Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sara Forsberg loi uuden Star Warsin alien-kielen

Kulttuuri
 
Juha Metso
Sara Maria Forsberg nousi nettikuuluisuuteen kielivideollaan ja tekee nykyään laulajan uraa.
Sara Maria Forsberg nousi nettikuuluisuuteen kielivideollaan ja tekee nykyään laulajan uraa. Kuva: Juha Metso

Pietarsaarelainen Sara Forsberg nousi maaliskuussa 2014 parissa päivässä kansainväliseksi Youtube-tähdeksi. Syynä oli What Languages Sound Like to Foreigners -video, jossa hän imitoi eri kieliä.

Nettikuuluisuus poiki yhteydenottoja ja työtarjouksia eri puolilta maailmaa. Niiden seurauksena Forsberg päätyi lopulta asumaan Los Angelesiin ja tekemään uraa laulajana.

Ensimmäisen kielivideon myötä tuli myös työprojekti, josta Forsberg ei ole voinut hiiskua sanaakaan – ennen kuin nyt.

Huhtikuussa 2014 Lucasfilm-tuotantoyhtiö otti yhteyttä Forsbergin agenttiin Ro Diamondiin.

Kuvausvaiheessa olleen Star Wars: The Force Awakens -elokuvan tuottajat halusivat Forsbergin luovan elokuvaan kielen, jota sen eräät avaruusolennot puhuvat.

”Kun itse sain asiasta sähköpostia, luulin että viesti on vain joku läppä”, Forsberg muistelee nyt.

”Ajattelin että noin valtavassa leffatuotannossa käytettäisiin jotain superkokenutta kieli-ihmistä, mutta ne oikeasti halusivat minut – pikku Youtube-tytön Pohjanmaalta.”

Tuottajat eivät Forsbergin mukaan antaneet hänelle mitään erityisempiä vaatimuksia. Sähköpostiin vain tupsahti pari sivua Star Wars: The Force Awakens -elokuvan käsikirjoitusta, jotka piti kääntää uudelle kielelle.

Koska tekstiä oli vähän, ei Forsberg nähnyt aivan yhtä paljon vaivaa kuin Star Trekin klingonin tai Game of Thrones -tv-sarjan fantasiakielet kehittäneet kielitieteilijät.

”Homma meni aika yksinkertaisesti. Kehitin sanoja, käytin niitä toistuvasti oikeissa yhteyksissä, kirjoitin vuorosanat ylös ja lausuin ne nauhalle. Mietin paljon painotuksia ja vastaavia, jotta se kuulostaisi mahdollisimman paljon oikealta kieleltä eikä pelkältä brskbrzt:ltä.”

Forsberg sanoo valmistautuneensa kuunnelleensa Youtubesta kieliä, joita ei ymmärrä lainkaan. Lopputulos ei ole kuitenkaan saanut suoria vaikutteita mistään tietystä ihmiskielestä.

Luomus hyväksyttiin nopeasti. Hänen oma äänensä ei päätynyt elokuvaan: Forsberg lähetti Yhdysvaltoihin äänitiedostot lausumistaan vuorosanoista, jotka sitten opetettiin näyttelijöille.

Valmiissa leffassa kuultu lopputulos ei päätynyt Forsbergin korviin etukäteen. Projektin yksityiskohtia ei paljastettu muutenkaan. Ei edes sitä, miltä näyttävät ne avaruusolennot, joille hän kielensä loi.

Salassapitosopimus vannotti, ettei hän saanut kertoa myöskään omasta työtehtävästään ulkopuolisille ennen ensi-iltaa. Salaisuutta piti siis pitää yli puolitoista vuotta.

Haastattelua seuraavana päivänä eli maanantaina 14. joulukuuta Forsberg oli menossa Hollywoodiin Star Wars: The Force Awakens -maailmanensi-iltaan.

Ja kyllä, lopputeksteissä nähdään hänen nimensä. Krediiteissä Forsbergin vastuuksi on mainittu ”additional alien dialect.”

”Onhan tämä aika hyvä lisä cv:hen”, Forsberg iloitsee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat