistiin hiljattain englanniksi, ja sarja on ollut sekä arvostelu- että myyntimenestys.

Suomessa WSOY julkaisee sarjan ensimmäisen romaanin, L’amica genialen nimellä Loistava ystäväni 6. huhtikuuta 2016. Alun perin romaanin oli tarkoitus ilmestyä jo maaliskuussa. Romaanin on suomentanut Helinä Kangas.

Kirjasarjan avaus kertoo kahden työväenluokkaisen tytön, Lilan ja Lenùn, ystävyydestä sotien jälkeisessä Napolissa. Kaksikon kautta Ferrante kuvaa paitsi italialaisen yhteiskunnan muutosta myös ihmispsyyken ristiriitaisuutta.

Romaanisarjan on tulkittu olevan enemmän tai vähemmän omaelämäkerrallinen, ja yksityiskohtaisuudessaan sitä on verrattu Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjaan.

Aikaisemmin Ferrantelta on julkaistu suomeksi sarjaan kuulumattomat Amalian rakkaus (2005) sekä Hylkäämisen päivät (2004).

Financial Timesin haastattelu ei ole ainoa laatuaan. Aikaisemmin Ferrante on antanut vastaavan sähköpostihaastattelun myös muun muassa New York Timesille.

Ei ole kuitenkaan mahdollista tietää täydellä varmuudella, että vastaukset ovat Ferranten, sillä hänen henkilöllisyytensä tietää vain hänen kustantajansa, jonka välityksellä haastattelut tehdään.

Ferranten henkilöllisyys on pysynyt nyt salassa jo yli kaksikymmentä vuotta ja kahdeksan romaanin ajan, vaikka paineet henkilöllisyyden paljastamiseksi ovat kasvaneet erityisesti viime vuosina.

Ferranteksi on epäilty niin naisia kuin miehiäkin. Veikkauksiin kuuluvat napolilaiskääntäjä Anita Raja, hänen miehensä Domenico Starnone sekä Ferranten kääntäjä Ann Goldstein.

Viime toukokuussa myös Helsingin Sanomat yritti selvittää Ferranten henkilöllisyyttä Torinon kirjamessuilla.

Financial Timesin haastattelussa Ferrante sanoo, että anonymiteetillä hän pyrkii suojelemaan teoksiaan ja nostamaan ne huomion keskipisteeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat