Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mark Twainin kuuluisin kirja joutui taas vaikeuksiin USA:ssa – ensimmäisen kerran se kiellettiin jo 1885

Kulttuuri
 
Mark Twain
Mark Twain

Mark Twainin maineikas romaani Huckleberry Finnin seikkailut (1884) on jälleen kerran joutunut vaikeuksiin Yhdysvalloissa. Tällä kertaa se on poistettu koulun opetusohjelmasta Philadelphiassa, The Guardian -sanomalehti kertoo. Päätös koskee Montgomery Countyn Friends’ Central -koulun 11. luokan oppilaita.

Kuten monesti aiemminkin keskeinen ongelma on Twainin tapa käyttää sanaa nigger, neekeri.

Mark Twain, siviilinimeltään Samuel Clemens (1835–1910), on yksi rakastetuimmista ja luetuimmista amerikkalaisista kirjailijoista. Niin amerikkalaisuuden ihailijat kuin kriitikotkin ovat olleet yhtä mieltä siitä, että hän näki amerikkalaisuuden ytimeen paremmin kuin kukaan muu.

Ilmestymisestään lähtien Huckleberry Finnin seikkailut on pysytellyt sekä maan kirjastojen kielletyimpien että lainatuimpien kirjojen kärjessä. Ensimmäisen kerran Twainin kuuluisin kirja kiellettiin jo vuonna 1885, kun Massachusettsin Concordissa päätettiin, että se on ”roskaa ja sopii vain slummeihin”.

Nyt Philadeplhia Inquirer -lehti kertoo, että Friends’ Central -koulu on poistanut Huckleberryn 16-vuotiaiden oppilaiden kirjallisuusopinnoista, mutta ei kuitenkaan koulun kirjastosta.

Rehtorin oppilaiden vanhemmille lähettämän kirjeen mukaan Twainin teoksen lukemisesta ”maksettava yhteisöllinen hinta on suurempi kuin sen lukemisen koituvat kirjalliset hyödyt”.

Kyseisessä koulussa noudatetaan protestanttista kveekarioppia. Uskon keskeiset perusteet ovat rauha ja väkivallattomuus, tasa-arvo, yksinkertaisuus sekä yhteisöllinen ja vaatimaton elämä.

Rehtorin mukaan kyse ei ole sensuurista vaan koulun mahdollisuudesta ottaa edistysaskel ja kuunnella oppilaita paremmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat